Radikal-çevrimiçi Ana Sayfa | İnsan | Yaşam | Türkiye | Politika | Yorum | Dış Haberler | Ekonomi | Borsa/Finans | Spor | Kültür/Sanat | Arka Sayfa | Yazarlar
1 Nisan 2001

Kalplere taze kas desteği

WASHINGTON - Amerikalı bilim adamları, yetişkin kobaylardan alınan kök hücrelerinden kalp kası üretmeyi başardı. Deney, kalp krizini ölümcül bir risk olmaktan çıkarmaya çalışan tıp çevresinde heyecan yarattı.
Aslında embriyondan alınan kök hücreleriyle kalp kası üretilebileceği öteden beri biliniyordu. Ama New York Sağlık Fakültesi ve Amerikan Gen Araştırma Enstitüsü tarafından yapılan deneyde, embriyon yerine yetişkin kobaylardan alınan kök hücreleri kullanıldı ve başarıya ulaşıldı. Kobaylar üzerindeki denemeleri insanlara uygulamak isteyen bilim adamları için en büyük engellerden biri, 'insan embriyonları'nın deney ya da tedavi amaçlı olarak kullanılmasının 'gayrı ahlaki' sayılması. Tekniği iki üç ay içinde maymunlarda da deneyeceklerini söyleyen araştımacılar, her şey yolunda giderse üç yıl içinde insanlar üzerinde klinik deneylere başlayacak. (afp)


Radikal internet baskısında yer alan tüm metin, resim ve benzeri içeriğin hakları Doğan Gazetecilik A.Ş.'ye aittir. Hiçbir şekilde basılı ya da elektronik bir ortamda (CD, Internet vs.) kaynak gösterilse bile izin alınmadan kullanılamaz.