Radikal-çevrimiçi Ana Sayfa | İnsan | Yaşam | Türkiye | Politika | Yorum | Dış Haberler | Ekonomi | Borsa/Finans | Spor | Kültür/Sanat | Arka Sayfa | Yazarlar
16 Kasım 2000

Türkiye'nin eli kolu bağlanmış

Dünyanın dört bir yanında gündeme gelen 'Ermeni soykırımı' iddiaları tam savuşturulmuş değil. Türkiye'nin olanakları sınırlı
DENİZ ZEYREK
ANKARA - Dünyaya yayılmış Ermeni diasporasının yürüttüğü 'soykırım' karar ve yasa tasarıları Türkiye'ye zor anlar yaşatıyor. Bu iddialar ABD, İtalya, Fransa ve Vatikan'ın ardından dün Avrupa Parlamentosu'nda yapılan oylamayla gündeme gelirken, Almanya ve Rusya parlamentolarında da sırada bekliyor. Ermeni diasporası bu iki ülkede de sırayla düğmeye basacak. ABD'de soykırım iddiaları, 7 Kasım başkanlık seçimi öncesinde bir karar tasarısı ile iki komisyonu aşarak Temsilciler Meclisi'ne taşındı. Tasarı ABD yönetiminin ısrarıyla son anda durduruldu. Ancak seçim sorunları aşılınca toplanacak Temsilciler Meclisi'nin 2001 baharında konuyu gündeme getireceği belirtiliyor. Fransız Senatosu'nda da kabul edilen bir yasa tasarısı meclise gönderildi. Fransız hükümeti temkinli davranıyor, ancak tasarı onaylanırsa Fransa, Türkiye'nin Ermenilere soykırım yaptığını iddia eden bir yasaya sahip olacak. İtalya Parlamentosu'ndaki girişimler başarısızlıkla sonuçlansa da yıl sonuna dek yeniden gündeme getirilecek. Papa 2. John Paul'ün Ermeni patriği ile imzaladığı ortak açıklamayla da Vatikan, Türkiye'nin soykırım yaptığı iddialarını tanıdı. Ardından da dün Avrupa Parlamentosu 'soykırımı' tanımış oldu.

Almanya, Rusya ve İspanya sırada
Diplomatik kaynaklar Almanya Federal Parlamentosu'nda da bir girişim olduğunu, bazı milletvekillerinin iddiaları ilgili komiteye getirdiğini bildirdi. Almanya'da bu konunun bir ay içinde gündeme alınabileceği belirtiliyor. İspanya Parlamentosu'ndaki benzeri girişimlerin bulunduğu hatırlatılırken, Rusya'da 'soykırım' konusunun milliyetçi liderlerden Vladimir Jirinovski aracılığıyla gündeme geleceği öğrenildi.
Türkiye ise bu girişimler karşısında her ülke için ayrı bir dosya hazırlayarak alınabilecek tedbirlere yer verdi. 'Tarihi tartışmayı tarihçilere bırakalım siyaseti belirleyen Türkiye, tarihin yasama kurumlarında tartışılmasını eleştirmenin ötesine geçemedi. Dışişleri Bakanı Cem ise Türkiye'nin büyük bir ülke olduğunu söyleyip bu tür girişimlerin ve sonuçlarının ciddiye alınmamasını istiyor.


Radikal internet baskısında yer alan tüm metin, resim ve benzeri içeriğin hakları Doğan Gazetecilik A.Ş.'ye aittir. Hiçbir şekilde basılı ya da elektronik bir ortamda (CD, Internet vs.) kaynak gösterilse bile izin alınmadan kullanılamaz.