Radikal-çevrimiçi Ana Sayfa | İnsan | Yaşam | Türkiye | Politika | Yorum | Dış Haberler | Ekonomi | Borsa/Finans | Spor | Kültür/Sanat | Arka Sayfa | Yazarlar

14 Nisan 2000

'Popülizm büyük risk'

Devlet Bakanı Recep Önal, uygulanan programla büyümenin yakalandığını belirterek, 'Şu anda programın önündeki en büyük risk popülizmdir' dedi
Haber ResmiANKARA - Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Recep Önal, uygulamaya konulan ekonomik program ile 'saadet zinciri'nin kırıldığını ve büyümenin önünün açıldığını belirterek, programın önündeki en büyük riskin 'popülizm' olduğunu söyledi. Önal, IMF-Dünya Bankası ilkbahar toplantıları nedeniyle bugün başlayacak ABD gezisi öncesi düzenlediği basın toplantısında, IMF'ye verilen ek niyet mektubunun, Türkiye'nin gelişmeler karşısındaki değerlendirmelerini içeren beş-altı sayfalık bir niyet mektubu olduğunu, bunun yeni taahhüt içermediğini söyledi.
Önal, enflasyon bekleyişlerinin gerilediğini, GSMH'nın yüzde 3.7'si olarak öngörülen temel fazlanın da aşılmasının beklendiğini ifade etti. GSM ihalesinin Türkiye ekonomisine duyulan güveni bir kez daha teyit ettiğini belirten Devlet Bakanı Önal, 'saadet zincirinin' kırıldığını, büyümenin önünün açıldığını söyledi.

Not artırımı ufukta
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları Standart and Poors ile Moody's'in, Türkiye'nin kredi notlarını önümüzdeki dönemde yükseltmesini beklediklerini kaydeden Önal, gelişmelerin kalıcı sonuçlar vermesi için ekonomik disiplinin aynen sürdürülmesi gerektiğine işaret etti.
"Rehavete kapılmayalım" diyen Önal, Başbakan Ecevit'in rahatsızlığı nedeniyle ortaya çıkan gelişmelere de değinirken, "Hükümet programın sürdürülmesi konusunda kararlı. Her şeyin alternatifi var, şahıslar değişebilir ama Türkiye'nin geleceğine bakış değişmez" dedi. Olumlu gelişmelerin siyasileri popülist politikalara yönlendirebileceğini belirten Önal, toplumun buna izin vermemesini istedi.

IMF, Türkiye'den memnun
Uluslararası Para Fonu (IMF) İcra Direktörü Vekili Stanley Fischer, Türkiye ile fon arasında anlaşmaya varılan ekonomik programın mali, yapısal ve enflasyon alanlarında iyi bir başlangıç yaptığını söyledi. Bir basın toplantısında konuşan Fischer, dört milyar dolarlık IMF kredisiyle desteklenen üç yıllık reform planı kapsamında enflasyonu bu yılın sonuna dek yüzde 20-30 arasına indirme sözü veren Türkiye'deki durumdan memnun olduğunu belirtti. Fischer, "Türkiye'nin reform programı mali, yapısal ve enflasyon cephelerinde iyi bir başlangıç yapmıştır" dedi.


Radikal internet baskısında yer alan tüm metin, resim ve benzeri içeriğin hakları Doğan Gazetecilik A.Ş.'ye aittir. Hiçbir şekilde basılı ya da elektronik bir ortamda (CD, Internet vs.) kaynak gösterilse bile izin alınmadan kullanılamaz.