Derviş: Acele etmeliyizABD'deki temaslarını sürdüren Kemal Derviş önümüzdeki iki haftanın çok önemli olduğunu
ve krizin atlatılabilmesi için çok kısa sürede 10-12 milyar dolara ihtiyaç duyulduğunu söyledi AYŞE KARABAT
WASHINGTON - Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş, hükümetin yapısal reformları hayata geçirmek için radikal adımları, iki hafta içinde atmasını umduğunu söyledi. Derviş, krizden çıkmak için önümüzdeki iki haftanın çok kritik önemde olduğunu söyledi. Dün yoğun görüşmeler ardından bir basın toplantısı düzenleyen Derviş, şöyle dedi: "Program için kararın 10-15 Nisan'da çıkması gerekiyor. Dış desteğin miktarı çalışmamıza bağlı. İki haftadan önce kesin birşey beklemeyin. Ancak ondan sonraki iki hafta içinde sonuç alamazsak başarılı olma ihtimalimiz zayıflar.
"Washington'da yapılan Türk-Amerikan İş Konseyi toplantılarının açılışında konuşan Derviş, kamu bankalarının 'yıllarca siyasetçiler tarafından kullanıldığına' dikkat çekedek şöyle dedi: "Siyaset kötü bir şey değil. Ancak günlük kararlarda fazlaca kullanılmış. Atacağımız adımlar arasında, kamu bankalarının günlük politikayla arasındaki bağı kesmek de bulunuyor."İki öncelik Derviş, bundan sonra hazırlanacak programın iki önceliği olması gerektiğine işaret etti ve şöyle konuştu: "Birincisi hükümetin özel sektörü desteklemesi olacaktır. Çünkü ekonomiyi harekete geçirecek güç özel sektördedir. İkincisi ise programın yükünü zengin ve yoksullar arasında adil bir şekilde dağıtacak sosyal politikalar olacaktır. Bu politikalar, herkesi kapsayacak teşvikler şeklinde değil, yoksullara yardımcı olacak destek şeklinde olmalıdır."
Türkiye'nin bütün bunları yaparken benzeri ülkeler gibi dış yardıma ihtiyacı olduğunu söyleyen Derviş, "Şimdiye kadar Brezilya, Meksika, Kore, Tayland gibi pek çok ülke bu desteği aldı" diyen Derviş, Türkiye'ye de bu desteğin verilmesini istedi. Derviş, "Ancak destek, zamanında ve ciddi miktarda olmalıdır. Dış destek, üç- dört ay sonra gelirse kriz derinleşir" dedi. Fantazi rakamlar Derviş dün, Türk-Amerikan İşadamları Derneği'ndeki konuşmasının ardından IMF Başkanı Horst Köhler ve Dünya Bankası Başkanı James Wolfensohn dışında ABD Hazine Bakanı Paul O'Neill'le de bir görüşme yaptı ve Türk ekonomisinin durumu üzerine derinlemesine temaslarda bulundu. Görüşmelerden sonra bir basın toplantısı düzenleyen Derviş, Türkiye'nin krizi aşmak için yüklü miktarda yeni dış borçlanmaya gitmesine karşı olduğunu söyledi. Piyasalarda konuşulan 25-30-40 milyar dolar gibi rakamların fantazi oludğunu belirten Derviş: "Bu rakamlar hiç kimsede yok. Kimse vermiyor. Zaten verse bile bizim almamamız lazım. Çünkü bu borçları çocuklarımız ödeyecek ama kısa vadede bunalımı atlatmamız için 10-12 milyar dolar lazım. Bunun somutlaşması programın somutlaşmasına bağlı. Görüşmeler sırasında 'Bize anlattıklarınızı yapabilirseniz başarılı olursunuz' dediler." diye konuştu.
Görüşmelerin iyi geçtiğini ve rakamlar üzerinde konuşulmaya başlandığını açıklayan Derviş, IMF ve Dünya Bankası heyetlerinin haftaya Türkiye'de olacağını söyleyerek Türkiye'nin önündeki takvimi şöyle anlattı: "Görüşmeler hakkında Başbakan'a hergün bilgi veriyorum. Başbakan Bülent Ecevit cuma günü Yüksek Planlama Kurulu'nu, Cumartesi günü de Ekonomik ve Sosyal Konseyi toplayacak. Toplumdaki bütün kesimlere durumu anlatıp görüşlerini alacağız. Muhalefet partilerini de ziyaret edeceğim. Türkiye'nin programsız ve dış desteksiz bu krizi geçmesi mümkün değil. Ama Türkiye'nin sorunları dışarıda değil Türkiye'de çözülür. Başka seçeneğimiz yok." Bu akşam CNN'de Derviş, bu akşam CNN International'da Riz Khan'ın yönettiği interaktif soru-cevap programı 'Q&A'ya katılacak. Türkiye saati ile 23.30'da başlayacak programı CNN Türk simültane tercüme ile aynı anda yayımlayacak. Derviş programda Riz Khan ve izleyicilerin telefon, faks ve e-mail yolu ile yönelteceği soruları yanıtlayacak.
Radikal internet baskısında yer alan tüm metin, resim ve benzeri içeriğin hakları Doğan Gazetecilik A.Ş.'ye aittir. Hiçbir şekilde basılı ya da elektronik bir ortamda (CD, Internet vs.) kaynak gösterilse bile izin alınmadan kullanılamaz.
|