Radikal-çevrimiçi Ana Sayfa | İnsan | Yaşam | Türkiye | Politika | Yorum | Dış Haberler | Ekonomi | Borsa/Finans | Spor | Kültür/Sanat | Arka Sayfa | Yazarlar
26 Ağustos 2000

Yasa yeterli değil

DEMET BİLGE
İSTANBUL - Türkiye'de 2828 sayılı Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Kanunu, ailesince dilenciliğe ve fuhuşa zorlanması halinde çocuğun evinden alınarak bir yuvaya yerleştirilmesini öngörürken, TCK'nın 477. maddesi "Ailenin terbiye hakkını veya itaat ettirmek yetkisini suiistimal ederek çocuğun sağlığını tehlikeye maruz bırakmak" fiilini işlemesi halinde 18 aya kadar hapis istemiyle yargılanabilmesini düzenliyor. Ancak Türkiye'de bugüne kadar sadece iki aile hakkında dava açıldı, bu davalar henüz sonuçlanmadı.

Sosyal altyapı eksik
Hukukçular, mevzuatta yer alan bu hükümlerin Türkiye'de uygulanmamasını sosyal altyapı yetersizliğine bağlıyor. İstanbul Barosu Çocuk Hakları Komisyonu Başkanı Seda Akço, toplumda çalıştırılan çocuklarla ilgili duyarlılık olmadığını belirterek, "Toplum yeni yeni bilinçleniyor. Bu nedenle gerekli düzenleme ve uygulamalar yapılmadı. Temelde ailenin desteklenmesi gerekiyor. Çocuklar aileden alınınca nerede kalacak? Önce sosyal altyapıyı hazırlamak gerekir. Yani devlet görevini yaptıktan sonra, aileyi cezalandırabilir" diye konuştu.

'Yeni düzenleme gerek'
İzmir Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu Başkanı Ayşen Erdoğan da, yasaların yetersiz olduğuna dikkat çekti. Türkiye'de iç hukukun BM Çocuk Haklarına Dair Sözleşme'ye paralel hale getirilmesi gerektiğini söyleyen Erdoğan, maddi durumu iyi olduğu halde çocuğunu çalıştıran ailelere yasal yaptırım uygulanması gerektiğini ifade etti. Erdoğan, "Ailenin elinden alınan çocuk daha iyi koşullarda bakılacak mı? Yasaların uygulanabilir şekilde yeniden düzenlenmesi gerekir" dedi.


Radikal internet baskısında yer alan tüm metin, resim ve benzeri içeriğin hakları Doğan Gazetecilik A.Ş.'ye aittir. Hiçbir şekilde basılı ya da elektronik bir ortamda (CD, Internet vs.) kaynak gösterilse bile izin alınmadan kullanılamaz.