Radikal-çevrimiçi Ana Sayfa | İnsan | Yaşam | Türkiye | Politika | Yorum | Dış Haberler | Ekonomi | Borsa/Finans | Spor | Kültür/Sanat | Arka Sayfa | Yazarlar
13 Mart 2001

PUSULA

ecetinel@radikal.com.tr
BORSA BANKALAR VURDU Yeni ekonomik programın mihenk taşı olan bankacılık sektöründe radikal kararlar alınacağına yönelik kaygılarla İMKB'de dün sert bir düşüş yaşandı. Bankacılık sektörüne ilişkin kaygıların etkisiyle başta banka hisseleri olmak üzere, bünyesinde banka barındıran holdinglerin de katılımıyla yaşanan satış dalgası yüzünden borsa bileşik endeksi günü 866 puanlık düşüşle 8647 puandan tamamladı. Ortalama değer kaybı yüzde 9.11 oldu. İlk seans bir ara 9648 puana kadar yükselen borsa endeksi özellikle ikinci seans artan satışlarla 8586 puana kadar geriledi. Ekonomik programa ilişkin belirsizlik, bu arada dış kaynak girişine ilişkin kaygıların etkisiyle satış baskısı yaşandı. Ancak borsa kulislerinde ortaya atılan bir başka iddia ise büyük oyuncuların borsayı özellikle aşağı çektiği ve ucuz fiyattan hisse almaya çalıştıkları yönündeydi. Ekonomiye ilişkin belirsizliğin tırmandığı bugünlerde borsada sert fiyat hareketleri yaşanabilir. Önümüzdeki günlerde açıklanacak ekonomik programa göre fiyatlar yeni denge seviyelerine oturacak. Bu dönemde yatırımcıların beklemesi ve alım-satım yapmamasını öneririm.
FAİZ BEKLEMEDE Bankacılar yeni ekonomik programın detaylarını bekliyor. Ancak ekonominin çok zorlu bir dönemden geçmesi ve artık hata kabul etmeyen bir noktaya gelinmesi yüzünden genel olarak tedirgin bir bekleyiş hâkim. Bu arada zamanın da çok kısıtlı olması piyasanın tansiyonunu artıran bir başka unsur. Ancak gerginlik dün de fiyatlara çok fazla yansımadı. Merkez Bankası'nın bankaların Türk Lirası ve döviz ihtiyaçlarını karşılaması yüzünden mevcut dengeler korundu. Merkez Bankası'nın bankaların kısa vadeli nakit ihtiyaçlarını karşılaması yüzünden gecelik repo faizleri cuma gününe göre
9 puan yükselmesine karşın ortalama yüzde 89 düzeyinde kaldı. Bono piyasasında ise genelde düşüş hâkimdi. Ancak işlem hacminin yine son derece sınırlı kalması yüzünden faizdeki düşüş 'suni' olarak değerlendirildi. Az sayıda gerçekleşen işlemlerin ardından bono faizlerinde 10 ile 12 puan arasında düşüş yaşandı. Faizler yüzde 150-160 aralığında yoğunlaştı. Ekonomik programın açıklanmasına kadar geçecek sürede piyasaların mevcut dengelerini koruması bekleniyor.
DÖVİZ MERKEZ'E RAĞMEN YÜKSELİYOR Bankalararası piyasanın dün de alıcılı açılması fiyatlar üzerinde baskı yarattı. Özellikle yabancı bankaların alımlarıyla fiyatların yükseldiği belirtiliyor. Bu arada gün boyunca bankalara döviz borcu veren Merkez Bankası'nın satış da yapmış olabileceği, bunun da fiyatların belli seviyede kalmasına neden olduğu belirtiliyor. Buna rağmen gün sonunda Merkez Bankası'nın açıkladığı
gösterge niteliğindeki dolar kuru cuma gününe göre yüzde 4.02 yükselişle 927 bin 802 liraya ulaştı. Vatandaştan yoğun talep gelmemesine rağmen bankalararası piyasayı izleyen serbest piyasada da fiyatlar yükseldi. Gün sonunda dolar yüzde 2.77'lik yükselişle 925 bin liraya, mark ise yüzde 2.32'lik artışla 440 bin liraya ulaştı.


Radikal internet baskısında yer alan tüm metin, resim ve benzeri içeriğin hakları Doğan Gazetecilik A.Ş.'ye aittir. Hiçbir şekilde basılı ya da elektronik bir ortamda (CD, Internet vs.) kaynak gösterilse bile izin alınmadan kullanılamaz.