Tüpras dört ay duracakDepremden yeraltı dışında 200 milyon dolar zarar gören Tüpraş, dört ay içinde ham petrol ünitesi dışında üretime geçecek. Tüm hasar 31 Ağustos'ta bildirilecekİSTANBUL - Tüpraş Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Alakoç, Tüpraş yangınının bütünüyle söndürüldüğünü belirterek, "Yanan ham petrol ünitesi dışındaki diğer ünitelerin en geç dört ay içinde üretime geçirileceğini tahmin ediyoruz" dedi. Alakoç, rafineri yangınının söndürülmesine katılan 10 kişilik Azerbaycan ekibiyle birlikte Conrad Otel'de düzenlediği basın toplantısında, tüm çalışanların görevlerinin başına getirildiğini bildirdi. Çalışanlardan 13'ünün depremde yaşamını yitirdiğini, 24'ünün ise kayıp olduğunu ifade eden Alakoç, vardiya sisteminde yeniden canlandırma çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Alakoç, Tüpraş'ın yalnız yangınla değil çok büyük bir depremden de etkilendiğini vurgulayarak, "Özellikle tank sahasında üstesinden gelinecek çok iş var" dedi.'Felaket önlendi' Alakoç, Tüpraş'ta deprem nedeniyle meydana gelen yangın sonucunda 200 milyon dolar civarında bir zarar meydana geldiği şeklinde ön görüş olduğunu, ancak bu miktarın henüz resmileşmediğini söyledi. Yangınla mücadelede 10 ülkenin uzman ekip, eleman ve malzemeleriyle bu savaşa katıldıklarını dile getiren Alakoç, Azerbaycan ekibi için,"Yangının söndürülmesinde zafer, bu kahramanların eliyle gerçekleşmiştir" dedi.
Ekip adına konuşan Vagif Memedov da, Tüpraş yangınının ancak 10 - 15 yılda görülebilecek çok nadir bir olay olduğunu söyledi. Memedov, Türkiye'de de böyle bir yardım ekibine ve yangınlara karşı güçlü bir hazırlığa ihtiyaç bulunduğunu vurguladı.
Alakoç, deprem sonrasında rafineride aynı anda üç değişik yerde birden yangın çıktığını ve depremin neden olduğu olanaksızlıklarla mücadele etmek zorunda kaldıkların söyledi. Alakoç, "Şirketlerin özelleşmeden dış dünyayla açık olarak net bir şekilde çok yeni gelişmeleri takip edememesi, muhakkak bir atalet kazandırmıştır. Bunun için özelleştirme istiyoruz" dedi. (Radikal) 'Hisse 1 Eylül'e kadar kapalı' Tüpraş Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Alakoç, hasar tespit çalışmalarının devam ettiğini belirterek, 31 Ağustos Salı günü saat 14.00'e kadar Sermaye Piyasası Kurulu'na (SPK) artİ/eksi yüzde 15 doğrulukta hasarlarını bildirmeyi planladıklarını söyledi. Alakoç şirket hisse senetlerinin bunu takiben muhtemelen 1 Eylül'de işleme açılacağını söyledi.
|