|
İnsan
Yaşam
Türkiye
Politika
Yorum
Dış Haberler
Ekonomi
Borsa/Finans
Spor
Kültür/Sanat
Arka Sayfa
Yazarlar
Hava Durumu
Sanal Meydan
Son Dakika
|
Deprem terörden beter ettiHİLAL KÖYLÜ
ANKARA - Türkiye'yi yasa boğan deprem eğitim dünyasında da derin yaralar açtı. Marmara depreminde 117 öğretmen hayatını kaybederken, bölgede görev yapan 2 milyon 801 bin 882 öğrenci ile 100 bin öğretmen 'deprem bunalımı' içinde eğitime devam etmek zorunda.
Öğretmenler, 'deprem bunalımı'ndan kurtulmak için farklı bölgelere tayinlerini isterken, yıllardır Doğu ve Güneydoğu'yu çekici hale getirmeye çalışan Milli Eğitim, şimdi de deprem bölgesini cazip kılmaya çalışıyor. Bakanlığın yanıtını bulamadığı tek soru şu: Bölgede okullar kapalıyken, öğretmenler yakınlarını ararken eğitime başlamak mümkün mü? İşte, bölge için bugüne kadar yapılanlar:
Öğretmenlere her öğretim yılı başında ödenen 'öğretim yılına hazırlık ödeneği' 50 milyon liradan 100 milyon liraya çıkartıldı.
Depremde hayatını kaybeden öğretmenlere ve eğitim personelinin ailelerine 500'er milyon lira nakdi yardım yapıldı. Evi yıkılan ya da ağır hasar gören öğretmen ve personele de toplam 150 milyar liralık yardımda bulunuldu.
Depremde hayatını kaybeden öğretmenlerin çocuklarına parasız yatılılık olanağı sağlandı. Yükseköğretim yurtlarında barınmada ve kredi almalarında öncelik tanındı.
Marmara ve Düzce depremlerinin ardından verilen kayıplar ise gün geçtikçe büyüyor. İşte 'kayıp' bilançosu:
Marmara depreminden etkilenen bölgedeki yedi ilde 91 bin 374 öğretmen görev yapıyordu. Depremde ölen öğretmen sayısı 117'ye ulaştı. Bunların 10'unun emekli oldukları belirlendi. Hayatını kaybedenler arasında altı hizmetli personel de var. Yaralı öğretmen sayısı 10 olarak belirlendi.
Afet bölgesindeki 6 bin 168 okul'dan 211'i hasar gördü. Kocaeli'de üç, Sakarya'da 3, Bursa ve Bolu'da birer olmak üzere toplam sekiz okul ağır hasar gördü. Kocaeli'de dokuz, Sakarya'da iki, Yalova'da iki, Bursa'da sekiz, Bolu'da yedi olmak üzere toplam 28 okul orta derecede hasar gördü. Hafif derecede hasar gören okul sayısı ise 185.
|
Bu konuya ait diğer haberleri okumak için tıklayın
|
|