Radikal-online | Yönetmene Mektup | Genel Haber Listesi | Standart Karakterler | Eski Sayılar | Künye
Radikal-online... Radikal-online  - Kültür-Sanat 15 Şubat 1999
Detayları için lütfen tıklayınız...
EKLERİMİZ : Sanal Alem | Radikal2 | Radikal Cumartesi
Abone Olun (e-mail)    

İnsan
Yaşam
Türkiye
Politika
Yorum
Dış Haberler
Ekonomi
Borsa/Finans
Spor
Kültür/Sanat
Arka Sayfa
Yazarlar
Hava Durumu
Sanal Meydan


Trajik bir yaşamdan renkler

Türk resminin en büyük ustalarından Fikret Mualla'nın eserleri, Yapı Kredi Kazım Taşkent Sanat Galerisi'nde sergileniyor
İSTANBUL - Yapı Kredi Kazım Taşkent Sanat Galerisi'nde açılan Fikret Mualla sergisini, "Bu sergide yer alan, 1940'lardan yaşamının son günlerine uzanan 80 resim 'hakikilikleri' ve nitelikleriyle, bir resmi görmesini ve okumasını bilen gözler için çok sık karşılaşılmayacak bir Fikret Mualla şöleni oluşturuyor" sözleriyle anlatıyor Ferit Edgü.
Edgü'ye göre, Fikret Mualla'nın adı, resme bir biçimde bulaşmış olanlara çok şey anlatır. Öncelikle, 'lanet olası yaşam'dan kaçıp sığınacağı tek korunak olan eşsiz resimlerini. Ardından alkolizmin etkisinden uzak, 'aklı başında' resimler yapmasını borçlu olduğu yaratıcılığını. Ve elbette trajik yaşamını.
Sevgili dostu Safter Tarim, "Mualla hep yalnızdı. Dünya bir tarafta, o da buna karşı idi. Fakat her şeyi sezişi, bunu büyük sanat çizgileri içinde resimlerinde açıklayışı, insanlara ve eşyaya karşı olan büyük yakınlık ve sevgisini gösterir." diye yazıyor; hastaneye yatırılmasını takiben kaldırıldığı bir kimsesizler evinde biten yaşamının ardından.
Sanatçı, İkinci Dünya Savaşı'nın Avrupa'yı kasıp kavurduğu 1938'de yerleşir Paris'e. Paris barları, kafeleri ve bohem sanat çevrelerinin renkli dünyasına yönelir. Resminin en önemli yılları, derin bir değişim yaşadığı 1950'lere denk düşer. Paris sanat çevrelerine kendini kabul ettirdiğinde yıl 1954'tür.
"İntibaksız şahsiyeti, bütün ömrünü yalnız geçirmesinde büyük rol oynadı" diye yazıyor Tarim, yapıtlarında trajik yaşamının etkileri hissedilen Mualla için. Sanatınıysa, "Bulunduğu nokta, eşyayı ve şahısları gördüğü yer, resimlerinde açık seçik görüldüğü gibi, fevkalade özellik taşıyan bir yerdi. Konuları etrafını dolduran eşya ve kimselerdi. Tamamen figüratif idi. Çizgileri gerçeği değil, onun hissedişini aksettiriyordu. Bu bakımdan non figüratif'e başka bir taraftan ulaşıyordu" sözleriyle anlatıyor. Sanatçının guvaş, yağlıboya ve desenlerinin yer aldığı 80 eserin sunulduğu sergi, 20 Şubat'a kadar açık kalacak. Tel: (0212) 280 65 55 (Kültür Sanat)

Yukarıdaki yazı hakkındaki düşünceleriniz nedir?
Doyurucu   Yeterli   Yetersiz   Taraflı  
Bu anketlere katılan okuyucularımızın fikirlerini merak ediyor musunuz?

Yukarı Yukarı Çık Geri Geri Dön Bu konuya ait haber listesi
TARTIŞMA

Radikal-online tüm okurlarının görüşlerine evsahipliği yapıyor. Gelin görüşlerinizi kafanızdan çıkarın ve milyonlarla paylaşın. Katılım çok basit. Ve bir tıklama uzağınızda... KATILMAK İÇİN TIKLAYIN

ANKET

İçinde bulunduğumuz dönemin en güncel konularını, anket bölümümüzde bulacaksınız. Sesinizi yükseltin ve kendinizi temsil edin. Internet bunun için en uygun ortam... KATILMAK İÇİN TIKLAYIN



Ziyaret emek için lütfen tıklayın
Radikal-online... Milli Piyango ve Loto Sonuçları | Borsa Özel | Seri İlanlar | Adres Bankası | ICQ Kulübü |
Anket Sonuçları | Sohbet Odası | Elektronik Kartpostallar | Yardım Sayfası | VE DİĞERLERİ...

Bu sitedeki tüm sayfa ve uygulamalar her tarayıcı ile sorunsuz görüntülenebilir. RADİKAL-Online sitesi içerisinde yeralan tüm metin, resim ve diğer içeriğin hakları SİMGE Yayıncılık A.Ş'ye aittir. Hiçbir şekilde basılı veya herhangi diğer bir elektronik ortamda (CD, Internet vs.) izinsiz kullanılamaz.
Radikal-online | Yönetmene Mektup | Genel Haber Listesi | Standart Karakterler | Eski Sayılar | Künye