Radikal-çevrimiçi Ana Sayfa | İnsan | Yaşam | Türkiye | Politika | Yorum | Dış Haberler | Ekonomi | Borsa/Finans | Spor | Kültür/Sanat | Arka Sayfa | Yazarlar
25 Ocak 2001

PUSULA

ecetinel@radikal.com.tr
BORSA FON BANKALARINA DİKKAT Güne beklentiler doğrultusunda yükselişle başlayan borsa gün içinde bir ara 11.322 puana kadar ulaştı. Borsanın kısa vadede yükselişini sürdüreceği ve bir sonraki direnci olan 12.200 puana ulaşacağı yorumları yapıldı. Ancak ikinci seans bir anda satışlar arttı. Yönetimi fonda bulunan Demirbank'ın portföyünde yer alan hisse senetlerini Demir Yatırım kanalıyla satmaya başlaması piyasada satışları artırdı. Özellikle bankanın bazı İMKB 30 hisselerindeki satışları yüzünden endeksi ikinci seans bir ara 10.683 puana indi. Kapanışa doğru hafif toparlamasına karşın borsa günü ancak 1 puanlık yükselişle 10.884 puandan tamamlayabildi. Günlük toplam işlem hacmi 515 trilyon lira oldu. Borsanın önümüzdeki günlerdeki seyrini bu bankanın ve yönetimi fonda bulunan diğer bankaların işlemleri belirleyecek. Piyasa üzerinde ciddi baskı oluşturan bu bankanın satışlarının devam etmesi durumunda borsadaki tepki çıkışının da kesilebileceği belirtiliyor. Borsanın zayıf para girişi ve işlem hacmiyle çıkışını sürdürdüğüne dikkat çeken borsacılar, bu yüzden fon bankalarından gelecek satışların zor kurulan dengeyi bozabileceğini söylüyor. Satışların kesilmesi durumundaysa borsadaki tepki alımlarına bağlı çıkış trendinin sürme ihtimali kuvvetli.
FAİZ DÜŞÜŞ SÜRÜYOR Bankaların döviz satışlarını sürdürmesinin de etkisiyle gecelik repo faizleri dün yüzde 26.80'lere kadar geriledi. Bono piyasası ise repo faizlerinin yıl başından bu yana düşük seviyelerini korumasından olumlu yönde etkilenmeye başladı. Piyasanın bir süre bu gelişmeyi izlemekle yetindiğini belirten bankacılar, son günlerde temkinli alımların başladığını bunun da faizdeki düşüşü hızlandırdığını söylüyor. Bu arada son günlerde vadesi 2001'de dolan bonolara yabancı yatırımcılardan da sınırlı alım geldiği, bunun da olumlu havayı kuvvetlendirdiği öne sürülüyor. Kısa vadede repo faizlerinin ortalama yüzde 35'ler seviyesinde kalması bekleniyor. Bunun da etkisiyle bono faizlerindeki düşüşün devam edebileceği, ilk aşamada faiz oranlarının yüzde 50-48 seviyelerine gerileyeceği görüşü hâkim. Şubat ayındaki dev itfa öncesinde bono faizlerinin yüzde 40-45 bandına ineceği beklentisi kuvvetli.
DÖVİZ DOLAR YİNE ÇIKIŞTA Kısa vadeli faiz oranları düşük seyretmesine karşın bankaların döviz satışları dikkat çekti. Gün sonunda bankalar Merkez Bankası'na 206 milyon dolar sattı, buna karşın 9 milyon euro aldı. Uluslararası piyasalarda ise denge arayışı sürüyor. Dün doların dış piyasalarda toparlanması yüzünden iç piyasada da dolar 4 bin liralık yükselişle 676 bin 500 liraya ulaştı. Mark ise paritenin etkisiyle 2 bin 750 liralık düşüşle 321 bin liraya indi.


Radikal internet baskısında yer alan tüm metin, resim ve benzeri içeriğin hakları Doğan Gazetecilik A.Ş.'ye aittir. Hiçbir şekilde basılı ya da elektronik bir ortamda (CD, Internet vs.) kaynak gösterilse bile izin alınmadan kullanılamaz.