Radikal-çevrimiçi Ana Sayfa | İnsan | Yaşam | Türkiye | Politika | Yorum | Dış Haberler | Ekonomi | Borsa/Finans | Spor | Kültür/Sanat | Arka Sayfa | Yazarlar
27 Ocak 2001

Mülkiyet 'hortluyor'

MOSKOVA - Komünizmin yıkılmasının ardından geçen 10 yılı aşkın süreye rağmen Rusya hâlâ kapitalist değerlerle tam manasıyla tanışmış değil. Ama Sovyetler Birliği dönemi boyunca toprak mülkiyeti nedir pek bilmeyen Rus halkı, yakında tapu senetlerine sahip olacak gibi görünüyor. Çünkü Sovyet döneminde tarihe gömülen toprak mülkiyeti önceki gün parlamentonun alt kanadı Duma'da yapılan bir yasa değişikliği önergesiyle yeniden 'hortluyor'.
Yapılacak değişiklik tarım alanı dışındaki toprakların satışına imkân veriyor. Öneri, Duma'daki ilk oturumda 168'e karşı 229 oy aldı. Ancak yasalaşması için daha iki oturum geçirmesi, parlamentonun üst kanadı Federasyon Konseyi'ne gitmesi, sonra da imza için Devlet Başkanı Vladimir Putin'in önüne gelmesi gerekiyor. Liberaller yasanın çıkması için uğraşırken, komünistler hâlâ çoğu devlet ve kolektif çiftliklerin kontrolündeki toprakların ticaretine karşı çıkıyor.

Değeri 5 trilyon dolar
Rusya 1993 anayasası ile toprak mülkiyetini tanıdı. Ancak yasal düzenleme yapılmadığı için her yerel yönetim kendi kurallarını uyguluyor. Bu da yolsuzluğun önünü açıyor ve yabancı yatırımcıyı kaçırıyor. Rus hükümeti, topraktan vergi alsa hazinenin dolacağı düşünülüyor. Rusyada, devlet mülkiyetindeki toprakların değeri 5 trilyon dolar civarında. (The Moscow Times)


Radikal internet baskısında yer alan tüm metin, resim ve benzeri içeriğin hakları Doğan Gazetecilik A.Ş.'ye aittir. Hiçbir şekilde basılı ya da elektronik bir ortamda (CD, Internet vs.) kaynak gösterilse bile izin alınmadan kullanılamaz.