|
İnsan
Yaşam
Türkiye
Politika
Yorum
Dış Haberler
Ekonomi
Borsa/Finans
Spor
Kültür/Sanat
Arka Sayfa
Yazarlar
Hava Durumu
Sanal Meydan
Anket
|
|
Öcalan gitti, kavga bitti mi? Öcalan davasının örgütlenmesi, düzenlenmesi, yürütülmesi Türkiye açısından olumlu bir not olmuştur. Birkaç küçük sorun dışında, dava süreci sıkıntısız işledi ve usul hukuku açısından kimsenin eleştiremeyeceği bir dava görüldü.
Öcalan'a idam cezası kamuoyunun
genel beklentisiydi, hukuk açısından da normal gözüken bir sonuçtu, yadırganmadı. Fakat, Nâzım'ın deyişiyle, bir şalgam
gibi koparmıyorlar insanın kafasını.
Bu işin daha Yargıtay'ı var, Meclis'i var, Cumhurbaşkanı var.
Yargıtay'da yargı safhası bitecek, Meclis'te siyasal değerlendirme süreci başlayacak.
İşte o zaman, siyasal olgunluğumuzun
ne düzeyde olduğunu göreceğiz.
Öcalan'a verilecek ceza nasıl ele alınacak? Nasıl değerlendirilecek? Ulusal duyguları, şehit yakınlarının acılarını oya dönüştürmeye çalışan çıkışlar mı izleyeceğiz, yoksa sakin siyasal tahliller mi dinleyeceğiz?
Halkın haklı duyguları mı politikacıları yönlendirecek, yoksa Türkiye'nin birlik ve bütünlüğünü sağlayıp sürdürme konusundaki gerçekçi endişeleri mi? Popülizmle gerçekçilik çatışırsa, hangi yol seçilecek?
Öylesine çetrefil bir durumla karşı karşıyayız ki, herkes kendi görüşünün geçerliliği konusunda muhtemelen çok sağlam gibi gözüken kanıtlarla ortaya çıkacaktır. İşte bu bağlamda, basında yorum yapanların, haber verenlerin ve genel olarak kanı önderlerinin büyük bir sorumluluk duygusu içinde hareket etmeleri gerekiyor.
Öcalan, hiçbir zaman Kürtlerin tümünü temsil eden bir lider olmadı. Eğer bütün Kürtleri temsil etseydi, sanırım PKK hareketinin engellenmesi kolay olmaz, köy koruculuğu gibi uygulamalara başlanamazdı.
Fakat, Öcalan'ın küçük de olsa bir taraftar kitlesi olduğunu kabul etmek zorundayız. Dağlardaki binlerce PKK'lı ve onların kentlerdeki destekçileri ortada. Öcalan'ın ölümden kurtulmak için ileri sürdüğü, 'Beni asarsanız Türkiye'de yer yerinden oynar' tehdidi pek ciddiye alınmasa da, taraftarları, ölüm kararının uygulanması karşısında (en azından bir süre için) hareketsiz kalmayacaklardır. Öcalan yakalandığı zaman karşılaştığımız 'Mavi Çarşı' yangını türünden olaylar çıkabilir.
Fakat, Öcalan'ı desteklemeyen çoğunluktaki Kürtlerin bile, Öcalan'a karşı söylenebilecek aşağılayıcı sözleri, hakaret içeren tavırları hoş karşılayacağını sanmıyorum. Onu, kötü işler yapmış bir akrabaları gibi görecekler, kendi aralarında eleştirseler bile, başkalarının aşağılamasına tepki göstereceklerdir. Öcalan'a hangi ceza verilirse verilsin, Kürtlerin duygularını incitecek söz ve tavırlardan özenle kaçınmakta yarar var. Bundan sonraki gelişmeler ne olursa olsun şu anlaşılmıştır ki, Kürtler ve Türkler Anadolu'da müştereken yaşamaya zorunludurlar.
Henüz bitmemiş bir davada 'ölüm cezası' tartışmasına girmeyi doğru bulmuyorum. Fakat, şunu kabul etmeliyiz ki, Öcalan'ın şahsı Kürt davasının nedeni değildi, vücudunun ortadan kalkması da bu işi otomatik olarak bitirmez. Öcalan'ın yargılanması elbette PKK'ya ağır bir darbe vurdu. Fakat, Güneydoğu sorununun uzun dönemli ve temelli çözümünü istiyorsak, yapmamız gereken daha pek çok şey olduğunu hepimiz biliyoruz sanırım.
|
| Tanıtım Linkleri |
- Sinema - Gösterimde olan ve gösterime girecek filmler, açıklamaları, detayları, tanıtım filmleri ve dahası
- Otomobil - Bir otomobil alma niyetindeyseniz, önce buraya uğrayın ve seçiminizi gözden geçirin
- En seçme kişisel sayfalar! - Eğer sıradan sayfalardan sıkıldıysanız, bir de bunları deneyin
- Internet sitesi yaptıracaklar - Eğer şirketinize bir sayfa yaptıracaksanız, tasarımcınızı buradan seçebilirsiniz
- Site Tanıtım Ağı - Bir siteniz varsa, burada tanıtımını bedava yapabilirisiniz. Gelin katılın!
- Webmaster kaynakları - Sitenizi geliştirmek için bir çok kaynak sizi burada bekliyor.
|
|
| Reklam |

|
| DESTEK |

Dünyadışı akıllı yaratıklara ulaşmamıza yardım edin! Bir tıklamanız yeterli...
SETI@HOME
|
|
|