Radikal-çevrimiçi Ana Sayfa | İnsan | Yaşam | Türkiye | Politika | Yorum | Dış Haberler | Ekonomi | Borsa/Finans | Spor | Kültür/Sanat | Arka Sayfa | Yazarlar

İşkence iddiası

HADEP'lilerin avukatları belediye başkanları ile Diyarbakır Belediye Başkanvekili Tekin'in işkence gördüğünü ileri sürdü
AHMET ŞIK
DİYARBAKIR - PKK'ya yardım ve yataklık yaptıkları iddiasıyla tutuklanan HADEP'li belediye başkanlarının avukatları, dün Diyarbakır DGM nöbetçi mahkemesine başvurarak karara itiraz dilekçesi verdi. Avukat Sinan Tanrıkulu, tutuklamaların maddi hiçbir delile dayanmadığını belirtti. Tanrıkulu, tutuklu bulunan ve başkanları suçlamaya yönelik ifadeler verdiği belirtilen Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Ramazan Tekin'in de bu iddialarına ilişkin jandarmaya verdiği ifadenin işkence altında alındığını ileri sürdü.
HADEP'li Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Feridun Çelik, Siirt Belediye Başkanı Selim Özalp ve Bingöl Belediye Başkanı Feyzullah Karaaslan için dün beş avukat tarafından nöbetçi DGM Başsavcılığı'na verilen itiraz dilekçesinde, dosyanın diğer sanıkların kolluk beyanları dışında isnat edilen suçun işlendiği gösteren ve delil olarak kullanılabilecek herhangi bir maddi bulgunun mevcut olmadığı belirtildi.
Avukat Sinan Tanrıkulu, Ramazan Tekin'in işkence gördüğünü de söyledi. Tekin'in, 21 Şubat günü gözaltına alındığını belirten Tanrıkulu, "Kendisiyle gözaltının beşinci gününde yaptığımız görüşmede ağır işkence gördüğünü, PKK'ya para aktarıldığına, örgütten talimat alındığına ve Almanya'da Murat Karayılan'la görüşme yapıldığına ilişkin başkanları suçlayıcı ifade vermeye zorlandığını anlattı. Elektrik verme, askıya alma, falaka, kaba dayak, tazyikli su sıkma gibi işkenceler gördüğünü belirtti. Zaten bu ağır işkenceler sonunda da sekizinci günün sonunda hazırlanan ifadeyi okumadan imzalamış. Ancak bunu savcılık sorgusu ve mahkemede reddetmiştir. Kendisine yapılan işkenceyle ilgili rapor da dava dosyasına eklendi. Muayeneyi yapan doktor bir kaburgasının kırık olduğunu, iç organların zarar gördüğünü ve çenesini kullanamadığını söyledi" dedi.

'Çelik savcılıkta reddetti'
Abdülkadir Güzel'in itirafçılık başvurusunda bulunduğunu da belirten Tanrıkulu, "Bu kişi kendisinin organizasyonuyla Almanya'nın Köln kentinde Feridun Çelik ve Ramazan Tekin'in, Murat Karayılan'la görüştüğünü söylemiş. Tekin'in işkence altında alınan ifadelerinde 'Oradaki Türkiyeli aileleri ziyaret etmiştik. 30-40 kişi vardı. Murat Karayılan da geldi. PKK'nın strateji değişikliği ve son dönem politikalarına ilişkin konuşmalar yaptı.
Ama bize özel bir görüşme değildi. Tüm topluluğa yapılan bir konuşmaydı' demiş. Çelik bunu savcılıkta reddediyor. Kolluk ifadesinde bu ifade mevcut. Ama eğer öyle ise, bu kişiler örgütten talimat alıyorsa kendilerine örgütteki konumları ve ilişkileri hakkında sorular sorulması gerekir. Bu bile yapılmamış" diye konuştu.


Radikal internet baskısında yer alan tüm metin, resim ve benzeri içeriğin hakları Doğan Gazetecilik A.Ş.'ye aittir. Hiçbir şekilde basılı ya da elektronik bir ortamda (CD, Internet vs.) kaynak gösterilse bile izin alınmadan kullanılamaz.