Ana Sayfa | Yönetmene Mektup | Genel Haber Listesi | Standart Karakterler | Eski Sayılar | Künye
26 Mayıs 1999
Radikal-online... Arka Sayfa Radikal Geceleri Hiç Bitmiyor! Tıklayın!
Türkiye'de Internet eşittir Superonline
EKLERİMİZ : Sanal Alem | Radikal2 | Cumartesi

İnsan
Yaşam
Türkiye
Politika
Yorum
Dış Haberler
Ekonomi
Borsa/Finans
Spor
Kültür/Sanat
Arka Sayfa
Yazarlar
Hava Durumu
Anket


Şaşaanın 'has'ı

Topkapı Sarayı'nda eğlence ve debdebenin zirveye ulaştığı bir döneme tanıklık eden 'Has Oda' üç yıllık restorasyonun ardından ziyarete açıldı
Haber ResmiÖZGÜR GÖKMEN
İSTANBUL - At sırtında o serhatten bu serhade sürüklenen atalarının aksine; saltanatı boyunca İstanbul'dan dışarı adımını atmayan 3'üncü Murat'ın Topkapı Sarayı'ndaki Has Oda'sı, üç yıllık bir restorasyondan sonra yeniden ziyarete açıldı. Haremin selamlık kısmında kendine özel bir oda yaptıran ilk padişah olan 3'üncü Murat'ın padişahlığı boyunca Topkapı Sarayı'nın en geniş harem kadrosu görev yapmış; gösteri sanatları, düğün ve şenlikler zirveye ulaşmış; ilk Kapıkulu isyanları ve enflasyon başlamıştı.

Mimar Sinan'ın eseri
Topkapı Sarayı Müzesi Müdürü Filiz Şahman, 1578 yılında Mimar Sinan tarafından inşa edilen 'Has Oda'nın 'renkli üst kat pencereleri, klasik geçmeli ve içi kalemişi süslü dolap kapakları, mermer duvar nişleri, süslemeli pencere içi tavanları ile koyu kırmızı üzerine bol altın yaldızlı Rumi dekorlu kubbe süslemesiyle' klasik Osmanlı sanatının en muhteşem eserlerinden biri olduğunu söylüyor.
İlk kez 1960'lı yıllarda restore edilen Has Oda, Osmanlı İmparatorluğu'nun son zamanlarında, sarayın bakıma muhtaç,dar gelirli insanları ve saray kadınlarının yaşadığı yer olarak kullanılmış. Bir süre sonra çiniler dökülmüş, son devrin modasıyla yeni nakışlar yapılmış. 1970'li yıllarda ziyarete açılan Has Oda, 1996 yılında Kültür Bakanlığı tarafından yeniden restore edilmeye başlanmıştı. Çalışmalar öncesinde boyalarda, nakış işlemelerinde dökülmelerin ve çinilerde oynamaların başladığını belirten Şahman, "Restorasyon öncesi çinilerin envanterini çıkardık. Öncelikle 13 metrelik kubbenin onarımı yapıldı, daha sonra tamamen doğal malzemeler kullanılarak yeni boyamalar ve baştan aşağı çini restorasyonu yapıldı" dedi.

Yukarıdaki yazı hakkındaki düşünceleriniz nedir?
Doyurucu   Yeterli   Yetersiz   Taraflı  
Bu anketlere katılan okuyucularımızın fikirlerini merak ediyor musunuz?

Yukarı Yukarı Çık Geri Geri Dön
Bu konuya ait haber listesi

Tanıtım Linkleri
Eğer bizi okuduktan sonra diğer Türkçe kaynaklara bakmak isterseniz, aşağıdan seçiminizi yapabilirsiniz:
  • Sinema - Gösterimde olan ve gösterime girecek filmler, açıklamaları, detayları, tanıtım filmleri ve dahası
  • Otomobil - Bir otomobil alma niyetindeyseniz, önce buraya uğrayın ve seçiminizi gözden geçirin
  • En seçme kişisel sayfalar! - Eğer sıradan sayfalardan sıkıldıysanız, bir de bunları deneyin
  • Internet sitesi yaptıracaklar - Eğer şirketinize bir sayfa yaptıracaksanız, tasarımcınızı buradan seçebilirsiniz
  • Site Tanıtım Ağı - Bir siteniz varsa, burada tanıtımını bedava yapabilirisiniz. Gelin katılın!
  • Dostluk Kulübü - Binlerce kişi sizi burada bekliyor

Siber Galeri
Sanal Alem Otomobil Kulübü

Reklam
Hewlett Packard
Hewlett Packard

Sabancı Holding
Sabancı Holding


DESTEK
seti@home
Dünyadışı akıllı yaratıklara ulaşmamıza yardım edin! Bir tıklamanız yeterli...
SETI@HOME


Radikal-online... Milli Piyango ve Loto Sonuçları | Borsa Özel | Seri İlanlar | Adres Bankası | ICQ Kulübü |
Anket Sonuçları | Sohbet Odası | Elektronik Kartpostallar | Yardım Sayfası | VE DİĞERLERİ...

Bu sitedeki tüm sayfa ve uygulamalar her tarayıcı ile sorunsuz görüntülenebilir. RADİKAL-Online sitesi içerisinde yeralan tüm metin, resim ve diğer içeriğin hakları SİMGE Yayıncılık A.Ş'ye aittir. Hiçbir şekilde basılı veya herhangi diğer bir elektronik ortamda (CD, Internet vs.) izinsiz kullanılamaz. Sitemiz içerisindeki tüm sayfalar, tüm tarayıcı ve çözünürlük altında sorunsuz olarak görüntülenebilir.
Ana Sayfa | Yönetmene Mektup | Genel Haber Listesi | Standart Karakterler | Eski Sayılar | Künye