Radikal-çevrimiçi Ana Sayfa | İnsan | Yaşam | Türkiye | Politika | Yorum | Dış Haberler | Ekonomi | Borsa/Finans | Spor | Kültür/Sanat | Arka Sayfa | Yazarlar
26 Ağustos 2000

Hatemi, Yahudi azınlıkla

Haber ResmiTAHRAN - İran'ın ılımlı Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi, geçen ay 10 İranlı Yahudi'nin İsrail adına casusluk yapmak suçundan çeşitli hapis cezalarına mahkûm olmasıyla Yahudi azınlıkta başgösteren huzursuzluğu gidermek için kolları sıvadı. Hatemi, önceki gün Yahudi cemaatinden 40 kişilik bir heyetle bir araya geldi. İran Cumhurbaşkanı'nın bu görüşmede, iki ile 13 yıl arası ceza alan mahkûmlar için temyiz sürecinin ardından özel bir af çıkarılabileceğini belirtti. Yargılanan İranlı Yahudiler için temyiz sürecinin eylül ayının başında tamamlanması bekleniyor. İran'da Cumhurbaşkanı'nın belli durumlarda özel af çıkarma yetkisi bulunuyor.

Gizli görüşmeler
Bu görüşmeyle birlikte İran ile İsrail'in bu konuda gizli görüşmeler yaptığı iddiası da güç kazandı. Yahudi cemaati ile bir İran cumhurbaşkanı arasındaki ilk resmi temas özelliği taşıyan görüşmede, Hatemi heyete, kendilerine karşı ayrımcılık yapılmadığı ve haklarını korumak için elinden geleni yapacağı güvencesi verdi. Hatemi, Yahudi milletvekili Morris Motamed ve baş haham Yosef Hamadani-Cohen'in de aralarında bulunduğu temsilcilere, casusluk davasında hiçbir dinsel koşullanma olmadığını da söyledi. İran'la İsrail arasında yürütüldüğü söylenen gizli görüşmelerde, İsrail'in 10 kişinin cezalandırılmamasına karşılık, Mossad'ın İran'a yönelik önceki operasyonlarını açıklamasını istediği iddia edilmişti.
İran'daki Yahudi, Hıristiyan ve Zerdüşt dinlerinden azınlıklara, 290 üyeli mecliste 5 milletvekilliğiyle temsil hakkı tanınmış durumda. Ancak anti-Siyonist siyaset izleyen İran'da yasalar, İsrail'le en ufak bir ilişkiyi yasaklıyor ve ağır cezalara çarptırıyor. (Dış Haberler)


Radikal internet baskısında yer alan tüm metin, resim ve benzeri içeriğin hakları Doğan Gazetecilik A.Ş.'ye aittir. Hiçbir şekilde basılı ya da elektronik bir ortamda (CD, Internet vs.) kaynak gösterilse bile izin alınmadan kullanılamaz.