Yolsuzluk rekoru DYP liderinde

Yazılı basında, 1988-1996 döneminde bin 140 yolsuzluk ve rüşvet iddiası yer aldı. Yıllara göre sayı itibariyle en çok iddiaya 307 ile DYP Genel Başkanı Tansu Çiller'in başbakan olduğu 1993'te ulaşıldı
ANKARA - Türkiye'de 1988'den bu yana en fazla yolsuzluk iddiasının DYP lideri Tansu Çiller'in başbakanlık yaptığı 1993'te gündeme geldiği belirlendi.
Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu Denetçisi Musa Hikmet Yavuzyiğit'in incelemesine göre l988 - 1996 döneminde Türkiye'de yolsuzluk iddialarına yönelik basında yer alan haber ve yorumların toplamı bin 140'ı buldu. Yıllara göre en büyük sayıya ise Çiller'in başbakan olduğu 1993'te ulaşıldı.
Devlet Denetleme Kurulu'nun yayın organında yer alan araştırmaya göre, 1988'de 31 olan söz konusu haber ve yorumların sayısı, l989'da 240'a ulaştı.

İkincilik Demirel'de
1990'da yalnızca 3, 1991'de de 6 yolsuzluk iddiası basında yer alırken, bu sayı Demirel'in başbakanlık yaptığı 1992'de 190'a, Tansu Çiller'in başbakan olduğu 1993'te 307'ye çıktı. Basında, 1994'te 153, 1995'te 124 ve 1996'da 86 yolsuzluk iddiası yer aldı.
Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu Denetçisi Hikmet Yılmaz ise demokrasinin yerleşmediği, yönetimin merkezi bir anlayışla yürütüldüğü, hak ve özgürlüklerin sınırlandığı, şeffaflığın az olduğu, kamunun ekonomiye hâkim olduğu toplumların, yolsuzluk için uygun ve üretken bir ortam yarattığını ileri sürdü. Yılmaz, yolsuzlukların ekonomik ve kültürel değişim ve kriz hallerinde daha çok yaygınlaştığını belirtti.

Ne yapılmalı?
Hikmet Yılmaz, Türkiye'de yolsuzluklarla mücadele için cezaların artırılmasını, etkin denetim birimlerinin oluşturulmasını, ulus adına meclis denetiminin önünü tıkayan nedenlerin ortadan kaldırılmasını önerdi.
Merkezi idarenin yetki ve görevlerinin yerel yönetimlerle paylaştırılmasını da öneren Yılmaz, demokratikleşmenin her alanda ivme kazanması gerektiğine işaret etti.
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Başmüfettişi Ali Karakaya da, devlet ihaleleri ile kredi ve teşvik mekanizmasının yanlış uygulanması, siyasetçiler ve bürokratların iş dünyası ile ilişkileri, mevki dağıtma ve iktisadi devletçilik ugulamasının yolsuzlukların ürediği ortam olduğunu söyledi. (anka)

RADİKAL ONLINE OKUR ANKETİ
Bu haberi doyurucu buluyorum --------------->
Bu haberi yeterli buluyorum -------------------->
Bu haberi yetersiz buluyorum ------------------>
Bu haberi taraflı buluyorum --------------------->
    

[Ana Sayfa] [İnsan] [Yaşam] [Türkiye] [Politika]
[Yorum] [Dış Haberler] [Ekonomi] [Borsa/Finans]
[Spor] [Kültür/Sanat] [Arka Sayfa] [Yazarlar]


 


 
Yukarı  Yukarı Çık

Geri  Geri Dön

Görüş ve düşüncelerinizi webadmin@radikal.com.tr adresine yazabilirsiniz. Bu site en iyi Netscape 3.0 veya üstü ile görüntülenebilir. 800x600 çözünürlük tavsiye edilir. RADİKAL-Online sitesi içerisinde yeralan tüm metin, resim ve diğer içeriğin hakları SİMGE Yayıncılık A.Ş'ye aittir. Hiçbir şekilde basılı veya herhangi diğer bir elektronik ortamda (CD, Internet vs.) izinsiz kullanılamaz.
 

Bu konuya ait haber listesine dönmek için tıklayınız