Radikal-çevrimiçi Ana Sayfa | İnsan | Yaşam | Türkiye | Politika | Yorum | Dış Haberler | Ekonomi | Borsa/Finans | Spor | Kültür/Sanat | Arka Sayfa | Yazarlar
26 Aralık 2000

Vekiller de affedildi

Af kapsamına giren milletvekilleri, yargılanmadan kurtulmak için savcılıklardan yazı bekliyor. Şartla Salıverme ve Erteleme Yasası, 18 milletvekilinin yargılanma ihtimalini ortadan kaldırıyor
Haber ResmiYURDAGÜL ŞİMŞEK
ANKARA - Cezaevlerinde tutuklu ve hükümlülerin tahliyesi devam ederken, Şartla Salıverme ve Erteleme Yasası kapsamına giren milletvekilleri, yargılanma kâbusundan kurtulabilmek için bayram tatilinin bitmesini bekleyecek. Savcılıkların bayram sonrası Meclis'e yapması beklenen bildirimle 18 milletvekilinin dokunulmazlık dosyası gündemden çıkarılacak.
Bayram tatili sonrası savcılar, milletvekili dosyalarını inceleyerek, aftan yararlanacak vekilleri TBMM'ye bildirecek. Bu bildirim sonrası gerek Meclis Genel Kurulu gerekse Anayasa-Adalet Karma Komisyonu gündeminde bulunan dokunulmazlık dosyaları işlemden kaldırılacak.

İndirim kapsamında
Yasadan yararlanacaklar arasında parlamentoya ANAP'tan girip sonra FP'ye geçen, ikinci kez de bu partiden seçildikten sonra FP hakkında kapatma davası açıldığı gün tartışmalı biçimde istifa eden Van Milletvekili Mustafa Bayram da bulunuyor. Hakkında adam öldürme suçlamasıyla yaklaşık 30 yıl ağır hapis istemiyle açılan davada yargılanabilmesi için dokunulmazlığının kaldırılması istenen Bayram, indirimden yararlanacak. Bayram, dokunulmazlığı kaldırılıp ceza alırsa, bu cezadan 10 yıl indirim yapılacak.
Karma Komisyon'da dokunulmazlığının kaldırılmasına karar verilen ve dosyası Meclis Genel Kurul gündeminde bulunan Bayram, Af Yasası'nın çıkmasına destek verenler arasında yer aldı. Mustafa Bayram yapılan ilk oylamada yasaya 'kabul' derken, ikinci oylamada bulunmadı.

Çiller de kurtaracak
Af Yasası'na karşı olan ve yasaya ret oyu veren DYP lideri Tansu Çiller de kapsamda. Çiller, devletin askeri kuvvetlerine, adliyesine ve hükümetin manevi şahsiyetine alenen tahkir ve tezyif suçlamasından kurtulacak. Askerlere karşı eleştiri seslerini yükselten FP'liler de af kapsamında yer alacak. FP Grup Başkanvekili Yasin Hatipoğlu ve Avni Doğan ile İstanbul Milletvekili Nazlı Ilıcak, devletin askeri kuvvetlerini alenen tahkir ve tezyif suçlamasından yargılanmayacak.
Çiller ile FP'lilerin dosyaları, düşünce suçlarının ertelenmesi maddesinden yararlandırılarak üç yıl süreyle izlemede bırakılacak.

Kurtulanlar
Yasadan yararlanacak milletvekilleri hakında suçlamalar şöyle:
DYP'li Kamer Genç (cumhurbaşkanına hakaret), FP'li Cevat Ayhan (Gösteri ve Yürüyüş Yasası'na muhalefet), Devlet Bakanı Yüksel Yalova (basın yoluyla hakaret), DYP'li Meral Akşener (sırrın masumiyetini ihlal, askeri kuvvetlere alenen tahkir ve tezyif), DYP'li Necati Çetinkaya, Rıza Akçalı (terörle mücadelede görev almış kamu görevlisini terör örgütlerine hedef gösterme), FP'li Mehmet Ali Şahin (devlet memuruna hakaret), DYP'li Halit Dağlı (yasaklanmış yerlere afiş yapıştırmak), FP'li Yasin Hatipoğlu (gösteri yürüyüşüne muhalefet), DYP'li Saffet Kaya (yayın yoluyla hakaret), Devlet Bakanı Mustafa Yılmaz (dikkatsizlik ve tedbirsizlik sonucu yaralamaya sebebiyet verme), FP'li Salih Kapusuz (gece propaganda yapma yasağına aykırı davranma), MHP'li Recai Yıldırım ile Ali Halaman (yasaklanmış yerlere afiş asma), DYP'li Salih Sümer (Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Yasası'na aykırı davranma).

Susurluk'a devam
Susurluk'ta meydana gelen trafik kazasında ortaya çıkan devlet bağlantılı çete iddialarının önemli isimleri ise yasa kapsamına girmiyor. Karma Komisyon'un dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin raporu Genel Kurul gündeminde bekleyen, kazada yaralanan DYP'li Sedat Bucak ile bağımsız Mehmet Ağar, yasadan yararlanamayacak ve dokunulmazlıkları kaldırılırsa mahkemeye çıkacaklar.

Kayıp trilyonun sanıkları
Kapatılan RP'nin Hazine'den aldığı yardımı sahte evraklarla harcanmış gösterdiği gerekçesiyle açılan 'kayıp trilyon' davasında 'özel evrakta sahtecilik' suçlaması ile hakkında fezleke bulunan FP lideri Recai Kutan, Abdullah Gül, Oğuzhan Asiltürk, Abdülkadir Aksu, Fehim Adak, Musa Demirci, Rıza Ulucak da kapsam dışında kaldı. Bu milletvekilleri ile partiden istifa eden İstanbul Milletvekili Aydın Menderes de, dokunulmazlıkları sona erdiğinde yargılanabilecek. Çünkü Karma Komisyon bu isimlerin dokunulmazlığının kaldırılmasına gerek görmedi.
FP'li Temel Karamollaoğlu, Kemal Albayrak, Ömer Vehbi Hatipoğlu 'görevi kötüye kullanma', Bülent Arınç 'milli bayrağı tezlil etme' suçlamasından yargılanacak.
Karma Komisyon'un dokunulmazlığının kaldırılmasına karar verdiği ve dosyası Genel Kurul'da bekleyen ANAP'lı Aydın Ayaydın da 'görevi kötüye kullanma' suçlaması nedeniyle kapsam dışında.

Töreciler kurtulamadı
Eski devlet bakanlarından MHP'li Sadi Somuncuoğlu'nu cumhurbaşkanlığı adaylığı başvurusu sırasında engellemeye çalışarak kamuoyunda 'töreciler' olarak adlandırılan, MHP'li Şevkat Çetin, Cemal Enginyurt ve Ahmet Erol Ersoy ise suç tarihi itibariyle yasadan yararlanamadı.


Radikal internet baskısında yer alan tüm metin, resim ve benzeri içeriğin hakları Doğan Gazetecilik A.Ş.'ye aittir. Hiçbir şekilde basılı ya da elektronik bir ortamda (CD, Internet vs.) kaynak gösterilse bile izin alınmadan kullanılamaz.