Radikal-online Sanal Kütüphanesi için tıklayınız...


20 Ağustos 1998

Skandalda ikinci raunt

Top, Kongre'ye şutlanmak üzere. Temsilciler Meclisi'nde kaleyi Adalet Komisyonu Başkanı Henry J. Hyde bekliyor. Ancak Başkan Clinton'ın görevden alınma süreci karmaşık bir dizi aşamadan oluşuyor
UĞUR AKINCI / WASHINGTON - ABD Başkanı Bill Clinton'ın ve tüm Amerikan halkının başına bir kâbus gibi çöken seks skandalının birinci raundu, Clinton'ın birçok gözlemciyi tam olarak tatmin etmeyen televizyon konuşmasıyla sona erdi. Clinton'ın konuşmasında Amerikan halkından açıkça özür dilememesi ve Bağımsız Savcı Kenneth Starr'ı suçlamaya devam etmesi, birçok gözlemci tarafından 'talihsiz bir taktik' olarak değerlendirildi. Şimdi bu acımasız siyasi boks maçının ikinci ve en ciddi raundu başlıyor.
Sadece bir seks skandalı olsaydı, gayet iyi durumda olan Amerikan ekonomisinin yüzü suyu hürmetine belki de kısa bir sürede örtbas edilebilecek olan bu karabasanda Başkan Clinton'a yöneltilen son derece ağır başka iddialar da var: Adaleti engelleme, şahitlere müdahale ve yeminli olduğu halde yalan ifade vermek. Her biri başlı başına ağır ceza kapsamına giren bu iddaların kanıtlanması durumunda, Clinton için 'zorla görevden alınma' süreci gündeme gelebilecek.
Ancak 'zorla görevden alınma'yı gerektirecek şartların ABD Anayasası'nda sadece 'vatana ihanet, rüşvet vermek/almak veya diğer benzeri ağır ve hafif suçlar' olarak son derece muğlak bir şekilde tanımlanmış olması işi karmaşıklaştırıyor. Ayrıca, 'yeminli olduğu halde yalan söylemiş' sayılabilmek için 'yalan söylemeye bilinçli olarak azmetmiş olmak' koşulu da aranıyor. Yani bu skandalın akıbetini kılı kırk yaran hukuk profesörleri ve federal yargıçlardan daha çok Kongre'deki siyasi satranç ustaları belirleyecek.
Yedi aşama
1) Bağımsız Savcı Kenneth Starr ve ekibinin Kongre'ye gönderilmek
üzere bir rapor hazırlamadan önce daha birçok şahidin (bir kısmı yeniden olmak üzere) ifadelerini alması söz konusu. Nitekim, Beyaz Saray eski danışmanı ve kendisi de bir seksskandalzede olan Dick Morris, dün Büyük Jüri önünde ifade verdi. Monica Lewinsky'nin bugün tekrar ifade vermesi bekleniyor. Clinton'ın başdanışman yardımcısı Bruce Lindsay, sekreteri Betty Currie ve Linda Tripp tekrar ifade verecekler listesinde yer alıyor.
2) İfadeler bittikten sonra, Starr ve ekibinin Kongre'ye sevk edecekleri raporu yazmaları gerekiyor. Senato Adalet Komisyonu Başkanı Orrin Hatch gibi muhafazakâr Cumhuriyetçi senatörler bu raporun acele edilip ağustos ayı içinde bile bitirilebileceğini iddia ediyor.
3) Raporun bitmesi, Kongre'ye gönderilebileceği anlamına gelmiyor. Starr'ın kendisini 'bağımsız savcı' olarak atayan, üç yargıçtan oluşan panele 'Kongre raporu'nun niye Kongre'ye gönderilmesi gerektiğine ilişkin bir rapor daha hazırlaması gerekiyor.
4) Bu üç yargıç uygun görürse, 'Kongre raporu' yine Kongre'nin yolunu tutamıyor. Bu sefer de Starr, Büyük Jüri'nin başkanlığını yapan Hâkim Norma Holloway Johnson'ın iznini almak zorunda.
5) Holloway'in de 'olur' demesi, rapor 435 kopyası çıkartılarak Kongre'nin 435 üyesine tek tek dağıtılacak anlamına gelmiyor. Rapor önce Temsilciler Meclisi Adalet Komisyonu'nun 37 üyesine teslim edilecek. Bu noktada Komisyon Başkanı, Cumhuriyetçi Illinois Milletvekili Henry J. Hyde devreye girecek. Adalet Komisyonu, raporun görüşülmesi sırasında eski veya yeni şahitleri, yeniden ifade vermeye çağırabilir.
6) Adalet Komisyonu'nun görevden alınmak için yeterli bir suç unsuru bulması halinde, rapor Temsilciler Meclisi Genel Kurulu'na sevk edilecek. Genel Kurul'da, 'soruşturma kanun tasarısının' onaylanmasıyla 'zorla görevden alınma' süreci resmen başlamış olacak.
7) Temsilciler Meclisi Genel Kurulu bu tasarıyı kabul ederse, konu Amerikan Senatosu'na havale edilecek. Senato'daki tarihi oturuma ABD Anayasa Mahkemesi Başkanı William H. Rehnquist başkanlık edecek. Senato'nun üçte ikisinin olumlu oy kullanması halinde de Başkan Clinton'ın başkanlığı iptal edilmiş olacak.

RADİKAL ONLINE OKUR ANKETİ
Bu haberi doyurucu buluyorum --------------->
Bu haberi yeterli buluyorum -------------------->
Bu haberi yetersiz buluyorum ------------------>
Bu haberi taraflı buluyorum --------------------->
    

[Ana Sayfa] [İnsan] [Yaşam] [Türkiye] [Politika]
[Yorum] [Dış Haberler] [Ekonomi] [Borsa/Finans]
[Spor] [Kültür/Sanat] [Arka Sayfa] [Yazarlar]


 

Bu konuda paylaşacağınız görüşleriniz var mı? Sohbet odamız sizlere kapılarını sonuna kadar açıyor. Etkileşimli okurluğun sınırları bu sayfada beliriyor.
TIKLAYIN !

 
Yukarı  Yukarı Çık

Geri  Geri Dön

Görüş ve düşüncelerinizi webadmin@radikal.com.tr adresine yazabilirsiniz. Bu site en iyi Netscape 3.0 veya üstü ile görüntülenebilir. 800x600 çözünürlük tavsiye edilir. RADİKAL-Online sitesi içerisinde yeralan tüm metin, resim ve diğer içeriğin hakları SİMGE Yayıncılık A.Ş'ye aittir. Hiçbir şekilde basılı veya herhangi diğer bir elektronik ortamda (CD, Internet vs.) izinsiz kullanılamaz.
 

Bu konuya ait haber listesine dönmek için tıklayınız