|
İnsan
Yaşam
Türkiye
Politika
Yorum
Dış Haberler
Ekonomi
Borsa/Finans
Spor
Kültür/Sanat
Arka Sayfa
Yazarlar
Hava Durumu
Sanal Meydan
|
|
Amazon'dan kriz akıyorBrezilya Devlet Başkanı Cardoso, krize 'doğru' müdahale ederek 'zafer' kazandığını söylese de, uzmanlara göre ortada henüz bir zafer yok ve kriz daha da derinleşebilirİSTANBUL - Dünya, Brezilya'nın kaderini tartışıyor. Brezilya krizi derinleşip tüm Latin Amerika'yı, hatta ABD'yi etkisi altına alacak mı? Aslında bu, Asya ve Rusya'da 'çuvallayan' IMF tedbirleri için bir 'güvenoyu' sorusu aynı zamanda.
Geçtiğimiz çarşamba patlak veren devalüasyonun ardından Brezilya ekonomisini yönlendiren temel anlayış terk edildi. Döviz kurunda uygulanan müdahaleci politikalara son verildi ve para birimi real piyasalarda dalgalanmaya bırakıldı. Pazartesi günü ise, geçtiğimiz cuma başlatılan bu uygulamanın kalıcılaştırılacağı yönünde açıklama yapıldı. Bu açıklamalardan sonra yüzde 33 gibi rekor yükseliş gösteren borsa, pazartesi de yükseldi ve hisse senedi fiyatları yüzde 5.4 arttı. Ne var ki, pazartesi real de dolar karşısındaki düşüşünü sürdürerek yüzde 10 oranında değer kaybetti.İkilemler var Eylülden bu yana rezervleri 40 milyar doların üzerinde eriyen Brezilya'ya yabancı sermaye girişi gerekiyor. Piyasalardaki yükseliş bu noktada umut verse de, hükümetin mali piyasalara ek vergilendirme getirerek dış borç ödemesine yeni kaynak yaratma planı yatırımcıları tedirgin ediyor. Eylülde belirlenen ve Brezilya'ya 41.5 milyar dolarlık IMF kredisi sağlanmasını öngören paketten de şimdiye dek sadece 9 milyar dolar ulaştı. İkinci 9 milyar dolarlık bölüm ancak şubatta hazır olacak. IMF Başkanı Camdessus ise 'yeni bir makroekonomik ve parasal çerçeve oluşturmak üzere' Brezilya'ya heyet göndereceklerini açıkladı. Bu 'yeni' çerçeve ayrı bir merak konusu.
Cardoso ise kemer sıkma politikası uygulayacaklarını ilan etti. Krize karşı 'zafer' kazandıklarını öne süren Cardoso, üreticilerden devalüasyona rağmen enflasyona yol açacak fiyat artışlarına gitmemelerini ve hükümeti desteklemelerini istedi.
Ancak tıpkı mali piyasalara ek vergiler koyarken bir yandan da piyasaların yükselişini sağlama hedefi gibi, bu beklentiler de kendi içinde ciddi çelişkiler taşıyor. Dövize bağlı hammadde fiyatları artarken, ürünlerde fiyat artışı yaşanmaması mümkün gözükmüyor. Muhalefet de güç kazanıyor ve Cardoso'nun kemer sıkma planlarını nasıl uygulayacağı da ayrı bir tartışma konusu. (Radikal)
|
|
EKONOMİ FORUMU
Türkiye ve dünyadaki ekonomik gelişmeler hakkında okurlarımızın fikirleri, içeriğimizi daha da zenginleştiriyor. Sizin bu alanda bize katabilecekleriniz var mı? TIKLAYIN
|
|