|
İnsan
Yaşam
Türkiye
Politika
Yorum
Dış Haberler
Ekonomi
Borsa/Finans
Spor
Kültür/Sanat
Arka Sayfa
Yazarlar
Hava Durumu
Sanal Meydan
|
|
Kosovalı kadınlar silahlandıKosova'da Sırp'larla Arnavutlar arasındaki çatışmalar, neredeyse bir yılını doldururken, yakınlarını kaybeden gencecik kadınlar, intikam yeminleri edip silah kuşanarak cephenin ön saflarındaki boşlukları dolduruyor PARİS - Kosova'da Arnavutlarla Sırp güçleri arasındaki çatışmalar başlayalı neredeyse bir yıl oldu. Ne Sırplar bölgeden çekilmeye razı oluyor ne Kosova Kurtuluş Ordusu (UÇK) bağımsızlık mücadelesinden vazgeçiyor.
Sırplar 10 gün önce biri çocuk, ikisi kadın 45 sivili katletti. Bu, Tito'nun komünist rejiminde kendi dillerini kullanabilme hakkının da tanındığı bir özerklikten yararlanan Arnavutların 1990'dan bu yana hiçbir hakkını tanımak istemeyen Sırpların geçen marttan bu yana yaptıkları dördüncü katliam. Artık Belgrad'ın himayesini istemeyen Kosova'nın Arnavut çoğunluğu bağımsızlık için mücadele veriyor. UÇK'nın bağımsızlık mücadelesine günden güne daha fazla sayıda kadın katılıyor.
Fransız Paris Match dergisi, Kosovalı fotoğrafçı Vizer Kryezu aracılığıyla bu kadınlardan birkaçına ulaşmayı başarmış. Henüz 20'lerinde olan bu kadınların hemen hepsi bir yakınlarını kaybettikten sonra intikam için yemin ederek silahı eline almış. Dün mini etekler giyen bu genç kadınlar bugün üniformaları içinde savaşıyor. Hem de hiçbir deneyimleri olmadan. Her köyden iki ya da üç kadın Kosova'nın bağımsızlığı için cephenin ön saflarında yerlerini alıyor. Kimisi hemşirelik, kimisi polislik yapıyor ama çoğunluğu bire bir çatışmalara katılıyor.
Fotoğrafçı Kryezu, kadın savaşçılara ulaşmanın güç olduğunu belirtiyor. Kryezu'nun kadın savaşçılarla görüşebilmek için yaptığı talep UÇK'nın üst yönetimine kadar çıkmış. UÇK yönetimi, Kryezu'nun kadınlarla röportaj talebini kabul etse de onları cephede görüntülemesine izin vermemiş. Kryezu, kadın savaşçılardan üçüyle iki gün geçirmiş. Fotoğrafçı kadınların gece serbest kaldıklarını, sabah da üs olarak kullanılan bir köyde buluştuklarını anlatıyor.
Kısa saçlı, kumral olanı çok sigara içiyor, henüz 24 yaşında. Üniforması, çatışmada kaybettiği iki erkek kardeşinden kalmış. Silahını temizleyen, 22 yaşındaki Nakfirete. Henüz evlenmemiş. Sarışın olanının adı Sevahar. 21 yaşındaki kardeşi Luljeta, 14 Aralık'ta Arnavutluk'taki bir eğitim kampından dönerken Sırp askerleri tarafından 32 arkadaşıyla birlikte öldürülmüş. Sevahar, kız kardeşinin cenaze töreninde kardeşinin ve nişanlısının intikamını almak için sonuna kadar mücadele vereceğine yemin etmiş. Kosova'nın çoğu gibi Arnavut ve Müslüman olan bu kadınlar çok stratejik buldukları sorulara cevap vermiyor, kimseye güvenmiyor. (Dış Haberler)
|
|
TARTIŞMA
Radikal-online tüm okurlarının görüşlerine evsahipliği yapıyor. Gelin görüşlerinizi kafanızdan çıkarın ve milyonlarla paylaşın. Katılım çok basit. Ve bir tıklama uzağınızda... KATILMAK İÇİN TIKLAYIN
ANKET
İçinde bulunduğumuz dönemin en güncel konularını, anket bölümümüzde bulacaksınız. Sesinizi yükseltin ve kendinizi temsil edin. Internet bunun için en uygun ortam... KATILMAK İÇİN TIKLAYIN
|
|