Ana Sayfa | Yönetmene Mektup | Genel Haber Listesi | Standart Karakterler | Eski Sayılar | Künye
2 Haziran 1999
Radikal-online... Kültür / Sanat Radikal Geceleri Hiç Bitmiyor! Tıklayın!
Türkiye'de Internet eşittir Superonline
EKLERİMİZ : Sanal Alem | Radikal2 | Cumartesi

İnsan
Yaşam
Türkiye
Politika
Yorum
Dış Haberler
Ekonomi
Borsa/Finans
Spor
Kültür/Sanat
Arka Sayfa
Yazarlar
Hava Durumu
Anket


Uzay yolu düz gider

UZAY YOLU
STAR TREK: INSURRECTION
Yönetmen:
Jonathan Frakes
Senaryo:
Michael Piller
Oyuncular: Patrick Stewart, Jonathan Frakes, Brent Spiner, LeVar Burton, Michael Dorn
Haber ResmiTunca ARSLAN
Bugün oturup tekrar 70'li yılların siyah-beyaz televizyon dizilerini, 'Kaçak'ı, 'Görevimiz Tehlike'yi, 'Saint'in Dönüşü'nü, 'Kaygısızlar'ı, 'Tatlı Sert'i, 'Uzay Yolu'nu seyretsem aynı heyecanı duyamayacağımın farkındayım. Zaten aradan 20-25 yıl geçtikten sonra peşine düşülen, 'heyecan' değil, kimi 'çağrışımlar' olmalı diye düşünüyorum. Geçen aylarda sinemalarımıza gelen 'Tatlı Sert' dolayısıyla, eski diziden bazı bölümleri de seyretme olanağı yakaladım. Doğrusu fena değildi, en azından 'geçmişe döndüm', deyim yerindeyse, '10 yıl önce ölen nostaljiyi yaşatma fırsatı' buldum! Demem o ki, çocukluk dünyalarımıza unutulmaz anlar katan 'eski dostlar'la yıllar sonra şu ya da bu biçimde yeniden el sıkışmak, insanın içini biraz sıcak, gönlünü de hoş tutmalı. Ama ne yazık ki olmuyor... Ne 'Kaçak', ne 'Görevimiz Tehlike', ne de diğerlerinin 'son maceraları' hiçbir biçimde doyurucu gelmedi bana ve orijinallerinden habersiz günümüz gençlerini bilgilendirme çabasından öte bir değer kazanmadılar. Bu elbette ki tümüyle 'nostaljik' bir yaklaşım değil. Çünkü artık Netzer, Cruyff, Simonsen ya da Osman Arpacıoğlu gibi futbolcular da yok, ama futboldan aldığım keyfin hiç değişmediğini söyleyebilirim! Beni bu girişi yapmaya 'Uzay Yolu: İsyan' zorladı. Kaynaklara bakmadan, kaçıncı bölümünün çekildiğini yanılmadan söyleyemeyeceğim, televizyon ekranlarında sık sık karşıma çıkan 'Next Generation' filmleriyle dizi bölümlerini birbirine karıştırır hale geldiğim 'Uzay Yolu' maceralarının bu sonuncusu da, hadi kabak tadı demeyelim ama keçiboynuzu tadı vermekten öteye geçemedi. 'Bizim zamanımızda', cep telefonu vb. olmadığından, Kaptan Kirk ve mürettebatının haberleşme aletleri bile gözümüze çok ilginç görünürdü. Yakın gelecekte insanlık 'ışınlanmayı' da mümkün kılınca bakalım 'Uzay Yolu'nun pabucu hangi dama atılacak?
Bir önceki film 'Uzay Yolu: İlk Temas'ın da yönetmeni olan Jonathan Frakes dezavantajlarının farkında olmalı ki, 'İsyan'ı felsefi temellere oturtmaya çalışmış, aksiyonu daha geride tutmuş. Ba'ku gezegeninde izole edilmiş ama mutlu ve 'ölümsüz' bir yaşam süren 'komünal' insanlar ile onları sürgüne gönderip mutluluklarına el koymak isteyenlerin mücadelesi, 'varoluşsal' bir çizgide gelişiyor, Atılgan ekibinin cesareti hakseverlik ile birleşince, ortaya çağdaş fantazyanın soluk örneklerinden biri daha çıkıyor. Kaptan Picard ve adamlarının bağlı oldukları federasyona kafa tutmaları, Kosova'dan gelen haber görüntülerine benzeyen kaçış sahneleri, temiz yüzlü anaç kadınlar ve zeki çocukların ateş altında kalmaları, biraz olsun gerilim duygusu verse de, bilim ve serüven dozunun hayli düşük tutulduğu söylenebilir 'İsyan'da. Stüdyo çekimlerinin belirginliği ve aşırı parlak renk kullanımı da filmin eksileri arasında sayılabilir.
'Star Wars' kasırgasının öncesinde naif, kırılgan, etkisiz bir uzay macerasıyla buluşmak isteyen genç seyircilere 'siz bilirsiniz!' diyerek önerebileceğimiz, daha yaşlılara ise 'anılarınızla idare
edin' demek zorunda kalacağımız vasat bir film 'Uzay Yolu: İsyan.'

