Radikal-online Sanal Kütüphanesi için tıklayınız...


Palyaço doktor işbaşında

Tam 35 yıldır hastalarını güldürerek tedavi eden palyaço doktor Hunter Adams'ın hayatı film oluyor. Robin Williams'ın oynayacağı filmin tüm geliri 'matrak hastaneler' için kullanılacak
LONDRA - George Washington Üniversitesi ve Virginia Tıp Fakültesi mezunu Doktor Hunter Adams, gülmenin insan sağlığı açısından son derece önemli olduğuna inanıyor. Bu yüzden de hastane koridorlarında palyaço kılığında dolaşıyor; ölümcül hastaların odasına melek kostümüyle dalıp lir çalarak kan ve idrar tahlili zamanının geldiğini bildiriyor.
Tüm bunlar, ilk bakışta deli saçması gibi görünse de gerçek. Üstelik doktor Adams, mizahın tıp alanındaki kullanımıyla ilgili öncü çalışmaları nedeniyle kendisinden saygıyla söz ettiren bir isim.
Ama 35 yıllık deneyimli doktor, asıl hayatını anlatan filmle gündemde olacak. Amerika'da aralık ayında gösterime girecek filmde doktoru tahmin edebileceğiniz gibi, Robin Williams canlandırıyor. Filmin yönetmeniyse 'Yalancı Yalancı' filminden tanıdığımız Tom Shadyac. Adams filmden alacağı 20 milyon doların tamamını Batı Virginia'da 'matrak hastaneler zinciri' kurmak için kullanacak.

Evini hastane yaptı
Kendine özgü tedavi yöntemini anlatmak için Avrupa, Rusya, Orta Amerika ve Avustralya'da davet edildiği tüm tıp fakültelerine gitmeye hazır. Adams'ın şifa dağıttığı yerler arasında Bosna da var. Savaş yetimlerinin arasında ceket kravatla dolaşmaktansa kırmızı kocaman plastik bir burunla hatır sormayı tercih eden Adams, North Carolinia'daki evini de 24 saat hizmet veren ücretsiz bir hastaneye çevirmiş. Her ay 500 ila bin hasta tarafından ziyaret edilen evde 20 kadar da yatılı hasta kalıyor. Adams ve geçen yıl boşandığı eşi Linda Edquist son beş yıl içinde yatak odaları da dahil olmak üzere her yeri yatakhaneye çevirmiş.
Peki neden bu idealizm: "Çünkü gördüklerim beni fazlasıyla rahatsız etti. Samimiyet yoksunluğu, bir ton saçma yazışma ve hepsinden de
önemlisi 'resmiyet'. Oysa Adams bir nevi aile üyesi haline gelen hastalarıyla son derece 'samimi'. Hastaların büyük bir kısmının çocukluğunu hatta bebekliğini biliyor. Hastaneye çevirdiği evindeki muayeneleri bazen dört saati buluyor. Peki tüm bu yöntemler işe yarıyor mu? "Bana sorarsanız hiçbir işe yaramıyor." diye kestirip atıyor Adams, "Çünkü ben bir insana hangi kriterlere göre 'tedavi edilmiş' hangilerine göre 'edilmemiş' denildiğini anlamıyorum. İşe yarayan tek şey; hastaların bedava ilaç alması ve burada hep birlikte gülüp eğlenmemiz" diyor.

Ama işin bir de mali yönü var tabii.
12 yıl boyunca kimseden tek kuruş yardım almadan çalışmalarını yürüten Adams, 1983 yılında palyaço şapkasını önüne koyup düşünmek zorunda kalmış. Bu işi mali yardım almadan yürütülemeyeceği anlayınca da eşiyle birlikte hemen kolları sıvayıp 'Gesundheit-Sağlık' adlı bir kitap yayımlamışlar. Kitabı, Oprah Winfrey'in programında konukluk izlemiş. Programın ardından her şey çorap söküğü gibi gelmiş ve doktora Hollywood'dan film teklifleri yağmaya başlamış. Adams sonunda favori oyuncusu ve şimdi de arkadaşı olan Williams'ın yer alacağı projeye evet demiş.
Film hakkında konuşurken Adams, kara mizahı elinden bırakmıyor: "Haftada 60 bazen 100 saat çalışarak şu koskoca dünyada küçücük bir özgür hastane yapmaya çalıştım. Şu işe bakın ki bu hikâyeyi anlatmak üzere yapılan filme birkaç haftada harcanan parayla bu hastanelerden dört tane daha yapılabilirdi." (The Guardian)

RADİKAL ONLINE OKUR ANKETİ
Bu haberi doyurucu buluyorum --------------->
Bu haberi yeterli buluyorum -------------------->
Bu haberi yetersiz buluyorum ------------------>
Bu haberi taraflı buluyorum --------------------->
    

[Ana Sayfa] [İnsan] [Yaşam] [Türkiye] [Politika]
[Yorum] [Dış Haberler] [Ekonomi] [Borsa/Finans]
[Spor] [Kültür/Sanat] [Arka Sayfa] [Yazarlar]


 

Bu konuda paylaşacağınız görüşleriniz var mı? Sohbet odamız sizlere kapılarını sonuna kadar açıyor. Etkileşimli okurluğun sınırları bu sayfada beliriyor.
TIKLAYIN !

 
Yukarı  Yukarı Çık

Geri  Geri Dön

Görüş ve düşüncelerinizi webadmin@radikal.com.tr adresine yazabilirsiniz. Bu site en iyi Netscape 3.0 veya üstü ile görüntülenebilir. 800x600 çözünürlük tavsiye edilir. RADİKAL-Online sitesi içerisinde yeralan tüm metin, resim ve diğer içeriğin hakları SİMGE Yayıncılık A.Ş'ye aittir. Hiçbir şekilde basılı veya herhangi diğer bir elektronik ortamda (CD, Internet vs.) izinsiz kullanılamaz.
 

Bu konuya ait haber listesine dönmek için tıklayınız