|
İnsan
Yaşam
Türkiye
Politika
Yorum
Dış Haberler
Ekonomi
Borsa/Finans
Spor
Kültür/Sanat
Arka Sayfa
Yazarlar
Hava Durumu
Sanal Meydan
|
|
CihannümaDGM'ler tartışıldı Altı kişi çağrılmıştı son Siyaset Meydanı'na; yerinde sualler soruldu, anlaşılır cevaplar alındı, biz de sahiden bir şeyler öğrendik.
Hocam Sulhi Dönmezer oradaydı; Kemal Yavuz Paşa... Sonra Prof. Uğur Alacakaptan, Prof. Aslan Gündüz, Doç. Ümit Özdağ ve TRT'den programcı Güntaç Aktan.
Konu Abdullah Öcalan'ın yargılanmasıydı.
- Katıldığımız uluslararası sözleşme uyarınca, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin DGM kararlarını inceleme yetkisi var; aykırılık görürse düzeltilmesini, birinin zarara uğradığına inanırsa zararın tazminini isteyecektir. Avrupa Konseyi'nden çıkarılmayı göze alarak, kararları uygulamayabilirsiniz (Prof. Gündüz)
- DGM heyetindeki hâkimlerden biri asker olduğu için hakkımızda verilmiş iki AİHM kararı var. Bu defa da benzer bir karar verecekleri muhakkaktır. (Ortak görüş.)
- AİHM daha önce bizden, DGM heyetinde bu yönde değişiklik yapılmasını istemişti. Verilen süre geçti, değişikliği yapmadık. (Prof. Alacakaptan).
- Söylenenler doğrudur. DGM heyetinin oluşumu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırıdır. Ama çare yok, muhakeme yapılacak ve Türkiye tazminata mahkûm edilecektir.
Meclis toplanamıyor. Arada toplanıp da Anayasa tadilatı yapılabilirse, o zaman da hâkim değiştiği için davaya yeniden başlamak gerekecektir. (Prof. Dönmezer)
- DGM davayı bir ağır ceza mahkemesine aktarabilir mi?
- Hayır! Bir mahkeminin görevini, bir kararla başka bir mahkemeye nakledemezsiniz. (Prof. Dönmezer)
- İnsanlık suçları kategorisine geçirilebilir. Ama fiil işlendiği sırada kanunlarımızda böyle bir suç bulunmadığı için mümkün değil. (Prof. Gündüz).
- Bunu öne süren Prof. Bakır Çağlar'ınki nihayet bir temennidir. (Prof. Alacakaptan)
- Hocalar hep olmayacakları söylediler. Bu sıradan bir dava değil; yalnız İmralı'da değil, otuz bin şehidin evlerinde de görülecektir. Meclis toplanabilir, toplanmalıdır. Gelmeyenler açıklanmalı, seçimde bunun hesabını vermelidirler.
Karadayı Paşa ÇKanunlar uygulanmalıdırÈ dedi. Bu, herhangi bir etki ve tepki endişesi olmadan uygulanmalı, demektir. On beş yıldır ordu ve vatan evlatları can veriyor. Her komutanın kalbinden her şehitle bir damla kan akar. Bebek'teki evinden çıkıp medyadaki işine, akşam yemeğe gidenler ile TSK mensuplarının duygu ve düşünceleri birbirine benzemez. (Yavuz Paşa).
- Dış baskı değil söz konusu olan, katıldığımız sözleşmelerin gereğidir. Biz burada olmayacakları söylemedik; olacakları şimdiden söylemek istedik. (Prof. Gündüz)
- Meclis toplanamazsa ne olacak? On beş yıldır akan kanı bütün dünya gördü, ama sesleri çıkmadı. Yürürlükteki kanunlara göre mahkemenin verdiği kararları uygulamak hükümranlık hakkımızdır. Buna kimse engel olamaz. (Yavuz Paşa)
Kimse, hocaların kararlar uygulanmaz diye düşündüğünü sanmasın. Mesele, kararların üzerine gölge düşmemesidir... (Prof. Dönmezer)Dil Yâresi Muhabirin adı Özer Kılıç; Resul Sümbül'ün, boşanmak isteyen ve evi terk eden Macar karısını arayıp bulduğunu, bıçağı gırtlağına dayayarak Maria'nın nüfus cüzdanını, barmen olarak çalışma kartını, cep telefonunu, bileziklerini, yüzüğünü alıp kaçtığını anlatıyor. Ve devam ediyor: ÇBoşanmak istediği kocası tarafından gasp edilen Maria...È (Sabah, 21 şubat).
Bu son deyişi sayfa sekreteri de beğenmiş olmalı ki haberin başlığı ÇAyrı yaşadığı eşini gasp ettiÈ diye verilmiş.
Burada kaç kere yazdım, hatırlamıyorum; gasp etmek, ÇBir malı sahibinin izni veya bilgisi olmadan zorla veya hileyle almakÈ demektir. Yani Maria gasp edilmez, burada gasp edilen ona ait eşyadır: nüfus cüzdanı, çalışma karnesi, yüzüğü vd.
Yazmanın faydası yok, çünkü bu çocuklar okur-yazar değil de, okumaz-yazar takımından. İlk hedefiniz Mudanya!.. Yanda mealen özetlemeye çalıştığım konuşmalardan sonra, Kemal Yavuz Paşa'nın ÇTürkiye Cumhuriyeti'ne yakışan, altında imzası bulunan milletlerarası anlaşmalara uymaktır, dediğini okudum. Meclisimizin, Anayasa ve yasalarımızda bu konuda yapılmasında ihmal gösterdiği düzenlemeleri, konuyla ilgili yargılama başlamadan önce gerçekleştirmesi gerekmektedirÈ (Milliyet, 21 şubat).
Sivillerin ne düşündüğüne dair örnekler de ister misiniz?
- ÇDGM'lerin yapısı tartışılabilir, ama bunu tartışmaya ben hazır değilim. O zaman DGM'lerin şu ana kadar verdiği kararlar tartışılır. DGM'ler Anayasa'ya aykırı bir mahkeme değil ki...È (Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, 21 şubat, Milliyet).
- ÇAvrupa tepki gösterecek diye, Apo'nun hatırına hukuk sistemimizi ve yasalarımızı mı çiğneyelim? Avrupa'dan çekinip, yeniden kapitülasyon dönemi mi başlatalım?È (Emin Çölaşan, 21 şubat, Hürriyet).
- ÇEy Avrupalı... Ey Alman, İngiliz, Fransız, ey İtalyan... Ve öbürleri... Apo vesilesiyle bizi teftişe geldiğinizde, bu defa dikkatli olun... Eski teftişlerinize benzemez bu.
Ç Çünkü karşınızda Şehit Anneleri, Babaları var. Kalabalık ve öfkeli bir kitle var. Sizi tükürükle boğar, Mudanya İskelesi'nden denize dökerler. Polisimiz de mani olamaz. Askerimiz de...È (Rauf Tamer, 21 şubat, Sabah)
|
|
TARTIŞMA
Radikal-online tüm okurlarının görüşlerine evsahipliği yapıyor. Gelin görüşlerinizi kafanızdan çıkarın ve milyonlarla paylaşın. Katılım çok basit. Ve bir tıklama uzağınızda... KATILMAK İÇİN TIKLAYIN
ANKET
İçinde bulunduğumuz dönemin en güncel konularını, anket bölümümüzde bulacaksınız. Sesinizi yükseltin ve kendinizi temsil edin. Internet bunun için en uygun ortam... KATILMAK İÇİN TIKLAYIN
|
|