Yukarıdaki yazı hakkındaki düşünceleriniz nedir?
Doyurucu   Yeterli   Yetersiz   Taraflı  
Bu anketlere katılan okuyucularımızın fikirlerini merak ediyor musunuz?

Yukarı Yukarı Çık Geri Geri Dön
Bu konuya ait haber listesi

Tanıtım Linkleri
Eğer bizi okuduktan sonra diğer Türkçe kaynaklara bakmak isterseniz, aşağıdan seçiminizi yapabilirsiniz:
  • Sinema - Gösterimde olan ve gösterime girecek filmler, açıklamaları, detayları, tanıtım filmleri ve dahası
  • Otomobil - Bir otomobil alma niyetindeyseniz, önce buraya uğrayın ve seçiminizi gözden geçirin
  • En seçme kişisel sayfalar! - Eğer sıradan sayfalardan sıkıldıysanız, bir de bunları deneyin
  • Internet sitesi yaptıracaklar - Eğer şirketinize bir sayfa yaptıracaksanız, tasarımcınızı buradan seçebilirsiniz
  • Site Tanıtım Ağı - Bir siteniz varsa, burada tanıtımını bedava yapabilirisiniz. Gelin katılın!
  • Dostluk Kulübü - Binlerce kişi sizi burada bekliyor

Siber Galeri
Sanal Alem Otomobil Kulübü

Reklam
Hewlett Packard
Hewlett Packard

Sabancı Holding
Sabancı Holding


DESTEK
seti@home
Dünyadışı akıllı yaratıklara ulaşmamıza yardım edin! Bir tıklamanız yeterli...
SETI@HOME


Radikal-online... Milli Piyango ve Loto Sonuçları | Borsa Özel | Seri İlanlar | Adres Bankası | ICQ Kulübü |
Anket Sonuçları | Sohbet Odası | Elektronik Kartpostallar | Yardım Sayfası | VE DİĞERLERİ...

Bu sitedeki tüm sayfa ve uygulamalar her tarayıcı ile sorunsuz görüntülenebilir. RADİKAL-Online sitesi içerisinde yeralan tüm metin, resim ve diğer içeriğin hakları SİMGE Yayıncılık A.Ş'ye aittir. Hiçbir şekilde basılı veya herhangi diğer bir elektronik ortamda (CD, Internet vs.) izinsiz kullanılamaz. Sitemiz içerisindeki tüm sayfalar, tüm tarayıcı ve çözünürlük altında sorunsuz olarak görüntülenebilir.
Ana Sayfa | Yönetmene Mektup | Genel Haber Listesi | Standart Karakterler | Eski Sayılar | Künye