|
Ana Sayfa
İnsan
Yaşam
Türkiye
Politika
Yorum
Dış Haberler
Ekonomi
Borsa/Finans
Spor
Kültür/Sanat
Arka Sayfa
Yazarlar
Hava Durumu
Sanal Meydan
|
|
Ege'ye çözüm paketiYORGO KIRBAKİ
ATİNA - ABD Başkanı Bill Clinton, Türkiye'nin AB adaylığı, Ege anlaşmazlıkları ve Kıbrıs konusunda taraflara bir çözüm paketi önereceği bildirildi. Clinton dün Beyaz Saray'da,
Andrew Ahtens, Andrew Manatos ve Philip Christopher'ın da aralarında bulunduğu ABD'deki Yunan lobisi temsilcilerini kabul etti.
BBC'nin Yunanca Servisi'nin haberine göre, Clinton, Türk-Yunan ilişkilerine bir diplomasi çözüm paketiyle bizzat müdahale edeceğini belirterek, bu pakette Türkiye'nin AB adaylığına kabul edilmesi, Ege anlaşmazlıklarının devletler hukukuna dayalı çözümü ve Kıbrıs sorununun çözümünün yer aldığını söyledi. Aynı haberde, Clinton'ın Yunan lobisi ileri gelenlerine, bu paketi İngiltere Başbakanı Tony Blair ve Almanya Başbakanı Gerhard Schröder ile de görüştüğünü, Blair'in mutabık kaldığını, Schröder'in ise tereddütleri bulunduğunu söylediği kaydedildi. Clinton'ın Yunan lobisi temsilcileri ile görüşmesinde önümüzdeki hafta Yunanistan ve Türkiye'yi ziyaret etmesi beklenen ABD Dışişleri Bakanlığı Kıbrıs Özel Koordinatörü Thomas Miler da hazır bulundu. Atina'da, ABD'nin gelişmelere ilk müdahalesini önümüzdeki günlerde S-300 füzeleri konusunda göstereceği, Clinton girişiminin ise Türkiye'deki genel seçim sonrasına kalacağı ileri sürüldü.
S-300 senaryoları
Kıbrıs Rum Kesimi'ndeki ABD Büyükelçisi Keneth Brel'in 'S-300'lerin Kıbrıs'a gelmeyeceği şartıyla başka bir yerde konuşlandırılmalarına ilişkin her görüşü incelemeye hazırız' şeklindeki sözleri, Atina'da hem füzelerin Girit Adası'na götürüleceği senaryosunu güçlendirdi, hem de ABD müdahalesinin kendini göstermeye başladığı şeklinde değerlendirildi. ABD'li Büyükelçi, füzelerin Girit'e yerleştirilmesine ilişkin bir soruyu da 'eşiğimizde yerleştirilmiş pek çok şey var' diyerek cevaplarken, ABD'nin böyle bir çözüme müspet baktığını ortaya koydu. Yunan başkentinde, ABD'nin S-300 girişiminin, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Temsilcisi Ann Hercus'un gayretleri çerçevesinde kendini göstermesi de bekleniyor.
|
|
|
HAFTANIN TARTIŞMASI:
Bölücü terör örgütü Abdullah Öcalan'ın İtalya'da tutuklanmasının ardından ümitlenen Türkiye, sonradan gerçekleşen olumsuz gelişmelerle bir şaşkınlık içine düştü. Sizin bu konudaki fikirleriniz ve önerileriniz nedir? Katılımlarınızı bekliyoruz... TIKLAYIN
|
|