Radikal-çevrimiçi Ana Sayfa | İnsan | Yaşam | Türkiye | Politika | Yorum | Dış Haberler | Ekonomi | Borsa/Finans | Spor | Kültür/Sanat | Arka Sayfa | Yazarlar
12 Temmuz 2000

Yabancı golcüler tartıda

Jardel mi, Nouma mı yoksa Andersson mu! Radikal, 3 Büyükler'in, yeni sezondaki yeni santrforlarını kantara vurdu. Cim Bom'un Brezilyalısı attığı goller ve aldığı para bakımından, Kara Kartal'ın Fransızı ve Sarı-Kanarya'nın İsveçlisi karşısında daha ağır bastı
Haber ResmiCENGİZ ALPMAN
Yeni sezonun başlamasına tam bir ay kala, 3 Büyükler'in taraftarları arasında 'Kimin santrforu daha iyi' tartışması gündemin tepesine kondu. Tüm futbol camiasını ilgilendiren bu sorunun kahramanlarını tek tek irdeleyerek Jardel, Nouma ve Andersson'u tartıya çıkardık.
Galatasaray, Beşiktaş ve Fenerbahçe'nin yeni santrforları arasında, gerek attığı gol sayısı gerekse aldığı transfer ücreti bakımından Brezilyalı, iki rakibine oranla daha ağır basıyor. Geçen sezon, Porto formasıyla Portekiz liginde oynadığı 34 maçta 38 gol atan Brezilyalı Mario Jardel, Sarı-Kırmızılılar'a toplam 28.5 milyon dolara mal oldu. Siyah-Beyazlılar'ın 12 milyon dolar verdikleri Fransız Pascal Nouma, 1999-2000 liginde Lens adına 8 gol kaydetti. Geçen sezona Lazio'da başlayıp yeniden eski takımı Bologna'ya dönen İsveçli Kennet Anderson Serie A'yı 7 golle kapadı. Sarı-Lacivertliler, 1.93 boyundaki dev santrfor için 7.5 milyon dolar saydı.

Jardel 'Süper Mario'
Mario Jardel Almeida Ribeiro, ilk profesyonel maçına 20 yaşında Vasco da Gama formasıyla çıktı. İki sezon sonra transfer olduğu Gremio ile 'Coppa Libertadores'i kazandı. Dünya Kupası'nda Ajax'a penaltılarla kaybettiler. 1996'da Porto kulübüne gelen Jardel, son dört sezonda oynadığı 125 lig maçında 130 gol atarak 'Süper Mario' lakabını hak ettiğini kanıtladı. Jardel, 4 yıl üst üste Gol Kralı olurken, geçen sezon hariç, 3 kez de Porto'yu lig şampiyonu yaptı.

Andersson: Altın kafa
Kennet Andersson, üç yabancı golcü arasında en yaşlısı olduğu kadar en de uzun boylusu. "Altın kafa", İtalya Serie A'ya 1995-96'da Bari formasıyla başladı. Son 4 sezondur oynadığı Bologna'da toplam 38 gol attı. İri cüssesinden hiç umulmayacak derecede hareketli ve teknik bir oyuncu. Hava toplarında arke edilmesi son derece güç olan İsveçli, beceri dolu sürpriz vuruşlarla da rakip kalecileri avlama yeteneğine sahip.1990'da İsveç Milli Takımı'nın formasını giyen Andersson, 78 maçta 31 gol attı.

Nouma: UEFA bombacısı
Pascal Nouma, Fransa 1. ligine 1995'te PSG formasıyla siftah etti. Strasbourg'da oynadığı iki sezonda golcü kimliğini ortaya çıkaran Pascal, 1998'de şu anda görev yaptığı Lens kulübüne transfer oldu. Geçen sezon ligte 7 golde kalan Nouma, UEFA Kupası maçlarındaki üstün performansını 6 golle allayıp pulladı. Maccabi Tel Aviv, Vitesse, Atletico Madrid, Celta Vigo'yu Pascal'ın gollerinin de yardımıyla UEFA Kupası'ndan eleyen Lens, yarı finalde Arsenal'la kapıştı. İlk maçı evinde 1-0 kaybeden Fransız ekibi, Highburry'de de 2-1 yenilirken tek gol Nouma'dan geldi.


Radikal internet baskısında yer alan tüm metin, resim ve benzeri içeriğin hakları Doğan Gazetecilik A.Ş.'ye aittir. Hiçbir şekilde basılı ya da elektronik bir ortamda (CD, Internet vs.) kaynak gösterilse bile izin alınmadan kullanılamaz.