Radikal-çevrimiçi Ana Sayfa | İnsan | Yaşam | Türkiye | Politika | Yorum | Dış Haberler | Ekonomi | Borsa/Finans | Spor | Kültür/Sanat | Arka Sayfa | Yazarlar
3 Şubat 2001

Sevindiren yavaşlık

LONDRA - Batı Antarktika buz kütlesi, İngiliz bilim adamlarına göre, daha önce sanıldığı gibi birkaç yüzyılda değil, 600 yıl sonra tamamen eriyecek.
Londra Üniversitesi ve Britanya Antarktik Araştırmalar Merkezi uzmanlarının uydu verileriyle desteklenen araştırması Science dergisinde yayımlandı. Veriler Antartika'daki buz kütlesinin iç kısmının 1992 yılından beri 31 kilometreküp küçüldüğünü gösteriyor. Bu kaybın nedeni, Batı Antarktika'nın en büyük buzulu olan Pine'da meydana gelen değişimler.
Uydu haritaları, Pine'ın 5 bin kilometrekarelik kısmında erime meydana geldiğini gösteriyor. Her yıl dört milyar ton buz kaybeden buzul, deniz seviyesini yaklaşık 0.1 milimetre yükseltiyor. 2.5 km. kalınlığındaki buzul ve deniz yatağının buluştuğu nokta, 1992 ve 1996 yılları arasında 5 km. içeri girmiş. Uzmanlar buzuldaki erimenin iklim değişikliği teorisine uygun bir yol izlediğini söylüyor. (bbc)


Radikal internet baskısında yer alan tüm metin, resim ve benzeri içeriğin hakları Doğan Gazetecilik A.Ş.'ye aittir. Hiçbir şekilde basılı ya da elektronik bir ortamda (CD, Internet vs.) kaynak gösterilse bile izin alınmadan kullanılamaz.