Radikal-çevrimiçi Ana Sayfa | İnsan | Yaşam | Türkiye | Politika | Yorum | Dış Haberler | Ekonomi | Borsa/Finans | Spor | Kültür/Sanat | Arka Sayfa | Yazarlar
27 Ocak 2001

'Yeryuvarlağının tümü sallandı'

iSTANBUL - Hindistan'da 7.9'luk depremin ardından, dünyanın çeşitli bölgelerinde deprem haberleri geldi. Japonya ile ABD'nin Ohio eyaleti 4.2, Yunanistan ise 4.1'lik depremlerle sarsıldı. Jeofizik Mühendisleri Odası Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, 7'den büyük depremlerde yeryuvarlağının tamamının sallandığını belirtiyor. Ercan "Havuza atılan taş suyu nasıl çalkalandırırsa büyük depremler de yerin tamamını sallandırır. Bu sırada yerin bazı kırıkları boyunca gerilim taşma noktasına erişmişse bu noktalarda gerilim boşalması oluyor. Her büyük depremin ardından art arda deprem olmasının çok önemli bir açıklaması bu" dedi.
Ercan, Hindistan'daki depremin Türkiye için önemli olduğunu söyledi: "Hindistan ve Türkiye Alp-Himalaya kuşağında. Ama 6-7 bin kilometre uzaklıktaki gerilim boşalması Türkiye'de bir gerilim boşaltması yaratmaz. Yunanistan'da aşırı bir gerilim varmış ve onu boşaltmış olabilir.
Büyük depremler taşmaya yakın bir gerilim varsa onları boşaltır. Ama depremin tek nedeni bu değildir, önemli bir nedenidir." (Radikal)


Radikal internet baskısında yer alan tüm metin, resim ve benzeri içeriğin hakları Doğan Gazetecilik A.Ş.'ye aittir. Hiçbir şekilde basılı ya da elektronik bir ortamda (CD, Internet vs.) kaynak gösterilse bile izin alınmadan kullanılamaz.