Radikal-online | Yönetmene Mektup | Genel Haber Listesi | Standart Karakterler | Eski Sayılar | Künye
Radikal-online... Radikal-online  - Kültür-Sanat 23 Şubat 1999
Detayları için lütfen tıklayınız...
EKLERİMİZ : Sanal Alem | Radikal2 | Radikal Cumartesi
Abone Olun (e-mail)    

İnsan
Yaşam
Türkiye
Politika
Yorum
Dış Haberler
Ekonomi
Borsa/Finans
Spor
Kültür/Sanat
Arka Sayfa
Yazarlar
Hava Durumu
Sanal Meydan


Uçuk ve kesintisiz çıplaklık

Teknoloji öncesi yalın sinemaya dönüşü amaçlayan 'Dogme 95' hareketinin ilk ürünü 'The Idiots', sansürden geçti. Lars von Trier'in içindeki grup seks sahnesiyle tartışma yaratan filmi, Britanya'da kesintisiz izlenecek
LONDRA - Danimarkalı yönetmen Lars von Trier'in sansasyonel filmi 'The Idiots', İngiliz sansüründen geçti. Danimarkalı bir grup yönetmenin imzaladığı 'Dogme 95' adlı oluşumun ilk ürünü olan film, akıl hastası gibi davranarak ve toplumdan soyut bir yaşam sürerek hayatlarına renk katmaya çalışan bir grup 'uçuk' gencin serüvenlerini anlatıyor.
1996'da 'Dalgaları Aşmak' (Breaking the Ways) filmiyle Oscar'a aday gösterilen Von Trier, 'saf sinemaya dönüş' düşüncesi üzerine kurulu

'Dogme 95'
(Dogma 95) hareketinin fikir babalarından biri. Sinemanın teknolojiyle birleşince büyüsünü kaybettiğini düşünen yönetmenlerin oluşturduğu 'Dogme 95', bütün teknik olanaklardan uzak, makyajsız ve doğal ışık kullanımıyla, stüdyo dışında çekim yapma prensibini uyguluyor. Von Trier'in 'The Idiots'u bu ilkelere uygun olarak çekilen ilk filmdi. Dünyadaki ilk gösterisi geçen yıl Cannes'da yapılan 'The Idiots', bir grup genç insanın beyin özürlü gibi davranarak toplumla kafa bulmasını konu alıyor. Özellikle grup seks sahnesiyle dikkat çeken film, Londra Film Festivali'nde de sansürsüz gösterilmesine rağmen birçok tartışmaya konu olmuştu. 'Muzır' sahneler dışında beyin özürlü insanların yanlış tanıtıldığı gerekçesiyle sansüre uğraması beklenen film, Britanya'nın denetimci kuruluşu BBFC tarafından temize çıkarıldı. Dört hafta önce yöneticilik makamını James Ferman'dan alan BBFC'nin yeni başkanı Robert Duval, bu uygulamanın kurumun yeni politikasının bir örneği olduğunu açıkladı. Filmin bir bütün olarak izlenildiği zaman yanlış anlamalara yer vermediğini ancak sansüre uğradığı takdirde anlamını yitireceğini belirten yetkililer, 'The Idiots'un özürlülere karşı aşağılama taşımadığını da belirttiler.
Duval yaptığı açıklamada, düşünüldüğünün aksine 'The Idiots'un beyin özürlü insanlara karşı olumlu bir yaklaşıma sahip olduğunu belirtti. Ayrıca filmin sansürsüz yayımlanmasının 'Dogme 95' adlı hareketin anlaşılabilmesi açısından önemli olduğunu da sözlerine ekledi.
'Şeytan'ın (The Exorcist) video piyasasına çıkışının sansür kurumunca bekletilmesine rağmen 'The Idiots'un hiçbir engelle karşılaşmadan gösterime girmesi ise sinema çevrelerinde şaşkınlıkla karşılandı. Filmin Britanya'da dağıtımını üstlenen Metro Tartan şirketinin yetkilileri, belli bir yaş grubu için aşırı olarak nitelendirdikleri 'The Idiots'un, birtakım ahlak dersleri de içeren düşündürücü bir yapım olduğunu belirtiyorlar. Tartışmalara rağmen 'The Idiots' önümüzdeki aylarda bütün çıplaklığıyla Britanya seyircisinin önüne çıkacak. (The Independent)

Yukarıdaki yazı hakkındaki düşünceleriniz nedir?
Doyurucu   Yeterli   Yetersiz   Taraflı  
Bu anketlere katılan okuyucularımızın fikirlerini merak ediyor musunuz?

Yukarı Yukarı Çık Geri Geri Dön Bu konuya ait haber listesi
TARTIŞMA

Radikal-online tüm okurlarının görüşlerine evsahipliği yapıyor. Gelin görüşlerinizi kafanızdan çıkarın ve milyonlarla paylaşın. Katılım çok basit. Ve bir tıklama uzağınızda... KATILMAK İÇİN TIKLAYIN

ANKET

İçinde bulunduğumuz dönemin en güncel konularını, anket bölümümüzde bulacaksınız. Sesinizi yükseltin ve kendinizi temsil edin. Internet bunun için en uygun ortam... KATILMAK İÇİN TIKLAYIN



Ziyaret emek için lütfen tıklayın
Radikal-online... Milli Piyango ve Loto Sonuçları | Borsa Özel | Seri İlanlar | Adres Bankası | ICQ Kulübü |
Anket Sonuçları | Sohbet Odası | Elektronik Kartpostallar | Yardım Sayfası | VE DİĞERLERİ...

Bu sitedeki tüm sayfa ve uygulamalar her tarayıcı ile sorunsuz görüntülenebilir. RADİKAL-Online sitesi içerisinde yeralan tüm metin, resim ve diğer içeriğin hakları SİMGE Yayıncılık A.Ş'ye aittir. Hiçbir şekilde basılı veya herhangi diğer bir elektronik ortamda (CD, Internet vs.) izinsiz kullanılamaz.
Radikal-online | Yönetmene Mektup | Genel Haber Listesi | Standart Karakterler | Eski Sayılar | Künye