|
İnsan
Yaşam
Türkiye
Politika
Yorum
Dış Haberler
Ekonomi
Borsa/Finans
Spor
Kültür/Sanat
Arka Sayfa
Yazarlar
Hava Durumu
Sanal Meydan
|
|
Türkiye, ABD ve Irak ABD'nin Ankara Büyükelçisi Mark Parris, ABD'nin Irak politikasının üç hedefi olduğunu söylüyor.
1. Saddam Hüseyin'in askeri tehdidini kontrol altında tutmak.
2. Irak halkının gerçek ve acil insani ihtiyaçlarını karşılamak.
3. Irak'ı milletler topluluğuna yeniden kazandıracak strateji oluşturmak.
ABD diplomatları "Biz asla K. Irak'ta bir Kürt devleti kurulmasını hedeflemiyoruz" diyor, "Sözümüze inanmıyor musunuz?" diye ekliyorlar.
Başbakan Bülent Ecevit, başbakan olduktan ve devletin elindeki bütün verilere ulaştıktan sonra "ABD K. Irak'ta bir Kürt devleti kurmak istiyor" diyebiliyor.
Irak Türkmen Cephesi Türkiye Temsilcisi Mustafa Ziya, Cumhuriyet'e, "ABD ne kadar Kuzey Irak'ta Kürt devleti kurma niyeti olmadığını söylese de bunun altyapısı büyük çapta hazırlanmıştır. K. Irak'ta şimdi bir mahalli idare var. Bir ordu teşkil ediliyor. Kürtlerin teşkil ettiği bir ordu var. Bakanlıklar, diğer kurumlar var. Altyapı genellikle yabancı sivil toplum kuruluşlarınca (NGO) yapılıyor" diyor.
Türkiye'yi çok iyi tanıyan Amerikalı bir deneyimli gazeteci, "Ecevit ABD'nin Irak politikasını anlamıyor" dediğimde, "Bunu hiç yadırgamam. Çünkü burada (ABD'de) da kimse anlamıyor" diyor. Sonra kendi değerlendirmesini şöyle özetliyor:
"Albright Saddam'ı düşürmek için Riccardone'yi seçip Ortadoğu'ya yolluyor. Anladığım kadarıyla politikanın iki yönü var: Birincisi, Voice of America gibi propaganda radyosunda Saddam'ın durumunu sarsmak için yayın sürdürmek. İkincisi, Saddam'a karşı Irak dışındaki muhalefeti desteklemek. Ama Albright bunları yaparken bizim Ortadoğu'daki askerlerin komutanı 'Irak muhalefetini desteklemek hem faydasız, hem de tehlikeli (çünkü gruplar birbiriyle kavgalı. İktidara gelirlerse Irak'ı parçalarlar)' dedi. Komutan haklı. Bu izahatı dinleyen bizim kongre üyeleri hariç herkes Saddam muhaliflerinin ne kadar güçsüz olduğunu bilir."
ABD'nin Saddam'ı düşürmek için kullanabileceği en etkili yöntemin 'örtülü operasyonlar' olduğu biliniyor. Ama bu konudaki ABD gayretleri Irak'ta ne zaman biraz ilerlese Saddam'ın bunları kanlı biçimde bastırdığı da görüldü.
Örtülü operasyonlar içinde en etkili olan 'suikast' yöntemi.
Ama ABD bir zaman Castro'ya karşı uygulamak isteyip yüzüne gözüne bulaştırdığı örtülü operasyonlar dolayısıyla bu yöntemi yasaklamış.
İsrail gibi dostları vasıtasıyla böyle bir suikast düşünülürse de Saddam'ın kendisini iyi koruduğu biliniyor.
Böylece durumu özetlediğimizde Büyükelçi Parris'in yaptığı açıklamadan sonra, "Umarım söylediklerim açıklayıcı olmuştur, Başbakan'ı (Ecevit) memnun etmiştir" demesinin ne derece inandırıcı olduğu görülür.
Türkiye ABD'nin dostluğuna ve birçok konudaki diplomatik desteğine muhtaçtır.
ABD de Türkiye'nin Ortadoğu'daki jeostratejik konumundan doğan önemini müdriktir. Bunun için de Türkiye'ye büyük önem vermek zorundadır.
ABD, askeri ve sivil yöneticileriyle, Türkiye de son 50 yıldaki iki ülke ilişkilerinde büyük deneyim kazanmış asker ve diplomatlarıyla konuya gerçekçi yaklaşıyorlar.
Görüldüğü gibi ABD'nin Irak politikasını Amerikalılar bile tutarlı bulmuyor.
Türkiye'nin gerçekçi yaklaşımını ise şimdi Ecevit temsil ediyor.
Saddam'ı düşürüp düşürmemeye çalışmak ABD'nin niyeti olabilir. Ama Türkiye bu konuda, İncirlik Üssü'nün kullanılmasına izin vererek, ABD'nin aleti olmamalıdır.
Çünkü ABD'nin Irak'taki Kürtler ile ilgili politikası Türkiye'nin çıkarlarıyla bağdaşmıyor.
|
|
TARTIŞMA
Radikal-online tüm okurlarının görüşlerine evsahipliği yapıyor. Gelin görüşlerinizi kafanızdan çıkarın ve milyonlarla paylaşın. Katılım çok basit. Ve bir tıklama uzağınızda... KATILMAK İÇİN TIKLAYIN
ANKET
İçinde bulunduğumuz dönemin en güncel konularını, anket bölümümüzde bulacaksınız. Sesinizi yükseltin ve kendinizi temsil edin. Internet bunun için en uygun ortam... KATILMAK İÇİN TIKLAYIN
|
|