Radikal-çevrimiçi Ana Sayfa | İnsan | Yaşam | Türkiye | Politika | Yorum | Dış Haberler | Ekonomi | Borsa/Finans | Spor | Kültür/Sanat | Arka Sayfa | Yazarlar

Buğday fiyatı niyeti bozmayacak

Haber ResmiADANA - Daha önce yaptığı açıklamalarda buğday taban fiyatı konusunda "IMF'ye niyet mektubu verildi ama biz yine de fiyat konusunda pazarlık yapacağız" diye konuşan Tarım Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp bu kez, 'Niyet Mektubu'nu delmeyeceklerini söyledi. Buğday taban fiyatını yakında açıklayacaklarını ve rakamdan herkesin memnun olacağını belirten Gökalp, "Taban fiyatı açıklarken IMF'ye verdiğimiz mektubu delmeyeceğiz. Bunun tedbirini bir yıl önceden aldık" dedi. Gökalp, bugüne kadar kendisinin taban fiyat konusunda hiçbir beyanatının bulunmadığını belirterek, taban fiyat konusunda çeşitli kurum ve kuruluşların hesaplamalar yaptığını söyledi. Bu hesaplamalara saygı duyduklarını belirten Bakan Gökalp, "Ancak hesapların en sıhhatlisinin bakanlık tarafından yapılan fiyat olduğunu söylüyorum" dedi.
Gökalp, taban fiyatın bakanlar kurulunda belirlendiğini ve bakanlık olarak kendilerinin hazırlıklarını yaparak tekliflerini Bakanlar Kurulu'na götüreceklerini söyledi. "Bakanlar Kurulu'nda tarla maliyetlerini hesap ederek ve üzerine pay koyarak fiyat isteyeceğim" diyen Gökalp, şunları kaydetti: "İnşallah uzlaşarak çıkarız. Yakında fiyatları açıklayacağız. Hükümet olarak IMF'ye bir niyet mektubu verildi. Fiyatı açıklarken IMF'ye verdiğimiz mektubu delmeyeceğiz. Tedbirini bir yıl önceden aldık. Dersimi çalışarak geliyorum. Şu bilinmelidir ki, üreticinin alınterinin karşılığı muhakkak verilecek."

Taahhütle alım yapılacak
Bakan Gökalp, önemli olanın buğdaya verilen fiyatın yanında alım şekli ve sisteminin olduğunu söyledi. Üreticiden taahhütnameyle buğday alacaklarını belirten Gökalp, "Açıkladığımız fiyattan ödeme yapacağız. Ödeme şekli de peşin ve peşine yakın sistem olacak" diye konuştu. Ofis, olarak bu yıl 3 milyon ton buğday alacaklarını anlatan Bakan Gökalp, "Asıl üretilen buğday 19 milyon ton. Kalan 16 milyon tonun da tüccar tarafından değerinden alınmasını sağlayacağız" dedi. (aa)


Radikal internet baskısında yer alan tüm metin, resim ve benzeri içeriğin hakları Doğan Gazetecilik A.Ş.'ye aittir. Hiçbir şekilde basılı ya da elektronik bir ortamda (CD, Internet vs.) kaynak gösterilse bile izin alınmadan kullanılamaz.