Radikal-online Sanal Kütüphanesi için tıklayınız...


20 Ağustos 1998

Bin Laden zor lokma

FBI, ABD Elçiliği'ni havaya uçuran bombanın hazırlandığı Nairobi'deki otele baskın yaptı. Ancak Taliban, bombalamaların arkasındaki kişi olan ve yeni tehdit savuran bin Laden'i ABD'ye vermiyor
NAİROBİ - ABD'nin Kenya ve Tanzanya büyükelçiliklerinin bombalanması üzerindeki esrar perdesi kalkıyor. FBI baş şüphelinin ifadesi doğrultusunda Nairobi'de bombanın hazırlandığı otele baskın düzenledi. Ancak Amerikan yönetimi bombalamaların gerisindeki kişi olan Usama bin Laden'i Taliban'dan teslim alamıyor.
Kenya ve Tanzanya'daki ABD büyükelçiliklerinin bombalanmasıyla ilgili olarak tutuklanan en önemli şüphelinin Pakistanlı yetkililere verdiği ifadede, Suudi kökenli işadamı Usama bin Laden'in yönettiği ve Amerikan çıkarlarını hedef alan 5 bin kişilik bir terörist ordusunun varlığını açıkladığı öğrenildi.
Washington Post'un haberine göre baş şüpheli Muhammed Sadık Odeh, bin Laden'in karadan havaya füze, top, roket ve tanklara sahip olduğunu söyleyerek, bu silahların Afganistan'ın çeşitli yerlerinde depolandığını belirtti.
Kenya'da FBI tarafından sorgulanan Odeh'in bombanın hazırlandığı otelin adını vermesinin ardından söz konusu otele baskın düzenlendi ve bir müdür tutuklandı. FBI'ın doğruladığı habere göre, Amerikan ajanları Hilltop Lodge Oteli'ni didik didik arayıp, James Ng'anga adlı müdürü tutukladı. Daily Nation gazetesi, 247 kişinin ölümüne, 5 bin kişinin yaralanmasına neden olan 800 kilo TNT'den yapılma bombanın hazırlandığı otelin, 2,5 saat boyunca didik didik arandıktan sonra mühürlendiğini yazdı. Gazete, içinde çok önemli kanıtların bulunduğu kutular taşıyan FBI ajanlarının fotoğrafına da yer verdi.

İki suç ortağı yakalandı
Daily Nation, baş şüpheli konumundaki Filistinli mühendis Odeh'in, üç suçortağı ile buluşmak için 4 Ağustos'ta otele geldiği, dördünün 7 Ağustos'ta bir kamyonet içinde bombanın yapımını tamamladıkları, otelde kalan dört kişiden birinin aynı gün diğer iki intihar bombacısına eşlik ettiği yönünde ifade verdiğini kaydetti. Bu üçünün patlamada öldüğüne kesin gözüyle bakılıyor. New York Times gazetesi de Odeh'in adlarını verdiği biri Sudanlı, diğeri Suudi Arabistanlı iki suç ortağının Pakistan'ın Afganistan sınırında tutuklandığını yazdı.
ABD hedeflerine yönelik saldırıların arkasındaki kişi olduğu ortaya çıkan Usama bin Laden uluslararası şeriatçı terörü Afganistan'dan yönetiyor. Afganistan'ın üçte ikisinden fazlasını kontrol eden Taliban hareketi, ABD'nin bin Laden'in kendisine teslim edilmesi talebini geri çevirdi. Taliban liderlerinden Molla Muhammed Ömer, "Usama'yı asla teslim etmeyiz. Onu kanımız pahasına koruyacağız" dedi. Amerikan istihbaratını kendi hatalarını örtbas etmek için sorumluluğu bin Laden'in üzerine yıkmakla suçlayan koyu şeriatçı Taliban hareketinin oluşumunda Suudi Arabistan ile birlikte ABD'nin de epey katkısı olmuştu.

Saldırılar sürecek
Londra'da yayımlanan el Hayat gazetesi, saldırıları üstlenen 'Yahudi ve Haçlılara Karşı Savaşan Uluslararası İslami Cephe'nin, ABD'ye yeni saldırı tehditleri yönelttiğini bildirdi. Uluslararası İslami Cephe, son günlerde ABD'ye karşı düzenlenen cihat operasyonlarının Amerikalılar Müslüman topraklarından çekilinceye değin süreceğini belirtti. Cephenin ilk tehdidinin altında Usama bin Laden'in de imzası vardı. (Dış Haberler)

RADİKAL ONLINE OKUR ANKETİ
Bu haberi doyurucu buluyorum --------------->
Bu haberi yeterli buluyorum -------------------->
Bu haberi yetersiz buluyorum ------------------>
Bu haberi taraflı buluyorum --------------------->
    

[Ana Sayfa] [İnsan] [Yaşam] [Türkiye] [Politika]
[Yorum] [Dış Haberler] [Ekonomi] [Borsa/Finans]
[Spor] [Kültür/Sanat] [Arka Sayfa] [Yazarlar]


 

Bu konuda paylaşacağınız görüşleriniz var mı? Sohbet odamız sizlere kapılarını sonuna kadar açıyor. Etkileşimli okurluğun sınırları bu sayfada beliriyor.
TIKLAYIN !

 
Yukarı  Yukarı Çık

Geri  Geri Dön

Görüş ve düşüncelerinizi webadmin@radikal.com.tr adresine yazabilirsiniz. Bu site en iyi Netscape 3.0 veya üstü ile görüntülenebilir. 800x600 çözünürlük tavsiye edilir. RADİKAL-Online sitesi içerisinde yeralan tüm metin, resim ve diğer içeriğin hakları SİMGE Yayıncılık A.Ş'ye aittir. Hiçbir şekilde basılı veya herhangi diğer bir elektronik ortamda (CD, Internet vs.) izinsiz kullanılamaz.
 

Bu konuya ait haber listesine dönmek için tıklayınız