Ana Sayfa | İletişim | Genel Haber Listesi | Standart Karakterler | Eski Sayılar | Künye
1 Ağustos 1999
Radikal-online... Yazarlar Radikal Geceleri Hiç Bitmiyor! Tıklayın!
Ziyaret etmek için lütfen tıklayın
EKLERİMİZ : Sanal Alem | Radikal2 | Cumartesi

İnsan
Yaşam
Türkiye
Politika
Yorum
Dış Haberler
Ekonomi
Borsa/Finans
Spor
Kültür/Sanat
Arka Sayfa
Yazarlar
Hava Durumu
Sanal Meydan
Anket


Yüzler gülüyor

'İki ay önce konuşsaydık, ağlardım. Bu ay yüzümüz gülmeye başladı' diyor. Canan Çelebioğlu, Çelebi Holding Yönetim Kurulu Başkanvekili. Holdingin en ünlü şirketi Çelebi Hava Servisi ve turizm sektöründen konuşuyoruz. Çelebi, Canan Hanım'ın babası Ali Cavit Bey'in 1958'de kurduğu Türkiye'nin ilk havalimanı yer hizmetleri şirketi. Bir yıl sonra Usaş adıyla kurulup, daha sonra Havaş olan kamu şirketinin tek özel sektör rakibi. Biliyorsunuz Havaş da Turgay Ciner'e satılarak özelleşti.
Canan Çelebioğlu rakamları sıralıyor. Mayıs ayında Türk havalimanlarına 1896 uçak inmiş. Haziranda 2072, temmuzda ise 3030. Apo krizi yüzünden charter havayolu şirketlerinin yolunun Türkiye'ye hiç düşmediğini anlatıyor. Temmuz ayı ile yeniden hareketlilik başlamış.
Oysa Türkiye kendisini 2005 yılına kadar 15 milyon turiste hazırlamış, yeni havalimanları inşa etmeye başlamıştı.
Canan Çelebioğlu inşa edilen havalimanlarının yeni bir sektörü de doğuracağını söylüyor. Özel sektör havalimanı güvenlik şirketleri. Polis, pasaport ve ana kapılarda güvenliği sağlayacak. Kalan güvenlik ise özel sektörde olacak.

Uluslararası festivale doğru
Bu yıl beşincisi gerçekleştirilecek Uluslararası Eskişehir Festivali, Türkiye'de üç büyük kentten öte bir Anadolu kentinde de sanatseverlerin sanatla buluşabileceği ender organizasyonlardan.
Bugüne kadar 1200 sanatçının katıldığı festivali 60 bin kişi izlemiş.
Festival bir yandan da sanayi-üniversite işbirliğinin kültürde nasıl da meyve verebildiğinin öyküsü. Aslen Kütahyalı ancak iş hayatına atıldığı Eskişehir'in hemşerisi olarak tanınan işadamı Yavuz Zeytinoğlu festivalin patronu.
En büyük destekçisi ise Eskişehir Üniversitesi'nin eski rektörü Yılmaz büyükerşen. Yılmaz Hoca'nın büyükşehir belediye Başkanı seçilmesinden sonra belediye de festivale katkıda bulunanların arasına katılırken, üniversitenin bayrağını ise yeni Rektör Engin Ataç teslim aldı. Valilik ve Birinci Taktik Hava Kuvvet Komutanlığı'nın el vermesi ile festival yeni binyıla emin adımlarla ilerliyor.
Eskişehir Festivali 5 yıldır isminin önünde 'uluslararası' isim kullanıyor, ancak bu isim gelecek yıldan itibaren resmileşmiş olacak. Avrupa Festivaller Birliği'nin 'kesintisiz 5 yıl gerçekleştirme'
önkoşulunu yerine getiren Eskişehir, Türkiye adına uluslararası festivale ev sahipliği yapmak için başvuruda bulunacak. Yavuz Zeytinoğlu'nun bir hedefi de festivali ulusal
hale getirebilmek. Nitekim bugüne kadar ağırlıklı Eskişehir merkezli şirketlerin desteğini alan festival iki yıldır ulusal faaliyet gösteren kuruluşların ilgisini çekmeye başladı.
Eskişehir bir dünya kentine doğru gidiyor. Tanık olmak için 9 Ekim tarihini beklemeli...

