|
|
|
Megane Wagon 4.2 milyar liraTürkiye'de yılda en fazla 60 bin adet satılan aile aracı, station'ın yıldızı Megane'la parlayacak. Cumhurbaşkanı, banttan çıkan ilk Renault Megane Wagon'un anahtarını Bursa Valiliği'ne verdi LATİF TAŞ
BURSA - Renault'nun Bursa'daki fabrikasında tüm dünya için sadece Türkiye'de üretilecek Renault Megane Wagon, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in katılımıyla gerçekleştirilen törenle banttan çıktı. Demirel, kendisine verilen ilk Megane Wagon'un anahtarını Bursa Valiliği'ne armağan etti. Megane Wagon'un fiyatı 4 milyar 200 milyon lirayla 4 milyar 700 milyon lira arasında değişecek. Megan Wagon'un Avrupa'ya ihracatından 1999 yılında 600 milyon dolar gelir bekleniyor. Wagon'lar başta Avrupa olmak üzere tüm dünyaya ihraç edilecek.
600 kişiye iş
1999'da Avrupa'ya 50 bin Wagon satışı hedefleniyor. Şu andaki Renault ihracatı 15 bin adet. Renault, mayıs ayında yakaladığı satış liderliğini Wagon'la devam ettirmeyi amaçlıyor. Renault Türk pazarına girdiği 1971 yılından bu yana pazarda Tofaş'ın ardından ikinci sırada yer alıyordu.
Şirket ilk kez 1998'in ilk altı ayında binek otomobil satışlarında liderliği ele geçirdi. Renault Megan Wagon'un yatırımı için 625 milyon frank harcandı. Megane Wagon'un Bursa'da üretilmesi, Megane Sedan'ı üretmek için fabrikaya yapılan 600 milyon franklık yatırımdan yararlanılmasını da sağladı. Wagon üretimiyle birlikte 600 kişiye yeni iş sahası açılacak. Megane Wagon, önce Türk pazarında ve 1999 yılından itibaren diğer ülkelerde satışa sunulacak. Fabrikanın yıllık üretim kapasitesi 160 bin araç.
Renault 12'nin varisi
Megane Wagon üretimin sadece Türkiye'de yapılması, pazara sunumda Türk tüketicisine verilen öncelik, Renault'nun Türkiye'deki Station Wagon satışlarında egemen konumunu güçlendirmeye yönelik. Türkiye'de her 10 otomobilden biri Station Wagon, üç otomobilden biri ise M1 segmentinde. Almanya ve İsviçre'de her beş otomobilden biri Station Wagon. Türkiye'de otomobilin altın yılı 1993'te station wagon satışları 60 bin adete ulaştı. Avrupa'da 1997 yılında 1 milyon 792 bin adet Station Wagon satıldı. Türk otomobil pazarında Station Wagon satışlarının yarısı ve M1 segmenti satışlarının dörtte birini Renault gerçekleştiriyor.
Renault, 1970'de pazara sunulan Renault 12 Station Wagon'dan sonra ilk station wagonunu da üretmiş oluyor. Renault'un Türkiye'deki endüstriyel ve ticari varlığı, Oyak Grubu ile yaklaşık 30 yıldır yürütülen geniş işbirliğine dayanıyor. Bursa'daki üretimin giderek artan bölümü komşu pazarlara, aynı zamanda daha uzak Afrika, Rusya, Mısır gibi ülkelere ihraç ediliyor. 1996-1998 yılları arasında ihracatını beş kat artıran Renault Türkiye'de yan sanayiyle de geniş bir işbirliği içerisinde.
Türk mühendisin başarısı
Projenin başında Tarık Tunalıoğlu isimli Türk mühendis yer aldı.
Renault'nun Avrupa'daki fabrikalarıyla aynı rekabet ve kalite standartlarına sahip olan Bursa fabrikası aynı çalışma düzenini uyguluyor. Bursa fabrikasının kalitesinin bir diğer göstergesi ise kaporta, montaj ve mekanik fabrikalarının 1996'da ISO 9001 sertifikasına sahip oluşu. 1971'den beri Türkiye'de Renault 12 üretiliyor. Onu, 1985 yılından itibaren Renault 9, 1987'den 1995'e Renault 11, 1994 yılından itibaren de Renault 19 izledi. Bursa'da günde 630 motor ve vites kutusu üretme kapasitesi mevcut. Kısa süre sonra Megane ve yeni Laguna'yı donatan 1.6i ve 1.6i çoksubaplı motorları üretmek için yeni hat fabrikada devreye girecek.
|
Clinton Skandalı'nın tüm detayları Radikal-online'da...
|
[Ana Sayfa]
[İnsan]
[Yaşam]
[Türkiye]
[Politika]
[Yorum]
[Dış Haberler]
[Ekonomi]
[Borsa/Finans]
[Spor]
[Kültür/Sanat]
[Arka Sayfa]
[Yazarlar]
|
|
|
|
Haftanın Kitabı
 The Microsoft File
Bu kitap Microsoft'un okunmasını istemediği kitap... İki kişilik bir maceradan yola çıkan firmanın milyarlarca dolar kâr eden ve ABD'yi bile ürküten tarih çizgisi, etkileyici bir üslupla bu 320 sayfalık kitapta toplanmış durumda. Sırlar, zaferler ve ezilenler... Satın almak için tıklayın. ($15.57)
Sohbet odamız sizlere kapılarını sonuna kadar açıyor.
TIKLAYIN !
"Radikal neden değişti?"
|
|
|