Radikal-çevrimiçi Ana Sayfa | İnsan | Yaşam | Türkiye | Politika | Yorum | Dış Haberler | Ekonomi | Borsa/Finans | Spor | Kültür/Sanat | Arka Sayfa | Yazarlar

24 Mart 2000

Ukrayna'ya uyarı

Türkiye, Karadeniz'de avlanan Türk balıkçılara ateş açıp ikisinin ölümüne neden olan Ukrayna'yı uyardı. Balıkçılara silahlı saldırının kabul edilemez olduğu belirtildi
ANKARA - Karadeniz'in Türk karasularında balık kalmadığı için canları pahasına Ukrayna sularında avlanan balıkçıların köyleri yasa bürünürken, Türkiye Ukrayna'yı uyardı. Ukrayna'dan önceki gün bilgi isteyen Dışişleri Bakanlığı dün bu ülkenin Ankara Büyükelçisi Oleksandre Motsyk'i çağırarak şu uyarıyı iletti:
"Türkiye bu saldırıdan büyük üzüntü duymuştur. Aynı olayın tekrarlanmaması için gerekli tedbirler alınsın. Türkiye tazminat hakkını saklı tutmaktadır. Ölen gemicilerin ailelerinin, gemisi zarar gören balıkçıların maddi ve manevi zararları tazmin edilmelidir."
Ukrayna Dışişleri Bakanı Boris Tarasyuk'un Dışişleri Bakanı İsmail Cem'i arayarak üzüntülerini ve başsağlığı dileklerini ilettiği de belirtildi. Cem'in de, balıkçılara karşı silah kullanılmasının kabul edilemez olduğunu ve bu olaylara insani açıdan yaklaşılması gerektiğini vurguladığı öğrenildi.
Ukrayna ise, olayla ilgili olarak Türkiye'nin Kiev Büyükelçiliği'ne önceki gece bir nota ile bilgi verdi. Bu bilgiye göre, dur ikazına karşın kaçmaya çalışan teknelere uyarı ateşi açıldı, tekneler durmayınca bu kez üzerlerine ateş edildi. Ukrayna, açılan ateş sonucu teknelerden birinde bir ölü ve bir yaralı olduğunun tespit edildiğini belirtti.

'7 mil uzaklarındaydık'
Bu arada olayı telsiz anonslarından duyan 3 Türk balıkçı teknesi, Sarıyer Rumelifeneri'ne döndü. 'Kalyoncu' teknesinin 2. kaptanı Yusuf Kıran, "İmdat anonsunu aldığımız zaman 7 mil uzağındaydık. Saldırıya uğrayan tekneden (Bize ateş ediliyor) şeklinde telsiz
anonsu geldi. (Çok mermi atılıyor, kaptan vuruldu, tekne yara aldı, batıyoruz) anonsundan sonra irtibatımız kesildi. O anda yapabileceğimiz fazla bir şey yoktu. Dönüşe geçtik" dedi. (Radikal)


Radikal internet baskısında yer alan tüm metin, resim ve benzeri içeriğin hakları Doğan Gazetecilik A.Ş.'ye aittir. Hiçbir şekilde basılı ya da elektronik bir ortamda (CD, Internet vs.) kaynak gösterilse bile izin alınmadan kullanılamaz.