Radikal-çevrimiçi Ana Sayfa | İnsan | Yaşam | Türkiye | Politika | Yorum | Dış Haberler | Ekonomi | Borsa/Finans | Spor | Kültür/Sanat | Arka Sayfa | Yazarlar
8 Ocak 2001

Kırmızının altın yılı

Kuvvet, bolluk ve şehvet gibi kavramları simgeleyen kırmızı, moda dünyasında en parlak günlerini yaşıyor. Artık çarşaftan otomobile her yerde kırmızı var...
Haber ResmiALEX AKİMOĞLU
PARİS - İnsanlık tarihinde Adem'in kırmızı topraktan var olması inancı ile bilinen en eski renk kırmızı. Minimalizm devresinden sonra canlanan moda dünyasında bugünlerde 'al günler' yaşanıyor. Canlıların yaşam kaynağı kan kırmızısı renk olarak kuvvet, yasak, yaşam ve ölüm olgularını ifade
ederken bolluk, şehvet ve yapmacıklık gibi kavramları da simgeliyor.
Günümüzdeki 'kadınsı' imajının aksine tarihte kırmızı renk savaşçı olmanın ve erkek olmanın simgesiydi. Sonraları mavi erkek çocuklarına, pembe ise kız çocuklarına uygun renk olarak kabul edildi.
Moda dünyasında olduğu kadar dekorasyon ve kozmetikte de şu günlerde kırmızı renk fırtınası yaşanıyor. Kış makyajında dudaklar, gözler, tırnaklar ve hatta saçlardaki röfle bile kırmızı. Ünlü Fransız oto firması Citroen ise son iki yıldır kırmızı renk otomobil satışında büyük bir artış olduğunu ifade ediyor. Bir zamanlar lüksün simgesi olan 'kırmızı Ferrari'nin rengi yeni yüzyıl başlangıcında 'sokaktaki insan'ın 'otomobil rengi' olma yolunda.

Herkesin kırmızısı farklı
Savaş tanrsı Mars'ın ve Mars gezegeninin rengi moda dünyası için yeni değil tabii ki. Hermes kırmızısı, Valentino kırmızısı, öpücük kırmızısı, skandal kırmızısı gibi zaman zaman ilginç benzetmelerle moda tarihinde önemli bir yeri var bu rengin. Kırmızı iç çamaşırı 'hafif kadın'a layık görülse de taşımasını bilen kadında son derece şık ve kadınsı olabilir. Kırmızı çarşafta yatmayı seven insanlar ise psikologlara göre şeytanla birlikte olmak isteyen bir ruhu simgeliyor.
Dünyanın en tartışılan 'ateşin rengi' moda dünyasında da şu günlerde bir hayli tartışılıyor. Hüseyin Çağlayan'ın fermuarlı yünlü kumaştan tasarlanmış kırmızı mantosu 'Mademe Figaro'nun son sayısına kapak olurken hemen hemen tüm tasarımcıların 2001 kış koleksiyonlarında, ayakkabı ve aksesuvarlarında 'kırmızı bir şey' bulmak mümkün. Ungaro, Prada, Christian Dior, John Galliano gibi ünlü modaevleri genellikle tek parça 'kırmızı bir elbise' ile gönülleri fethediyor.


Radikal internet baskısında yer alan tüm metin, resim ve benzeri içeriğin hakları Doğan Gazetecilik A.Ş.'ye aittir. Hiçbir şekilde basılı ya da elektronik bir ortamda (CD, Internet vs.) kaynak gösterilse bile izin alınmadan kullanılamaz.