Bülent Akarcalı'dan soru önergesi
Geçen hafta bu sütunlarda skandal tanıtımdan bahsetmiştim. Ve yazı "Yıllardır Türkiye'nin tanıtımını üstlenen Frankfurt'taki Bochen, Hansa & Partner şirketinin 'Partner'ının yani ortağının kimlere kadar uzandığı sorulmalı" cümlesiyle tamamlanıyordu.
ANAP İstanbul Milletvekili Bülent Akarcalı bu hafta Turizm Bakanı Erkan Mumcu tarafından cevaplandırılmasını istediği soru önergesini Meclis Başkanlığı'na teslim etti. Bülent Akarcalı, Bochen, Hansa & Partner adlı kuruluşa şimdiye kadar yapılan ödemelerin tutarını soruyor. Tabii ki önergeye şirketin ortaklarına ait soruyu da ekleyerek.
Telefonla konuştuğum Bülent Akarcalı bakan olduğu döneme ait bir anısını anlattı. Bir bürokratın usulsüz işlemlerini tespit ediyor. Soruşturma sırasında bürokratın 'arkası kalın' akrabası Akarcalı'ya ulaşıyor ve bahsi geçen bürokratı övmeye çalışıyor. Bülent Akarcalı'nın tepkisi sert, "Bugüne kadar bir kez bile Türkiye'nin herhangi bir
sorunu ile ilgili beni aramadınız. Şimdi çivinin üzerine oturmuş gibi ayağa kalkıyorsunuz" diyor.
Turizm Bakanlığı'nın eski Müsteşarı Fermani Uygun ile ilgili yazım üzerine önce Ahmet Üçoklar adlı (ki isminin gerçek olup olmadığını
bilemiyorum) bir bey, ardından da isimsiz telefonlar gelmeye başladı. Malum Fermani Bey hakkında yazmaya devam edersem 'başka türlü hesabını' soracaklarmış.
Fermani Uygun'a bir çağrım olacak. Gönderdiği tekzip metninde uzun uzun dürüstlüğünden bahsediyor. Acaba malvarlığını, elbette birinci derecedeki akrabaları dahil olmak üzere açıklayabilir mi? Bir sorum da Sayın Turizm Bakanı Erkan Mumcu'ya... Bochen, Hansa & Partner'a devletin resmi ya da 'gayri resmi' borcu var mı?

Yukarıdaki yazı hakkındaki düşünceleriniz nedir?
Doyurucu   Yeterli   Yetersiz   Taraflı  
Bu anketlere katılan okuyucularımızın fikirlerini merak ediyor musunuz?

Yukarı Yukarı Çık Geri Geri Dön
Bu konuya ait haber listesi
İstanbul Uluslararası Festivalleri

DESTEK
seti@home
Dünyadışı akıllı yaratıklara ulaşmamıza yardım edin!
  • Detaylı Haberi
  • Ana Sayfası
  • Yükle ve Katıl!


  • Ziyaret etmek için lütfen tıklayın
    Radikal-online... Bu sitedeki tüm sayfa ve uygulamalar her tarayıcı ile sorunsuz görüntülenebilir. RADİKAL-Online sitesi içerisinde yeralan tüm metin, resim ve diğer içeriğin hakları SİMGE Yayıncılık A.Ş'ye aittir. Hiçbir şekilde basılı veya herhangi diğer bir elektronik ortamda (CD, Internet vs.) izinsiz kullanılamaz. Sitemiz içerisindeki tüm sayfalar, tüm tarayıcı ve çözünürlük altında sorunsuz olarak görüntülenebilir.
    Ana Sayfa | İletişim | Genel Haber Listesi | Standart Karakterler | Eski Sayılar | Künye