Radikal-çevrimiçi Ana Sayfa | İnsan | Yaşam | Türkiye | Politika | Yorum | Dış Haberler | Ekonomi | Borsa/Finans | Spor | Kültür/Sanat | Arka Sayfa | Yazarlar
9 Eylül 2000

Oldu da bitti maşallah

BM'nin Milenyum Zirvesi, yine bir dizi vaatle son buldu. Barış gücü operasyonlarını yeniden yapılandırma kararı alan Güvenlik Konseyi, iş müdahaleye gelince muğlak ifadelerle yetindi
Haber ResmiNEW YORK - 189 üyeli BM'nin 21. yüzyıldaki yeni rolünü belirlemek amacıyla toplanan Milenyum Zirvesi, dün yoksulluk, savaşlar ve felaketlerle savaşmayı vaat eden 150'yi aşkın 'şövalye'nin imzaladığı deklarasyonla sona ererken, örgütün itibarını iki paralık eden barış harekâtlarında da yeniden yapılanmaya gidilmesi kararı
alındı. Ancak 15 üyeli Güvenlik Konseyi'nin özel toplantısında alınan bu kararın kağıt üzerindeki duruşu bile üyeler arasındaki farkı gösteriyor.
Güvenlik Konseyi üyeleri ABD, Britanya, Rusya, Fransa, Çin, Arjantin, Bangladeş, Kanada, Jamaika, Malezya, Mali, Namibya, Hollanda, Tunus ve Ukrayna'nın kabul ettiği karar, BM'nin barış harekâtlarındaki rolünün güçlendirilmesine yönelik. Ancak bu kararla doğrudan yükümlülük altına girilmemesi için, uzman diplomatların hazırladığı şu ifadede karar kılındı: "Güvenlik Konseyi BM'nin barış harekâtındaki rolünü güçlendirmek için ekteki belgeyi uygulamayı kabul eder." Bu belgede, barış gücü operasyonlarını yöneten departmanın yeniden yapılandırılması, askerlere uygun eğitim ve teçhizatın sağlanması isteniyor. Bu reformlar için bir üyenin de Genel Sekreter Kofi Annan'la çalışacak.
Diplomatik kaynaklar, bu ifadelerin üyeler arasında özellikle askeri müdahale konusundaki görüş ayrılığı nedeniyle doğrudan karara alınmadığını, bir ekle ifade edildiğini söyledi.

Beş büyükler para istiyor
Güvenlik Konseyi'nin veto hakkına sahip beş daimi üyesi de barış gücü harekâtına katkı paylarının yeniden düzenlenmesini isteyen bir
açıklama yayımladı. 1973'te yapılan düzenlemeye göre barış harekâtlarının faturasının büyük kısmını ABD ödüyor. ABD faturaların yüzde 30'unu ödemekle yükümlü ancak beş yıl önce bu payı yüzde 25'e çekti. Japonya'nın payı ise yüzde 20.6. Bu yüzden Tokyo da Güvenlik Konseyi'nde daimi bir koltuk istiyor. Almanya'nın payı yüzde 9.9, Fransa'nın yüzde 7.9, Britanya'nın yüzde 6.2 ve İtalya'nın da yüzde 5.4.

Fiyaskolar unutulmadı
BM halihazırda Doğu Timor'dan Kıbrıs'a dek 14 ülkede operasyonlar yürütüyor. 37 bin BM askerinin görevli olduğu bu operasyonların yıllık maliyeti 2.2 milyar dolar. BM Guatemala'dan Afganistan'a 14 ülkede daha barışı koruma gücü olarak çalışıyor ve bu misyonlarda 1000 sivil görevli çalışıyor. BM'nin son dönemdeki barış harekâtı fiyaskoları ise hafızalardan silinmiyor. 1993'te ABD askerlerinin Somali askerleriyle girdiği çatışmada yüzlerce kişinin ölmesi, 1994'te Ruanda'da soykırımın önlenememesi, 1995'te Bosna'da BM denetiminde güvenli bölge ilan edilen Srebrenica'da binlerce Boşnak'ın katledilmesi ve daha bu yıl yüzlerce BM askerinin Sierra Leone'deki isyancılar tarafından rehin alınması BM'nin son yıllarda aldığı eleştirilerin dozunun da artmasına neden olmuştu.

Zirveden haberler
l Putin'e Kursk raporu: ABD Başkanı Bill Clinton, zirve sırasında görüştüğü Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e 118 Rus denizcisinin hayatına mal olan Kursk denizaltısının batma nedeniyle ilgili olarak ABD donanmasının hazırladığı istihbarat raporunu sundu. Rapora göre kazanın nedeni başka bir denizaltıyla çarpışma değil. Kursk'a Kirov sınıfı nükleer denizaltı Büyük Petro'nun ateşlediği radarla yönlendirilen bir Granit füzesinin çarpması.

  • Mugabe'nin Harlem turu: Ülkesinde topraksız siyah çiftçilere yaranmak için beyazların çiftliklerinin işgalini destekleyen Zimbabwe lideri Robert Mugabe, BM'de soğuk karşılanınca, soluğu New York'ta siyah nüfusun yoğun olduğu Harlem'de aldı. Mugabe Zimbabwe Dostları adlı derneğin düzenlediği toplantıya katıldı. Ama toplantıya katılanların çoğu Mugabe'nin kim olduğundan habersizdi.
  • New Yorklular çıldırdı: 'Dünya başkenti' BM zirvesinin MTV'nin ödül törenine denk gelmesine yenik düştü. New Yorklular zirvenin ikinci gününde cinnet geçirme raddesine geldi. BM yakınlarındaki, Radio City Music Hall'daki MTV ödül töreni sebebiyle de bazı yollar yayalara bile kapatıldı. Clinton'ın akşam Metropolitan Müzesi'ndeki resepsiyonu için diplomatik kortejlerin yola dökülmesi trafiğikeşmekeşe çevirdi. Clinton'a bir mektup gönderen Belediye Başkanı Rudolph Giuliani, vergi mükelleflerinin sırtına binen güvenlik masrafları için 25 milyon dolar destek istedi. Giuliani'nin en büyük sıkıntısı diplomatik misyonların trafik cezalarını ödememesi. 1995'ten beri Rusya'nın borcu 7.2 milyon doları bulmuş. Onu 2.6 milyon dolarla Endonezya, 2.4 milyon dolarla Mısır izliyor. (Dış Haberler)


    Radikal internet baskısında yer alan tüm metin, resim ve benzeri içeriğin hakları Doğan Gazetecilik A.Ş.'ye aittir. Hiçbir şekilde basılı ya da elektronik bir ortamda (CD, Internet vs.) kaynak gösterilse bile izin alınmadan kullanılamaz.