IKÖ'de kıran kıranaİslâm Konferansı Örgütü (İKÖ) toplantısı bugün genel sekreter seçiminin gölgesinde başlıyor. Türkiye, Fas ve Bangladeş'e karşı Suudi desteği arıyor DENİZ ZEYREK
KUALA LUMPUR - Türkiye, üyelerinin çoğu şeriatla yönetilen 56 üyeli İslam Konferansı Örgütü'nün (İKÖ) genel sekreterliği için atağa geçti. Bangladeş ve Fas ile yarışan Türkiye, örgütün en önemli ülkesi Suudi Arabistan'ın destiğini almaya çalışıyor. Türkiye, bu ülkenin desteği için Suudilerin Dünya Ticaret Örgütü'ne (WTO) adaylığını koz olarak kullanıyor. Türkiye'nin adayı Yakış İKÖ'nün 27. toplantısı Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da bugün başlıyor. Çeçenya, Bosna-Hersek, Kosova, Kıbrıs ve Keşmir gibi önemli konuların ele alınacağı toplantıya genel sekreterlik seçimi damgasını vuruyor. Türkiye'nin Dışişleri Bakanı İsmail Cem ile Devlet Bakanı Mehmet Keçeciler tarafından temsil edildiği toplantıda, genel sekreterlik için yoğun kulis yapılıyor. Bangladeş ve Fas'ın yer aldığı yarışa Türkiye, Büyükelçi Yaşar Yakış ile katılıyor.
Genel sekreter seçimi için 'oybirliği' şartının gereğini savunan Türkiye, dün Bangladeş'e yarıştan çekilmesi çağrısı yaparken, Pakistan'ın vetosuna dikkat çekti. İKÖ'nün mevcut genel sekreterliğinin Fas'ta olduğunu belirten Türk tarafı, İKÖ'nün içtüzüğü gereği aynı kişinin ikinci kez seçilemeyeceğini gündeme getirdi. Fas'ın bu sorunu başka bir aday göstererek aşmaya çalışacağı belirtiliyor. Seçimde İran'ın tavrı da önemli. Tartışmaların uzaması ve seçimin Katar'daki zirveye kalması da olası.. Suudilerle pazarlık Türkiye yarışta başarılı olmak için Suudi Arabistan'ın desteğini arıyor. Geçen hafta İstanbul'da Türkiye Karma Ekonomik Komisyonu toplantısına katılan Suudi Ekonomi Bakanı, Türkiye'ye 'Dünya Ticaret Örgütü'ne adayız, desteğinizi bekliyoruz' mesajını verdi. Toplantıda Türkiye'yi temsil eden Keçeciler ise, "Siz bize destek verin, biz de size destek verelim" diye konuşmuştu.
İslâm dünyasının sorunlarını görüşecek olan İKÖ, Rusya'nın Çeçenya savaşına dair bir karar da alacak. Kararın niteliğini merak eden Rusya, Türkiye'nin sağduyulu davranmasını isterken, Çeçenya için çıkacak kararın yaptırım içermemesi için kulis yapıyor.
Radikal internet baskısında yer alan tüm metin, resim ve benzeri içeriğin hakları Doğan Gazetecilik A.Ş.'ye aittir. Hiçbir şekilde basılı ya da elektronik bir ortamda (CD, Internet vs.) kaynak gösterilse bile izin alınmadan kullanılamaz.
|