Radikal-çevrimiçi Ana Sayfa | İnsan | Yaşam | Türkiye | Politika | Yorum | Dış Haberler | Ekonomi | Borsa/Finans | Spor | Kültür/Sanat | Arka Sayfa | Yazarlar

Hazine nakit fazlası

mahfie@garanti.com.tr
3 Mayıs 2000 günü iki önemli gösterge peş peşe açıklandı. İlki enflasyon oranları, ikincisi Hazine nakit dengesiydi. Enflasyon sayılarının açıklanması ve düşüş eğiliminin güçlenerek sürüyor olması Hazine nakit dengesine ilişkin açıklamaları ikinci plana itti. Oysa bu denge en az ilki kadar olumlu bir gelişmeyi ortaya koyuyordu.
Hazine'nin ilk dört aylık nakit dengesini bir tabloya dökelim. (Rakamlar trilyon lira):
Ocak
Nisan 2000
Nakit Gelir 8.725.3
Toplam Nakit Gider 15.599.2
Faiz Dışı Gider 6.880.8
Faiz Gideri 8.718.4
Nakit Dengesi -6.873.8
Faiz Dışı Nakit Fazla 1.844.6
Borç Servisi 17.533.2
İç Borç Anapara Ödemesi 7.412.3
Dış Borç Anapara Ödemesi 1.402.6
Faiz Ödemesi 8.718.4
Borçlanma (Ort.Sat. Hariç) 11.637.2
İlk üç ayın nakit bazda faiz dışı fazlası 1.534 trilyon lira idi. İlk dört ayın nakit bazda faiz dışı fazlası ise 1.844 trilyon liraya ulaşmış durumda. Nakit bazda mali iyileşme sürüyor. Bu, geleceğe ilişkin beklentileri daha da iyimser bir görüntüye getiriyor.
Hazine'nin daha önce ilan ettiği 2000 yılının ikinci üç ayına ilişkin beklentilerine göre 1.6 katrilyon lira nakit bazda faiz dışı hedefleniyor. Nisan ayında elde edilen 300 trilyon lira dolayındaki fazladan sonra, mayıs ve haziran aylarında toplam 1.3 katrilyon liralık fazla elde edilmesi gerekiyor.
Eğer planlanan hedeflere ulaşılabilirse, ilk altı ay sonunda Hazine'nin nakit bazda faiz dışı fazlası yaklaşık 3.1 katrilyon liraya ulaşmış olacak. Bu rakam, yıllık yaklaşık 124.5 katrilyon liralık GSMH tahmininin yüzde 2.5'una eşit bir miktar olacak. Yıllık program hedefi bütçe bazında GSMH'nin yüzde 5.4'ü idi. Bütçe bazında faiz dışı, her ne kadar geçen aydaki kadar büyük olmasa bile, nakit bazda faiz dışı fazladan büyük çıktığı için yıllık hedefe ulaşılması giderek kolaylaşan bir hedef haline dönüşüyor.
Aylardan beri programla ilgili olarak söylediklerimiz yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı. Bir kez daha vurgulamakta yarar var: Program içsel tutarlılığa ve dışsal desteğe sahip. Bütün sorun içsel desteğe sahip olup olamayacağıydı. Giderek o destek de gelmeye başladı. O nedenle hedeflere ulaşılmaması için hiçbir neden yok. İş ki kendi kendimize içsel desteği bozacak bazı sorunlar yaratmayalım.
mahfie@garanti.com.tr


Radikal internet baskısında yer alan tüm metin, resim ve benzeri içeriğin hakları Doğan Gazetecilik A.Ş.'ye aittir. Hiçbir şekilde basılı ya da elektronik bir ortamda (CD, Internet vs.) kaynak gösterilse bile izin alınmadan kullanılamaz.