Ana Sayfa | Yönetmene Mektup | Genel Haber Listesi | Standart Karakterler | Eski Sayılar | Künye
26 Mayıs 1999
Radikal-online... Ekonomi Radikal Geceleri Hiç Bitmiyor! Tıklayın!
Türkiye'de Internet eşittir Superonline
EKLERİMİZ : Sanal Alem | Radikal2 | Cumartesi

İnsan
Yaşam
Türkiye
Politika
Yorum
Dış Haberler
Ekonomi
Borsa/Finans
Spor
Kültür/Sanat
Arka Sayfa
Yazarlar
Hava Durumu
Anket


Emlakta son dört gün

Emlak vergilerinin ilk taksitinin ödeme süresi 31 Mayıs 1999 akşamı sona erecek. Yeniden değerleme oranı kadar artırılan vergi mükellefler arasında sıkıntı yaratacak
EKREM SARISU
ANKARA - Emlak vergisi birinci mart-nisan-mayıs, ikincisi de kasım sonuna kadar olmak üzere iki eşit taksitte ödeniyor. 1999 yılı emlak vergilerinin ilk taksitinin ödeme süresi 4 gün sonra, yani 31 Mayıs Pazartesi günü bitiyor. Emlak Vergisi Kanunu'nda yapılan değişiklikle ilgili yılın emlak vergisi, bir evvelki yıl emlak vergisi değerinin, bu yıla ait yeniden değerleme oranında artırılması sonucu bulunacak tutar üzerinden hesaplanacak.
1999 yılı emlak vergileri de buna göre, 1998'de beyan edilen vergi değerlerinin, yüzde 77,8 (1998 yılı yeniden değerleme oranı) artırılması sonucu hesaplandı. Düzenlemeden haberi olmayanlar için artış sürpriz oldu. Artış beraberinde sızlanma ve yakınmaları da getirdi. Çünkü, 1998'de bazı mükellefler asgari değer üzerinden beyanda bulunurken, bazıları da beyanlarını dört kat artırdı. Bu da birbirine emsal iki gayrimenkulden birinin diğerine nazaran dört kat fazla vergi değerinde olması anlamına geldi. 1999'da vergi değerleri yüzde 77,8 artırılınca, mükellefler arasındaki sızlanma nedeni olan eşitsizlik daha da arttı. Örneğin, aynı apartmanda yan yana iki daireden biri 1998'de 10 milyar üzerinden vergi öderken, diğeri 40 milyar üzerinden vergi ödedi. Bu daireler 1999 yılı için, biri 17 milyar 780 milyon üzerinden vergi öderken, diğerinin de 71 milyar 120 milyon lira üzerinden emlak vergisi ödemesi gibi ilginç bir durum ortaya çıktı. Gelecek yıllarda bu makas daha da açılacak ve müteakip genel beyan dönemine kadar ise iki daire arasında emlak vergisi değeri açısından uçurumlar oluşacak. Bu da mükelleflerde sıkıntı yaratacak. Sayısı 17 milyonu bulan emlak vergisi mükelleflerinin daha fazla huzursuz olmasını önlemek için, yeni hükümetin düzenleme yaparak, eşitlik sağlaması gerekiyor.

Vergiyi geciktiren yandı
Emlak vergisi mükelleflerinde bir düzenleme beklentisi var. Ancak, bu beklentinin vergiyi geciktirmemesi gerekiyor. Çünkü, birinci taksitin ödeme süresi 4 gün sonra. Vergilerini geciktiren aylık yüzde 12 gecikme zammı ödemek zorunda kalacak. Düzenleme yapılırsa vergi ödeyenler de bundan yararlanacaklarından emlak vergilerinin zamanında ödenmesinde yarar var.

Yukarıdaki yazı hakkındaki düşünceleriniz nedir?
Doyurucu   Yeterli   Yetersiz   Taraflı  
Bu anketlere katılan okuyucularımızın fikirlerini merak ediyor musunuz?

Yukarı Yukarı Çık Geri Geri Dön
Bu konuya ait haber listesi

Tanıtım Linkleri
Eğer bizi okuduktan sonra diğer Türkçe kaynaklara bakmak isterseniz, aşağıdan seçiminizi yapabilirsiniz:
  • Sinema - Gösterimde olan ve gösterime girecek filmler, açıklamaları, detayları, tanıtım filmleri ve dahası
  • Otomobil - Bir otomobil alma niyetindeyseniz, önce buraya uğrayın ve seçiminizi gözden geçirin
  • En seçme kişisel sayfalar! - Eğer sıradan sayfalardan sıkıldıysanız, bir de bunları deneyin
  • Internet sitesi yaptıracaklar - Eğer şirketinize bir sayfa yaptıracaksanız, tasarımcınızı buradan seçebilirsiniz
  • Site Tanıtım Ağı - Bir siteniz varsa, burada tanıtımını bedava yapabilirisiniz. Gelin katılın!
  • Dostluk Kulübü - Binlerce kişi sizi burada bekliyor

Siber Galeri
Sanal Alem Otomobil Kulübü

Reklam
Hewlett Packard
Hewlett Packard

Sabancı Holding
Sabancı Holding



DESTEK
seti@home
Dünyadışı akıllı yaratıklara ulaşmamıza yardım edin! Bir tıklamanız yeterli...
SETI@HOME



Radikal-online... Milli Piyango ve Loto Sonuçları | Borsa Özel | Seri İlanlar | Adres Bankası | ICQ Kulübü |
Anket Sonuçları | Sohbet Odası | Elektronik Kartpostallar | Yardım Sayfası | VE DİĞERLERİ...

Bu sitedeki tüm sayfa ve uygulamalar her tarayıcı ile sorunsuz görüntülenebilir. RADİKAL-Online sitesi içerisinde yeralan tüm metin, resim ve diğer içeriğin hakları SİMGE Yayıncılık A.Ş'ye aittir. Hiçbir şekilde basılı veya herhangi diğer bir elektronik ortamda (CD, Internet vs.) izinsiz kullanılamaz. Sitemiz içerisindeki tüm sayfalar, tüm tarayıcı ve çözünürlük altında sorunsuz olarak görüntülenebilir.
Ana Sayfa | Yönetmene Mektup | Genel Haber Listesi | Standart Karakterler | Eski Sayılar | Künye