Radikal-çevrimiçi Ana Sayfa | İnsan | Yaşam | Türkiye | Politika | Yorum | Dış Haberler | Ekonomi | Borsa/Finans | Spor | Kültür/Sanat | Arka Sayfa | Yazarlar
23 Ocak 2001

Davul zurnayla geliyor!

BM'nin Şanghay'daki iklim panelinde buluşan iklimbilimciler, 'Dünya ısınıyor' demedi. Uzmanlar artık, 'Dünya daha önce tahmin ettiğimizden çok daha hızlı ısınıyor' diyor
Haber ResmiŞANGHAY - Çin'in Şanghay kentinde Birleşmiş Milletler (BM) tarafından düzenlenen 'Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli'nin raporu açıklandı. Raporda iki noktanın altı çiziliyor: Birincisi Dünya tahmin edilenden daha hızlı bir biçimde ısınıyor. İkincisi, bu ısınmada insanın rolünün büyük olduğuna dair kanıtlar kuvvetleniyor.
Panele katılan uzmanlara göre önümüzdeki yüzyılda dünya 1.4-5.8 Celcius derece ısınacak. Oysa yakın zamana dek dünyanın 2100 yılında küresel ısınmanın 1-3.5 derece olacağı sanılıyordu. 90'lı yıllar geçen yüzyılın en sıcak 10 yılıydı. Rakamlar son yüzyılda Dünya'nın geçen 1000 yılda olandan daha fazla
ısındığını gösteriyor. 20'nci yüzyılda atmosfer 0.6 derece ısındı ve son 10 yılda sel ve kuraklık şiddetlenerek arttı. IPPC Başkanı Robert Watson, küresel ısınmanın hızlanışına sera etkisi yaratan gazların artıp atmosferi soğutan sülfür dioksitin azalmasının yol açtığını söyledi.

Dünya 'çok' değişecek
Küresel ısınma sonucunda kuraklık, tarım alanlarının yeterince sulanamaması, sıcağa bağlı hastalıkların artışı ve okyanusların yükselmesi nedeniyle kıyılarda yaşayan yüz milyonlarca ada ülkesi ve kıyı kentleri sulara gömülecek.
IPPC sonrasında küresel ısınmaya yol açan gazların kullanımının kontrol edilmesi konusunda dünyanın elini çabuk tutması gerektiği vurgulandı. Bu konuyla ilgili olarak 1987 yılında Kyoto'da bir protokol imzalanmış, protokolün yaygınlaştırılarak uygulanması konusunda Hollanda'nın Lahey kentinde, kasım
ayında yapılan uluslararası toplantı ise büyük bir fiyaskoyla sonuçlanmıştı. (ap)


Radikal internet baskısında yer alan tüm metin, resim ve benzeri içeriğin hakları Doğan Gazetecilik A.Ş.'ye aittir. Hiçbir şekilde basılı ya da elektronik bir ortamda (CD, Internet vs.) kaynak gösterilse bile izin alınmadan kullanılamaz.