Radikal-çevrimiçi Ana Sayfa | İnsan | Yaşam | Türkiye | Politika | Yorum | Dış Haberler | Ekonomi | Borsa/Finans | Spor | Kültür/Sanat | Arka Sayfa | Yazarlar

Travesti göçü

Türkiye'de kendilerine yaşam hakkı tanınmadığını ileri süren travestiler, başta Hollanda, AB ülkelerine ilticaya hazırlanıyor
Haber ResmiTİMUR SOYKAN
İSTANBUL - Cinsel kimliklerinden dolayı sürekli saldırıya uğrayan travestiler, Türkiye'yi terk ediyor. Türkiye'de sürekli saldırıya uğrayan, dışlanan travestiler, 'evlenme haklarının bulunduğu, devlet güvenliği altında çalışabilecekleri ve kendilerine bir insan olarak değer verilecek' çeşitli Avrupa ülkelerine iltica etmeye hazırlanıyor.
Son olarak 'Eylem' takma adlı İlhami Kara, cinsel kimliğinden dolayı baskı gördüğü gerekçesiyle Hollanda'ya iltica talebinde bulundu. Travesti Gonca'nın öldürülmesi ise, pek çok travesti için bardağı taşıran son damla oldu.

Vahşice öldürüldü
'Gonca' lakaplı, 27 yaşındaki travesti Cüneyt Vağdar, evine götürdüğü üç kişi tarafından vahşice öldürüldü. Silikonları, dudakları, burnu kesildi ve sekiz yerinden bıçaklandı. Travestiler bu vahşete yabancı değil. Çünkü cinsel kimliklerinden dolayı ve 'fuhuş yaptıkları' gerekçesiyle sürekli saldırıya uğruyorlar. ''Travesti fuhuşu' sokaklarda 'ölümle' cezalandırılıyor. Kimi zaman otoban kenarında müşteri beklerken üzerlerine arabalar sürülüyor, kimi zaman polisten kaçarken otobandan geçen araçların altında kalıyorlar. Ancak en çok 'müşteri' olarak yaklaşan katillerden korkuyorlar. Son üç yıl
içinde beş travesti 'müşterileri' tarafından öldürüldü. Cinayetler çoğu kez faili meçhul kaldı.
Zinnur Yıldız, cinayetlerin sorumlusu olarak geçmişteki uygulamalara işaret ediyor. Cihangir Ülker Sokak'taki evlerde birlikte çalıştıklarında bu gibi olayların daha az yaşandığını
ifade eden Yıldız, sokaktan çıkarıldıklarını, bu nedenle sokaklarda çalışmak zorunda kaldıklarını söylüyor. Kendilerine yaşam hakkı tanınmadığını anlatan Yıldız, "Hollanda'ya iltica etmek istiyorum. Pek çok arkadaşımız bunun hazırlıklarını yapıyor" diyor.

Pembe cüzdan
Fügen Şengül ise, özlemini duyduğu yaşam şeklini Avrupa'daki örnekleriyle şöyle anlatıyor: "Orada evlenebiliyorlar. Pembe nüfus cüzdanı alabiliyorlar. Yaşadıkları alanlarda, özel koruma önlemleri alınıyor. Travestiler, ikinci sınıf vatandaş olarak görülmüyor. Hepsinin geniş sosyal hakları bulunuyor."


Radikal internet baskısında yer alan tüm metin, resim ve benzeri içeriğin hakları Doğan Gazetecilik A.Ş.'ye aittir. Hiçbir şekilde basılı ya da elektronik bir ortamda (CD, Internet vs.) kaynak gösterilse bile izin alınmadan kullanılamaz.