Radikal-çevrimiçi Ana Sayfa | İnsan | Yaşam | Türkiye | Politika | Yorum | Dış Haberler | Ekonomi | Borsa/Finans | Spor | Kültür/Sanat | Arka Sayfa | Yazarlar

17 Mart 2000

Tarımda ilk ciddi sınav

Mart sonuna kadar birliklerin özerkleşmesi ve çiftçi örgütlenmesini öngören yasaların geçmesi gerekiyor. Çiftçi alacakları ve birliklerin yeniden yapılanması için 410 trilyon kaynak aktarılacak
Haber ResmiHANİFE ŞENYÜZ
ANKARA - Yapısal reformların en zoru olarak tanımlanan ve üç yıllık bir sürece yayılan tarım Reformu için ilk sınav bu ay verilecek. Çiftçi örgütlerinin kurulması ve birliklerin özerk bir yapıya kavuşturulmasını öngören yasa tasarılarının bu ay sonuna Meclis'ten çıkartılması gerekiyor. Çiftçiye doğrudan gelir ödeme kararnamesinin de önümüzdeki günlerde Bakanlar Kurulu'nda ele alınması bekleniyor.
Uluslararası Para Fonu IMF ile yapılan stand-by düzenlemesi kapsamında yapılması öngörülen Tarım Reformu, Türkiye nüfusunun yüzde 40'tan büyük bir kısmını ilgilendirmesi ve tarımda sübvansiyon sistemini köklü bir şekilde değiştirmesi nedeniyle en zor gerçekleştirilecek reform olarak tanımlanıyor. Bu nedenle, reformun üç yıllık bir süreçte ve çiftçiye gelir aktarımının fakirleşmeye neden olmayacak şekilde gerçekleştirilmesi benimsenmişti. Pilot uyulamalarla bu yıl uygulamaya konulması planlanan doğrudan gelir ödemesi için kararname hazırlıkları tamamlandı. Kararnamenin önümüzdeki günlerde Bakanlar Kurulu'nda ele alınarak imzaya açılması bekleniyor. Büyük çiftçiler yerine küçük çiftçileri desteklemeyi öngören doğrudan gelir ödeme sisteminin uygulanacağı pilot bölgelerden biri Ankara'nın Polatlı ilçesi olarak belirlendi.

İki yasa çıkacak
Bu arada, tarımsal birliklerin küçültülmesi ve özerk bir yapıya kavuşturularak borç sorunlarından kurtarılmış ve kendi yağıyla kavrulan bir yapıya kavuşturulmasını öngörülen yasa tasarısı ile üreticinin örgütlenmesini hedefleyen üretici birlikleri kurulmasını öngören yasa tasarılarının hazırlıkları da tamamlandı. Bu tasarıların, mart ayı sonuna kadar tamamlanması stand-by düzenlemesinin de 'yapısal kriteri' olarak yer aldı. Yasaların çıkarılmasıyla birlikte, geçen yıldan sarkan çiftçi alacaklarının ödenmesi ve yeniden yapılanma çalışmaları için birliklere 410 trilyon lira kaynak aktarılacak.
Hükümet, stand-by kapsamında Ziraat ve Halk Bankası'nın sübvansiyonlu kredilerinin maliyeti azaltmak amacıyla yeni faiz uygulamasını da başlattı. İki bankanın bu yıl açacakları sübvansiyonlu kredi miktarı geçen yıla göre en fazla yüzde 55 oranında artırılabilecek. Tarım reformu kapsamında, KİT niteliğindeki kuruluşların yasa ve yapılarında da değişikliğe gidilecek. Tekel ve Şeker Kanunu değişecek, Top-rak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) ise ilk etapta alımları daraltılacak ve kurum eski misyonuna dönecek. Tarım reformu ile ilgili düzenlemeler 2002 yılı sonuna kadar tamamlanacak ve tüm tarım kesiminde doğrudan gelir ödemesi sistemine geçilecek.


Radikal internet baskısında yer alan tüm metin, resim ve benzeri içeriğin hakları Doğan Gazetecilik A.Ş.'ye aittir. Hiçbir şekilde basılı ya da elektronik bir ortamda (CD, Internet vs.) kaynak gösterilse bile izin alınmadan kullanılamaz.