Radikal-online Sanal Kütüphanesi için tıklayınız...


20 Ağustos 1998

Cepte 'kapsama alanı' sorununa son

'Globalstar' projesi ile 1999 yılından itibaren servise girecek yeni cep telefonları 'kapsama alanı dışında' sorununu ortadan kaldıracak
Büyütmek için resme tıklayınız. (46 KB)
ANKARA - Türk Telekom ve Tesam arasında imzalanan 'Globalstar' projesi ile 1999 yılında mobil telefonları `kapsama alanı dışında' olmayacak. Proje, ayrıca, uydu aracılığıyla dünyanın her noktasından telefon, faks ve data görüşmelerini sağlayacak. Ankara'da kurulacak uydu merkezi ile Türkiye yaklaşık 3 bin kilometre çapında bir servis ağına sahip olacak.
Türk Telekom Genel Müdürü Sezgin, görüşme ücretlerinin henüz tespit edilmediğini belirtirken, sistem için gereken yeni cep telefonlarının fiyatlarının 1000 ila 1 300 dolar arasında olacağı, bir dakikalık konuşma ücretinin ise 1 dolar ile 1 dolar 20 cent düzeyinde oluşacağı belirtildi.
Globalstar projesinin sözleşmesi dün Türk Telekom Genel Müdürü Atilla Sezgin ile Tesam İdari Meclis Kurulu Başkanı Enrique Fernandez arasında imzalandı. Yedi ülkenin önde gelen 14 telekom servis sağlayıcısının ortaklaşa kurdukları Globalstar projesinin yatırım tutarı yaklaşık 2.8 milyar dolar. Projenin 1999 yılı nisan ya da mayıs aylarında dünyada ve Türkiye'de uygulamaya gireceğini söyleyen Sezgin, anlaşmanın 25 yıl süreli olacağını ve Türkiye ayağına 25 milyon dolarlık yatırım yapılacağını belirtti.

Fiyat avantajı
İridium ile Globalstar arasındaki farklılık ise şöyle yanıtlandı: "Türk Telekom gelir kaybına uğramayacak. İridium sistemi direkt uydu ile haberleşme sağlıyor ve Telekom devre dışı kaldığı için büyük gelir kaybına uğruyor. Bu sistemde bütün konuşmalar Telekom üzerinden yapılacak" Globalstar sistemiyle haberleşmenin İridium'a göre yüzde 50 fiyat avantajı sağlayacağını belirten yetkililer, oluşacak rekabet sonrasında lisansör firmaların Globalstar sistemini tercih edeceklerini söyledi. Globalstar yetkilileri, "Biz hodri meydan diyoruz" cevabını verdi.
Globalstar sistemiyle, acil durumda kalan abonelere ulaşılması da mümkün olabilecek. Sistemin askeri amaçlı ve afet durumlarında da kullanılabileceği belirtildi. (Radikal)

RADİKAL ONLINE OKUR ANKETİ
Bu haberi doyurucu buluyorum --------------->
Bu haberi yeterli buluyorum -------------------->
Bu haberi yetersiz buluyorum ------------------>
Bu haberi taraflı buluyorum --------------------->
    

[Ana Sayfa] [İnsan] [Yaşam] [Türkiye] [Politika]
[Yorum] [Dış Haberler] [Ekonomi] [Borsa/Finans]
[Spor] [Kültür/Sanat] [Arka Sayfa] [Yazarlar]


 

Bu konuda paylaşacağınız görüşleriniz var mı? Sohbet odamız sizlere kapılarını sonuna kadar açıyor. Etkileşimli okurluğun sınırları bu sayfada beliriyor.
TIKLAYIN !

 
Yukarı  Yukarı Çık

Geri  Geri Dön

Görüş ve düşüncelerinizi webadmin@radikal.com.tr adresine yazabilirsiniz. Bu site en iyi Netscape 3.0 veya üstü ile görüntülenebilir. 800x600 çözünürlük tavsiye edilir. RADİKAL-Online sitesi içerisinde yeralan tüm metin, resim ve diğer içeriğin hakları SİMGE Yayıncılık A.Ş'ye aittir. Hiçbir şekilde basılı veya herhangi diğer bir elektronik ortamda (CD, Internet vs.) izinsiz kullanılamaz.
 

Bu konuya ait haber listesine dönmek için tıklayınız