Ana Sayfa | İletişim | Genel Haber Listesi | Standart Karakterler | Eski Sayılar | Künye
21 Ağustos 1999
Radikal-online... Yazarlar Radikal Geceleri Hiç Bitmiyor! Tıklayın!
Ziyaret etmek için lütfen tıklayın
EKLERİMİZ : Sanal Alem | Radikal2 | Cumartesi

İnsan
Yaşam
Türkiye
Politika
Yorum
Dış Haberler
Ekonomi
Borsa/Finans
Spor
Kültür/Sanat
Arka Sayfa
Yazarlar
Hava Durumu
Sanal Meydan
Anket


"Hacılar" sahada

Dini inançlarına göre birisi Roma'ya, diğeri Kudüs'e ve başkası da Mekke'ye giderek Hacı olur. Atletizmde hacı olmak ise atletin ancak her dört yılda bir yapılan Olimpiyadlar veya iki yılda bir yapılan Dünya Şampiyonası'na katılması ile gerçekleşir. Bu yarışmalara katılan binlerce atletin hepsi de hacı olurlar. Ama, sadece bir kısmı, branşlarında ilk üç sırada yer aldıklarında, adlarını altın harflerle bir yerlere yazdırırlar.
Bu yıl yedincisi 21-29 Ağustos tarihleri arasında, İspanya'nın Sevilla kentinde yapılacak olan Dünya Atletizm Şampiyonası, ilk olarak 1983 yılında Helsinki'de organize edilmişti. Bundan dört yıl sonra Roma'da ve 1991'de de Tokyo'da yapılan şampiyona, 1993'den itibaren, her iki yılda bir yapılmaya başlandı. İlk beş şampiyonada dünya rekorlarının kırılmasına rağmen, 1997'de Atina'daki yarışmalarda tek bir dünya rekoru dahi kırılamadı. Helsinki'de Amerikan erkek 4x100 bayrak takımı ve bayanlarda Çek atlet Kratochvilova 800 metrede dünya rekoru kırdılar. Roma'da Ben Johnson 9.83'le 100 metre rekorunu tuzla buz ederken, Bulgar bayan atlet Kostadinova 2.09 atlayarak, hala da kırılamayan yüksek atlama rekorunu sağlamlaştırmıştı. Roma'daki 100 metre rekoru ve altın madalyası, 1989'da, iki yıl evvel Roma'da da dopingli olduğunu itiraf eden Ben Johnson'dan alındı ve ikinci gelen ve 9.93'lük rekorunu 9.92 ile yenileyen Carl Lewis'e verildi.
Tokyo'daki 1991 şampiyonasında, uzun atlama erkekler finalinde, seyircilere unutamayacakları bir ziyafet sunuldu. Carl Lewis, takım arkadaşı Mike Powell ile dişediş yarıştı ve Powell'ın 8.95'lik dünya rekoru olan atlayışına ancak 8.87 ve rüzgar yardımıyla 8.91'le cevap verebildi. Ama, Lewis, 100 metrede birinci olurken 9.86 koşarak dünya rekorunu kendine mal etti ve Powell'a olan yenilgisini unuttu. Bu arada, Amerikalılar, erkekler 4x100 bayrakta bir kez daha yeni bir dünya rekoru koştular.
Stuttgart'ta 1993'de yapılan şampiyonada erkeklerde üç, bayanlarda da iki dünya rekoru kırıldı. İngiliz Colin Jackson 110 metrede, erkekler 4x100 ve 4x400'de de Amerikalılar dünya rekoru kırarken, bayanlar 400 engellide İngiliz Sally Gunnell ve üç adım atlamada Rus Biryokova dünya rekorlarının sahipleri oldular. İki yıl sonra İsveç'in Göteborg kentinde yapılan şampiyonada Amerikalı bayan atlet Kim Batten 400 engellide ve Ukraynalı bayan atlet Kravet üç adımda ve erkekler üç adımda İngiliz Edwards dünya rekorlarını üstlendiler.
İki yıl evvel Atina'da yapılan son şampiyonada ise, dünya rekorlarını kıracak kimse ortalarda görülmedi!
Sevilla'daki yarışmalar dokuz gün sürecek ve bundan evvelkilerinde olduğunun aksine, araya bir dinlenme günü konmayacak. Sabahları seçmeler ve öğleden sonra ve akşam üstü saatlerinde ise finaller yapılacak. Gündüz saatlerinin yakıcı sıcağı nedeniyle, orta ve uzun mesafe koşularının hepsi, yerel saatle 21.00'den sonra yapılacak.
Amerikalı sprinter Mitchell, Kübalı yüksek atlayıcı Sotomayor ve Jamaikalı yılların eskitemediği Ottey, doping nedeniyle, Sevilla'da koşamayacaklar. Bu arada, bu şampiyona sırasında başka tanınmış şampiyonaların da pek temiz olmadıklarını herkes biliyor. Bakalım, hangileri yakalanacak?

Yukarıdaki yazı hakkındaki düşünceleriniz nedir?
Doyurucu   Yeterli   Yetersiz   Taraflı   Oyumu Yolla
Bu anketlere katılan okuyucularımızın fikirlerini merak ediyor musunuz?

Yukarı Yukarı Çık Geri Geri Dön
Bu konuya ait haber listesi
İstanbul Uluslararası Festivalleri

DESTEK
seti@home
Dünyadışı akıllı yaratıklara ulaşmamıza yardım edin!
  • Detaylı Haberi
  • Ana Sayfası
  • Yükle ve Katıl!


  • Ziyaret etmek için lütfen tıklayın
    Radikal-online... Bu sitedeki tüm sayfa ve uygulamalar her tarayıcı ile sorunsuz görüntülenebilir. RADİKAL-Online sitesi içerisinde yeralan tüm metin, resim ve diğer içeriğin hakları SİMGE Yayıncılık A.Ş'ye aittir. Hiçbir şekilde basılı veya herhangi diğer bir elektronik ortamda (CD, Internet vs.) izinsiz kullanılamaz. Sitemiz içerisindeki tüm sayfalar, tüm tarayıcı ve çözünürlük altında sorunsuz olarak görüntülenebilir.
    Ana Sayfa | İletişim | Genel Haber Listesi | Standart Karakterler | Eski Sayılar | Künye