Radikal-çevrimiçi Ana Sayfa | İnsan | Yaşam | Türkiye | Politika | Yorum | Dış Haberler | Ekonomi | Borsa/Finans | Spor | Kültür/Sanat | Arka Sayfa | Yazarlar
18 Mart 2001

ICQ Kürtçeyi tanıdı

ANKARA - Avrupa Birliği'ne (AB) vereceği 'Ulusal Programı' hazırlayan Türkiye, Türkçe dışındaki dillerde yayın ve öğrenim konusunda ateşli tartışma yaşarken, dünyanın en çok kullanılan 'chat' (sohbet) programlarından biri olan ICQ, Kürtçeyi dil olarak tanıdı.
Programın kayıt işlemleri sırasında 'kullanıcının dili' bölümünde sunulan seçenekler
arasında Türkçe gibi Kürtçe'ye de yer verildi. Bu seçenek başta Türkiye, Irak, İran ve Batı Avrupa ülkeleri olmak üzere birçok ülkedeki ICQ kullanıcıları tarafından seçildi.

95 milyon kişi
Anında mesaj verme özelliğiyle dünyanın değişik bölgelerindeki internet kullanıcılarının sohbet etmesine, müzik ya da resim dosyası değişmesine olanak veren ICQ, EBO'lu öğrenciler tarafından geliştirildi.
Programcı öğrenciler, okunduğunda 'Seni arıyorum' cümlesinin İngilizcesi olan 'I seek you' gibi algılanan i, c ve q harflerinin verildiği bu programla kendi aralarında anında iletişim kurmayı amaçlıyordu.
Ücretsiz ve kullanışlı olması sayesinde yazılım kısa sürede 94 milyon 235 bin kişi tarafından kullanılmaya başlandı. Çin, Küba, İran gibi kapalı rejimlerle yönetilen ülkelerdeki internet kullanıcılarının da tercih ettiği bu yazılım, bir bilginin en kısa sürede bütün dünyaya yayılarak kamuoyu oluşturulması için de önemli bir olanak yaratıyor. (Radikal)


Radikal internet baskısında yer alan tüm metin, resim ve benzeri içeriğin hakları Doğan Gazetecilik A.Ş.'ye aittir. Hiçbir şekilde basılı ya da elektronik bir ortamda (CD, Internet vs.) kaynak gösterilse bile izin alınmadan kullanılamaz.