Yunanistan için terör dosyası hazırlanıyor Apo'nun yakalanıp getirilmesiyle birlikte Türkiye, bölücü terör sorununu kesin olarak bitirebilmek için bütün alanlarda mücadeleyi yoğunlaştırıyor.
Bir yandan pişmanlık genelgesiyle, dağdaki teröristlere 'teslim ol' çağrısı yapılırken, diğer yandan da zorlu kış şartları altında hem sınır içi hem de sınır ötesi operasyonlarla örgütün askeri varlığı bitirilmeye çalışılıyor. Bunun yanı sıra, örgütün 'son çırpınışları' olarak nitelenen Avrupa'daki siyasallaşma çabalarına karşılık da yoğun bir diplomatik atak hazırlığı başlatılıyor.
Ayrıca, Türkiye'ye olan düşmanlıkları için terörü koz olarak kullanan, bölücü örgüte siyasi ve lojistik destek sağlayan bazı komşu ülkelere karşı da daha sert bir tutum alınıyor.
PKK'nın pek çok ülkeden destek aldığı öteden beri biliniyordu ve özellikle de iki komşu ülke Suriye ve Yunanistan örtülü bile değil çok aleni destek veriyordu PKK'ya.Suriye ve Yunanistan Türkiye bu iki komşusunu, hem ikili görüşmeler yoluyla hem de uluslararası platformlarda defalarca uyarmış ama sonuç alamamıştı. Bunun üzerine, Suriye konusu, MGK toplantısında masaya yatırıldı. Ve her ne pahasına olursa olsun örgüt liderinin Şam'dan çıkarılması, ardından da ölü veya diri yakalanıp getirilmesi karar altına alındı. Kısa bir planlama döneminin ardından da eylül ayından itibaren Suriye üzerine askeri tedbirleri de içeren müthiş bir baskı politikası uygulamaya konuldu.
Sonuç gecikmedi ve Apo ininden çıkarıldı. Ardından da yoğun bir istihbarat ve diploması faaliyeti sonucunda hem Apo kimsenin burnu kanamadan Afrika'nın öteki ucunda yakalanıp İmralı'ya getirildi, hem de bu süreç içerisinde Yunanistan tam anlamıyla suçüstü yakalandı. Teröre yataklık yaptığı açıkça belgelendi Yunanistan'ın.
Gerçi Türkiye, Yunanistan'ın bu suçu işlediğini başından beri biliyordu, başından beri bu ülke defalarca uyarılmış, ama sonuç alınammıştı. Şimdi ise her şey dünyanın tanıklığında ortaya çıkıyor, belgeleniyor.
Yunanistan, Apo'nun yakalanmasının ardından kendi içinde ciddi siyasi krizlerle çalkalanıyor. Simitis hükümeti ayakta zor durabilecek hale geliyor.
Türkiye, bir haftadan beri Yunanistan'a karşı sessiz kalıyor, üzerine gitmiyor. Gelişmeleri ve Yunanistan'ın resmi tavrını netleştirmesini bekliyor. Belki de, hiç olmazsa bu noktadan sonra artık, teröre verdiği desteği kesip, Türkiye ile ilişkilerini düzeltme yoluna gidebileceğini umuyor Yunanistan'ın.
Fakat nafile. Yunan hükümeti bunu yapmıyor ve terör örgütüne arka çıkmaya devam ediyor. İşte bu durum, Yunan makamlarının Türkiye aleyhtarı açıklamalarını sürdürmesi Ankara'da bardağı taşırıyor.
Yunanistan'ın terör dosyası kabarık Bu arada, Apo'nun ilk ifadesinden elde edilen bilgiler, silah ve para yardımı konularında sağlanan bazı kuvvetli deliller Türkiye'yi harekete geçiriyor.
Önce Cumhurbaşkanı Demirel'in resmi gezi için bulunduğu Filipinler'in başkenti Manila'dan yaptığı sert açıklama geliyor, ardından Başbakan Bülent Ecevit ve Dışişleri Bakanlığı'nın yaptığı açıklamalarının tonu sertleşiyor.
Ankara'da şimdi Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum yönetimlerinin PKK ilişkileri konusunda yıllardan beri arşivlenen bilgi ve belgeler yeniden tasnif ediliyor. Bu arada İmralı adasında gözetim altında tutulan Apo'nun verdiği ilk ifadelerle eldeki bu bilgi ve belgeler karşılaştırılıyor.
Örneğin PKK'nın uyuşturucu trafiğinden sağladığı kara paraların hangi ülkeler marifetiyle kanlı paraya dönüştürüldüğü, silah ve mühimmat trafiğinin nasıl işlediği bir bir belgeleniyor, en üst düzeydeki tanık ifadeleriyle somutlaştırılıyor.
Evet, dün itibariyle devletin en üst katından Yunanistan'a ilk uyarı yapılıyor. Bundan sonra da eldeki bilgi ve belgeler, Apo'nun vereceği yazılı ve görüntülü ifadelerle bütün dünyaya açıklanacak. Uluslararası platformlarda Yunanistan'ın önüne konulacak.
|