Radikal-çevrimiçi Ana Sayfa | İnsan | Yaşam | Türkiye | Politika | Yorum | Dış Haberler | Ekonomi | Borsa/Finans | Spor | Kültür/Sanat | Arka Sayfa | Yazarlar
8 Ağustos 2000

'Krediler patlayabilir'

Dışbank Murahhas Azası Akışık, hesabını iyi yapamayan bankalar için tüketici kredilerinin 2.5-3 yıl sonra büyük sorun olacağını açıkladı. Akışık, 'Altı yıl sonra 6-7 banka kalır' dedi
İSTANBUL - Dışbank Murahhas Azası Dr. Vural Akışık düşen faiz ortamı nedeniyle cazip hale gelen tüketici kredilerinin vade, maliyet ve kur riskini hesaplayamayan bankalar için önümüzdeki 2.5-3 yıllık sürede sorun olabileceğini söyledi. Halen bankaların dış piyasalardan elde ettikleri kaynakları bireysel kredi olarak verdiğine dikkat çeken Vural Akışık, "Rekabet nedeniyle bankalar vade, döviz riski ve vade dengesizliğini kredi fiyatına yansıtamıyor. 2-3 yıllık, krediyi yüzde 2 faizle veriyorsunuz. Bir yıl sonra faiz yüzde 4'e çıktığında, bu, bankalar için keskin bir dönemeç olacaktır. Bu hesabı iyi yapamayan bankalar için bireysel krediler 2.5-3 yıl sonra patlayabilir" dedi. Programın aritmetik olarak tutarlı olduğu söyleyen Akışık, "Ancak cari açık umulanın ötesinde hızlı gidiyor. Enflasyondaki düşüşün beklenen hızda olmamasına karşın kur politikası yüzünden enflasyon devalüasyon arasındaki makas açılıyor. İşte bu programın zayıf karnı ve cari açığı artırıcı etki yaratıyor. Özellikle lüks tüketim vergileri konabilir. İstikrar programı biraz acıtmadan olmuyor" yorumunu yaptı.

Büyümeden taviz verilmeli
İstikrar programı uygulanan süreçlerde büyümeden taviz verilmesi gerektiğini de vurgulayan Akışık, "Ekonomik canlılık enflasyona yansıyor. Allah'tan inşaat sektörü daha canlanmadı. O da canlansaydı ekonomi yüzde 8 büyürdü" dedi. Altı yıl sonra perakende bankacılık yapan 6-7 banka kalacağını da söyleyen Akışık "Halen 130 milyar dolar olan bankaların toplam bilanço büyüklükleri minumum 500 milyara çıkacak. Sektörde kâr marjları gerilediğinden bankaların sermaye artırması gerekecek. Sonuçta ya yabancılar gelip banka alacak, ya da büyük ortak yüzde 90 olan hissesini yüzde 20'lere kadar düşürüp sermayeyi kuvvetlendirecek. Birbirine uyan bankalar ise birleşecek. Sonuçta altı yıl sonra pazar payının yüzde 90-95'ine hâkim olan 6-7 banka kalacak. Bir düzine de daha küçük ölçekli ihtisas bankası bulunacak" dedi. Dışbank'ın bu 6-7 banka içinde kalmayı hedeflediğini söyleyen Akışık, bu amaçla 100 olan şube sayısını 150'ye çıkartıp verimliliği artırıp maliyeti düşüreceklerini söyledi
Dışbank Genel Müdürvekili Faik Açıkalın ise, 500, 600 metrekare şube döneminin bittiğini, artık yeni şubelerin müşteriyle temas noktası olması yüzünden 70-80 metrekare olacağını ve 6-7 personelle hizmet verileceğini söyledi. (Radikal)


Radikal internet baskısında yer alan tüm metin, resim ve benzeri içeriğin hakları Doğan Gazetecilik A.Ş.'ye aittir. Hiçbir şekilde basılı ya da elektronik bir ortamda (CD, Internet vs.) kaynak gösterilse bile izin alınmadan kullanılamaz.