Ana Sayfa | İletişim | Genel Haber Listesi | Standart Karakterler | Eski Sayılar | Künye
21 Ağustos 1999
Radikal-online... Dış Haberler Radikal Geceleri Hiç Bitmiyor! Tıklayın!
Ziyaret etmek için lütfen tıklayın
EKLERİMİZ : Sanal Alem | Radikal2 | Cumartesi

İnsan
Yaşam
Türkiye
Politika
Yorum
Dış Haberler
Ekonomi
Borsa/Finans
Spor
Kültür/Sanat
Arka Sayfa
Yazarlar
Hava Durumu
Sanal Meydan
Anket


Soğuk Savaş'ta her şey mübahtı

LONDRA - Britanya'nın Soğuk Savaş döneminde K. İrlanda'daki kimyasal silah üretim merkezlerinde yürüttüğü deneylerde kendi askerlerini denek olarak kullandığı haberleri ortalığı ayağa kaldırdı. Geniş çaplı bir soruşturma başlatılmasına yol açan haberlere göre, 1953'te bazı Britanya askerleri zararsız sandıkları bilimsel deneylere katılmak için gönüllü oldu. Ancak Britanya ordusunun Sovyetler'le giriştiği kimyasal silah rekabetinde kobay olarak kullanıldılar. Hatta Britanyalıların griple mücadelesinde çorbaya bir tutam tuz eklediklerini sanan bu askerlerden biri -Ronnie Maddison- zehirli gazdan öldü.
Britanya ordusunun 25 Nisan-5 Haziran 1953'te yürüttüğü deneylerin 140 kobayından biri olan Ronnie Maddison'la beş arkadaşının yüzüne iki kat kumaş konarak likid gaz damlatıldı. Fenalaşan Maddison odadan çıkarıldı. Bu, arkadaşlarının onu son görüşüydü. Kimse diğer gönüllülere deneyler sırasında birinin canından olduğunu söylemedi. Maddison aynı gün kaldırıldığı hastanede bütün kasları kontrolden çıkmış, acılar içinde can vermişti.
Kısa süre önce kobaylardan 61 yaşındaki Gordon Bell ile eski silah arkadaşlarının üzerlerinde aralarında hardal gazının da bulunduğu bazı öldürücü kimyasal gazlar ve radyoaktif sıvılar denendiğini, bazı askerlerin üniformalarına sinir gazı döküldüğü ve ne kadarının üniformadan deriye sızabildiğinin ve etki gösterdiğinin anlaşılmaya çalışıldığını açıklamaları üzerine, önceki gün Maddison'ın ölümü hakkında ilk soruşturma açıldı.
Tanıklardan biri, yüzünde gaz maskesiyle, bir grup tavşanla birlikte bir odaya kapatıldığını belirtiyor. Gaz verildikten sonra gözleri maskeye rağmen yanan tanık, kendisi odadan çıkarıldığı sırada bütün tavşanların öldüğünü anlatıyor. (The Guardian, aa)

Yukarıdaki yazı hakkındaki düşünceleriniz nedir?
Doyurucu   Yeterli   Yetersiz   Taraflı   Oyumu Yolla
Bu anketlere katılan okuyucularımızın fikirlerini merak ediyor musunuz?

Yukarı Yukarı Çık Geri Geri Dön
Bu konuya ait haber listesi
İstanbul Uluslararası Festivalleri

DESTEK
seti@home
Dünyadışı akıllı yaratıklara ulaşmamıza yardım edin!
  • Detaylı Haberi
  • Ana Sayfası
  • Yükle ve Katıl!


  • Ziyaret etmek için lütfen tıklayın
    Radikal-online... Bu sitedeki tüm sayfa ve uygulamalar her tarayıcı ile sorunsuz görüntülenebilir. RADİKAL-Online sitesi içerisinde yeralan tüm metin, resim ve diğer içeriğin hakları SİMGE Yayıncılık A.Ş'ye aittir. Hiçbir şekilde basılı veya herhangi diğer bir elektronik ortamda (CD, Internet vs.) izinsiz kullanılamaz. Sitemiz içerisindeki tüm sayfalar, tüm tarayıcı ve çözünürlük altında sorunsuz olarak görüntülenebilir.
    Ana Sayfa | İletişim | Genel Haber Listesi | Standart Karakterler | Eski Sayılar | Künye