Zorla krize sokacaklarTürkiye'nin dış piyasalara en önemli mesajı olacağı düşünülen ve bankaları şeffaflaştırmayı amaçlayan tasarı hâlâ tehlikede. Ecevit, 'Yasanın çıkması önemli, ama bize bağlı değil' dedi İSTANBUL/ ANKARA - Türk ekonomisinin uluslararası piyasalardan kredi temininde hayati önem taşıyan Bankalar Kanunu, siyasi partilerin insafına kaldı. Maliye Bakanı Zekeriya Temizel'in önceki gün "Partiler arasında anlaşmazlık noktası kalmadı" demesine rağmen dün DYP Grup Başkanvekili Turhan Güven, DSP ile yaptıkları görüşmelerde sıkıntıları giderecek bir gelişme olmadığını söyledi. Başbakan Ecevit ise seçimlerden önce yasanın çıkmasının çok önemli olduğunu ancak bunun kendi ellerinde olmadığını açıkladı.
Daha önce yapılan açıklamalarda Bankalar Kanunu'nun şubat ayının ilk haftasında Meclis'ten geçeceği belirtiliyordu. Bu hafta hiçbir ilerleme sağlanamadı. Şubat ayının 14'ünden sonra bütün milletvekillerinin seçim çalışmaları için bölgelerine gitmesi bekleniyor. Bunun için gelecek hafta, tasarının kaderi için son hafta olarak görülüyor.
Şu anda yasalaşması ağırlıklı olarak DYP'nin tavrına bağlı görülen tasarının bu parti tarafından koz olarak kullanıldığı görülüyor. Bu arada bazı bankaların da tasarının bu haliyle yasalaşmaması için lobi yaptığı öne sürülüyor.
Bankacılık sistemine şeffaflık getirmeyi amaçlayan tasarı, dış borç temini için büyük önem taşıyor. Tasarı yasalaşırsa Uzakdoğu krizinden sonra bankacılık sistemini şeffaflaştırmayan ülkelere kesilen kredi hatlarının yeniden açılması için gerekli ortam yaratılmış olacak. Eğer yasalaşmazsa önümüzdeki bahar aylarında Köln'de toplanacak G-7 Zenginler Zirvesi'nde alınması beklenen kararlar Türkiye'yi çok yakından etkileyecek. Zirvede uluslararası fonların şeffaf bankacılık yapmayan ülkelere akışını önleyecek kararlar alınması bekleniyor.TÜSİAD bastırıyor Bankalar Kanunu tartışmaları sürerken Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) de Ankara'ya çıkarma yaptı. TÜSİAD Başkanı Erkut Yücaoğlu, Başbakan Bülent Ecevit'le yaptığı görüşmede Bankalar Yasası'nın çıkartılmasının önemini anlattı. Yücaoğlu, "Bankalar Yasası'nın çıkması durumunda faiz ortamında bir değişim olacağını ve dünya finans çevrelerine önemli bir mesaj verileceğini" belirtti. DYP'nin itirazı DYP Grup Başkanvekili Turhan Güven, Bankalar Kanunu Yasa Tasarısı konusunda DSP ile yaptıkları görüşmelerde sıkıntılarını giderecek bir gelişme olmadığını söyledi. Güven, uzlaşma olmadığı sürece Bankalar Kanunu tasarısının Genel Kurul'a gelmesinin mümkün olmadığını bildirdi. (Radikal)
|