Radikal-çevrimiçi Ana Sayfa | İnsan | Yaşam | Türkiye | Politika | Yorum | Dış Haberler | Ekonomi | Borsa/Finans | Spor | Kültür/Sanat | Arka Sayfa | Yazarlar
6 Kasım 2000

'Soğukkanlı cinayet'

İsrail kontrolündeki Hizma'da yaşananlar, silahsız sivillerin 'keyfi' öldürüldüğünü ortaya serdi. İsrail askerleri, burada, Cenevre konvansiyonuna göre korumaları gereken Filistinlileri vuruyor
Haber ResmiHİZMA/GAZZE - 40 gündür süren İsrail-Filistin çatışmalarında can kaybı 178'i bulurken ve İsrail'in verdiği kayıplar 10'u geçmezken, Hizma köyünde olanlar İsrail askerlerinin ortada hiçbir neden yokken bile Filistinli gençleri hedef seçtiklerini gösteriyor. Hizma'dan bildiren The Times muhabiri Marie Colvin, askerlerin Filistinli gençleri nasıl soğukkanlılıkla öldürdüklerini aktardı. Kudüs'ün dışındaki tepeler üzerinde kurulu ve İsrail kontrolü altındaki Hizma'da yaşayanların Filistin Özerk Yönetimi'ndekiler gibi silahları yok. Burada yalnızca güçlü elleri olan işçiler ve nakışlı giysileri içinde ev kadınları var. Yine de geçen hafta iki gün içinde üç delikanlı, İsrail kurşunlarına kurban gitti. Oysa Hizma sakinleri Cenevre Sözleşmesi'ne göre İsrail koruması altında.
Ve kurbanlar...
Köyün verdiği ilk kurban Halid Ebu Halid oldu. 17 yaşındaki Halid, annesine yardım etmek ve kardeşinin okul masraflarını karşılamak için 16 yaşında okulu bırakmıştı,
iki işte birden çalışıyordu. Kazandığı para ailesi için önemliydi, çünkü İsrail Batı Şeria ve Gazze'ye giriş çıkışları kapattığından beri babası işsizdi. Ebu Halid perşembe sabahı diğer delikanlılarla köyün girişine gidip aşağıdaki otoyolda duran İsrail askerlerine taş atmaya girişti. Askerler gerçek mermilerle yanıt verdi. Boynuna mermi isabet eden Ebu Halid, sabah dokuzda aşırı kan kaybından öldü.
15 yaşındaki Remi Amtaveh ile 19 yaşındaki Mahmud Seyid, ilk kurbanın arkadaşlarıydı. Ebu Halid'in cenazesinin ardından çıkan çatışmalar cuma öğleden sonra bitti. 20 delikanlı İsrail askerlerinden uzağa, kuzeye yürüyüp, açıklık bir yerde 'en iyi kim taş attı' diye itişip gülüşmeye koyuldu. Akşam olurken tepelerden açıklık alana lastik yuvarlayıp yakmayı kararlaştırdılar. Yakınlardaki ambulansta bulunan tıbbi ekip de geri dönmeye hazırlanıyordu. Tam o sırada ateş sesleri duyuldu. Üç oğlan yere yıkıldı. Seyid göğsünden vurulmuştu, Amtaveh ise belinden giren kurşunun midesinden çıkması yüzünden korkunç kan kaybediyordu. Seyid ambulansta, Amtaveh ameliyat masasında öldü. Cumartesi olay yerine gidenler kan gölünün hâlâ kurumamış olduğunu gördü. İsrail ordusu ise birliklerinin askeri kurallar çerçevesinde hareket ettiğini ve hayatları tehlikede olduğu için ateş açtıklarını söyledi. Ambulansta bulunan Mahir Asya ise "Çocuklar durdukları yerde infaz edildi. Soğukkanlılıkla öldürüldü" diyor.
İsrail soğukkanlı ellerini dün de çalıştırdı. Gazze Şeridi'ndeki mülteci kampı Bureyj'de, 16 yaşındaki Mahir Muhammed Asseydi gerçek bir merminin kafasına isabet etmesi sonucu, Karni kavşağında 28 yaşındaki Marvan Halil el Gamri kalbinden vurularak öldü. Batı Şeria'nın Beytüllahim kenti yakınındaki Tuku'u köyünde göğüsüne mermi isabet eden Muhammed el Şaer adlı gencin de durumu ciddi.

Washington randevuları
Filistin lideri Yaser Arafat ise bağımsız Filistin devletinin ilan edilip edilmeyeceğinin masaya yatırılacağı 15 Kasım öncesinde Washington'a gidiyor 9 Kasım'da Arafat'la, 12 Kasım'da İsrail Başbakanı Ehud Barak'la görüşecek ABD Başkanı Clinton'ın şiddet döngüsünü kırabilecek bir teklif getirip getirmeyeceği bilinmiyor.. (Dış Haberler)


Radikal internet baskısında yer alan tüm metin, resim ve benzeri içeriğin hakları Doğan Gazetecilik A.Ş.'ye aittir. Hiçbir şekilde basılı ya da elektronik bir ortamda (CD, Internet vs.) kaynak gösterilse bile izin alınmadan kullanılamaz.